Kako posaditi tulipane u glinenu zemlju kako bi dobro cvjetali

Kako posaditi tulipane u glineno tlo tako da dobro cvjetaju 1

Mnoge lukovice (tulipani, narcisi, hajduci, ljiljani) preferiraju rastresito tlo, pa u tlu s pretežnošću gline odbijaju cvjetanje, lukovice im trunu. Da bi pupoljci i dalje cvjetali, prilikom sadnje morate poduzeti neke mjere.

Da biste ugodili lukovici, glinenu zemlju je potrebno rastresiti. Tada se korijenje neće "gušiti" u gustom tlu. Postoji nekoliko načina za to..

Zašto ne biste trebali koristiti pijesak za labavljenje tla?

Vrtlari često dodaju pijesak teškom tlu. Međutim, ova tehnika je često neučinkovita. Prvo, glina se sastoji od manjih čestica od pijeska, pa posljednja ubrzo tone u dublje slojeve tla. Kao rezultat, na području korijena biljke ostaje samo glina.

Kao drugo, pijesak se prilikom sadnje treba primjenjivati ​​godišnje, tako da je ova opcija labavljenja tla pogodna samo za one lukovice koje se kopaju za zimu. Zatim se prilikom sadnje lukovice polože na pijesak.

Kako posaditi tulipane u glineno tlo tako da dobro cvjetaju 2

Pijesak se izlijeva brzinom 1-1,5 kanti na 1 m² tlaTreće, nedostatak pijeska je taj što u ovoj supstrati nema hranjivih sastojaka. Stoga se nakon nanošenja na cvjetnu posteljicu tlo isprazni.

Učinkovite metode za labavljenje teškog tla

U glinenom tlu je najbolje dodajte organski: Ovaj materijal ima veće čestice, koje dugo ostaju u tlu i poboljšavaju njegovu prozračnost.

Kao organski materijali možete koristiti:

 • humus,
 • zreli kompost,
 • trula piljevina.

Pozitivno utječe i stanje tla. zeleno stajsko gnojivo. Ove biljke otpuštaju tlo svojim korijenjem, stabljikama i lišćem kada su posađene u tlu..

 • Kako posaditi tulipane u glineno tlo tako da dobro cvjetaju 3

  Zahvaljujući zelenom stajskom gnoju, u zemlji se naseljavaju gliste i korisni mikroorganizmi koji također labavo tlo

  Kako saditi lukovice u teška tla i brinuti se za njih

  U zemlju dodajte humus ili kompost i dobro promiješajte. Pospite pijesak na vrhu. Zatim posadite lukovice, pokrijte tlo organskom tvari i vodom.

  Kako posaditi tulipane u glineno tlo tako da dobro cvjetaju 4

  Cvjetne lukovice imaju dno dolje

  Nakon toga sijte sirate na posađene lukovice. Prije zime kosite siraste i mulčite stabljike lukovica.

  Taj se obrazac treba pridržavati godišnje, tada će tlo postati labavije i pogodno za uzgoj tulipana i drugih usjeva lukovica.

 • Kako posaditi tulipane u glinenu zemlju kako bi dobro cvjetali 5

  Također je korisno muljati cvjetnu posteljicu tresetom ili kompostom lukovica

  U proljeće za vrijeme hladnoće i

  glinasto se tlo brzo hladi, pa u tom slučaju korijeni biljke riskiraju da se prehlade i razbole. U to vrijeme zalijevajte tlo rjeđe i mulite suhim organskim materijalom (u idealnom slučaju crnim tresetom, jer dobro grije na suncu).

  O ostatku tulipana uzgajanih na glinenoj zemlji čuvaju se na isti način kao i cvjetovi koji su posađeni na prikladnom području.

  Kako posaditi tulipane u glinenu zemlju kako bi dobro cvjetali 6Kako posaditi tulipane u glinenu zemlju kako bi dobro cvjetali 7

  4 osnovna pravila za uzgoj tulipana

  Što trebate znati pri uzgoju tulipana kako biste postigli obilno cvjetanje ovih spektakularnih lukovica.
Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako