Značajke sadnje tulipana

Značajke sadnje tulipana 1

Činilo bi se da bi moglo biti jednostavnije: posadite lukovice u zemlju - i pričekajte sadnice. Ali u sadnji tulipana postoje nijanse. Priprema tla, tretiranje lukovica, pravilno kopanje - pročitajte sve o tome i još mnogo toga u članku.

Tulipani su snažno povezani s proljećem i praznicima. Ali da bi vas nakon duge zime cvijeće ugodilo svijetlim bojama, morate se pobrinuti za njihovu sadnju u jesen.

Korak 1. Kupite i uštedite prije ukrcaja

Značajke sadnje tulipana 2

U kolovozu - početkom rujna, čim se žarulje tulipana pojave u prodaji, vrtlari samo ogrebaju ruke da bi ih kupili. I zaista: kako prijeći takvu ljepotu! A onda će odjednom svi zgrabiti! I općenito, ako ne požurite, na kraju sezone ostat će samo loš sadni materijal, koji vjerojatno neće ugoditi klijanju..

Ali vrijedi razumjeti da je teško držati žarulje kod kuće bez podruma. Prije sadnje treba ih čuvati na suhom, hladnom i prozračenom mjestu. Bez pristupa zraka, žarulje će se “ugušiti”, u pretoploj sobi propadaju, a u vlažnoj prostoriji će biti prekrivene plijesni. U kolovozu bi temperatura skladištenja trebala biti 20 ° C, u rujnu je smanjena na 15 ° C.

Kada kupujete tulipane na tržištu, pripazite na beskrupulozne prodavače, koji pod krinkom elitnih sorti prodaju najjeftiniji sadni materijal. Drugi problem žarulja sa tržišta je rizik od prekomjernog prejedanja, to jest, možete dobiti čak i dobre tulipane, ali ne one vrste koja vam se svidjela. Stoga preporučujemo da kupite žarulje u trgovini, a ako vam je potrebna rijetka ili zbirna ocjena, napišite ih poštom.

Da biste odabrali dobar luk, ponesite varalice s njihovom klasifikacijom veličine u trgovinu ili tržište kako biste ispravno razumjeli oznake na etiketama..

Promjer žaruljeMaks. obujam
Ekstra klasa>4 cm12 cm+
1. raščlanjivanje (veliko)3,5-4 cm12/11 cm
2. raščlanjivanje (srednje)3-3,5 cm11/10 cm
3. raščlanjivanje (malo)2,5-3 cm

nije naznačeno

komadi

Lukovice bilo koje veličine pogodne su za uzgoj na otvorenom. Ali vrijedi zapamtiti da djeca, kao i sadni materijal trećeg (a ponekad i drugog) raščlanjivanja, ne mogu dati cvijet u prvoj godini nakon sadnje. Ako želite kupiti tulipane za destilaciju, tražite samo žarulje izvan klase ili, u ekstremnim slučajevima, 1. raščlanjivanje.

Dobra žarulja treba biti gusta, teška, s tankim zlatno smeđim ljuskicama i bez mehaničkih oštećenja. Korijenski tubercles trebali bi biti jasno vidljivi na dnu, a vrat treba biti čvrst i suh na dodir. Također obratite pažnju na prisutnost vrha buduće stabljike, koji još nije narastao.

Korak 2. Odaberite mjesto i pripremite tlo.

Značajke sadnje tulipana 3

Odaberite mjesto za sadnju tulipana tako da je mjesto otvoreno, umjereno sunčano i zaštićeno od jakih vjetrova. Tlo treba biti dobro drenirano, izravnano ili s blagim nagibom, što će osigurati odvod taline. Unatoč činjenici da su tulipani higrofilni, stagnacija podzemnih voda ih može uništiti. Lukovice se često navlaže, pogođene su gljivičnim bolestima, a zimi se smrzavaju. Stoga nizinska, poplavljena područja nisu prikladna, inače trebate opremiti dobar sustav odvodnje.Tulipani se odlično osjećaju na rastresitim, plodnim, propusnim pješčanim ilovadama i neutralnom i blago alkalnom reakcijom. Teška glinasta tla prikladna su samo nakon njihove optimizacije dodavanjem grubog riječnog pijeska, treseta s neutralnim pH i humusa.

Ali ako imate glinenu zemlju, ne očajavajte. Evo nekoliko savjeta kako uzgajati tulipane čak i na tvrdom tlu..

 • Značajke sadnje tulipana 4Značajke sadnje tulipana 5

  Kako posaditi tulipane u glinenu zemlju kako bi dobro cvjetali

  Mi vam kažemo kako uzgajati gomoljasto cvijeće na teškom glinenom tlu.

Da biste pripremili tlo za sadnju tulipana, slijedite sljedeće upute.

 1. Kopajte dubinu od 2 bajoneta lopata. Duboko kopanje je potrebno jer korijenje koje raste s dna daleko je od površine. Važno je radove izvesti unaprijed (2-3 mjeseca, najmanje 2 tjedna prije sadnje), kako bi zemlja imala vremena da se naseli. U suprotnom, rastuće korijenje će biti oštećeno..
 2. Otpustite teško tlo. Ako je tlo prilično teško i nije dovoljno labavo, dodajte mu pijesak, trulu piljevinu ili treset.
 3. make gnojivo. Od organskih gnojiva najbolje su prikladni kompost i humus izloženi 2-3 godine (10-15 kg / m²). Vrijedno je limitiranje kiselog tla kako bi se pH postigao na 7,1-7,5. Složena mineralna gnojiva s visokim postotkom kalija i fosfora primjenjuju se neposredno prije sadnje (40-100 g / m²). 
 4. Planirajte slijetanje. Unaprijed, kada trebate posaditi lukovice tulipana, to je vrlo teško. Sadnja se preporučuje 3-4 tjedna prije prvog mraza, kako bi cvjetovi imali vremena za korijenje. Ali od tada nemoguće je točno izračunati ovaj put, datumi mogu biti pomjereni. U srednjem traku optimalno je razdoblje od sredine rujna do početka listopada, kada se tlo ohladi na 6-10 ° C na dubini od 15 cm. Ako je jesen topla, ne biste trebali žuriti sa slanjem tulipana u zemlju. Uostalom, ako je temperatura tla tijekom sadnje veća, dolazi do prekomjernog trošenja hranjivih sastojaka, a biljke loše prezimuju..

Ne hranite tulipane svježim stajskim gnojem. To može uzrokovati oštećenje žarulja gljivičnim bolestima. Osim toga, svježa orgulja privlači zemljane gliste, a zatim molove, koji ne samo da mogu pokvariti izgled cvjetnog vrta, već i pridonijeti gubitku biljaka.

Korak 3. Pripremite žarulje

Značajke sadnje tulipana 6

Prije sadnje, provesti potpuni sanitarni pregled lukovica i nemilosrdno odbiti sve pacijente. Čak i jedna pogođena lukovica može zaraziti ne samo svoje najbliže susjede, već i cijelo tlo.

Poredajte sadni materijal raščlanjivanjem. Veličina je bitna prilikom sadnje, a osim toga, lagano je brinuti o cvjetovima zasađenim raščlanjivanjem i potom ih iskopati.

Neposredno prije sadnje 30-40 minuta, namočite lukovice u otopinu lijeka Maxim Dachnik, Vitaros, 0,5-kalijev permanganat ili bilo koji drugi fungicid.

Korak 4. Sadite lukovice u zemlju

Značajke sadnje tulipana 7

Optimalna debljina sloja tla od dna tulipana do zemljine površine je tri visine lukovice prilikom sadnje na lakim tlima i dvije njegove visine na teškim tlima. Odbijte sletjeti na dubinu veću od 20 cm. Djeca je potrebno produbiti za oko 8 cm.

Ne uklanjajte pahuljice sa žarulje, kao obavljaju zaštitne funkcije. A da biste zastrašili glodavce, preporučujemo posipanje sadnog materijala svježe mljevenom crvenom paprikom.

Udaljenost između lukovica određuje se njihovom veličinom, kao i svrhom sadnje. Ako stvorite svijetle gredice za jednu sezonu (nakon cvatnje lukovice će biti izbačene), posadite blizu - na udaljenosti 2 puta većoj od promjera lukovice.

Ali ako planirate dugotrajno uzgoj, trebali biste se pobrinuti za ozbiljniju udaljenost između cvjetova. Važno je da biljke dobivaju dovoljno svjetla i hranjivosti, kao i jednostavnu brigu o njima. Posadite velike lukovice u redove u razmacima od 8-10 cm, ostavljajući 20-25 cm između redova. Vjeruje se da se maksimalna produktivnost može postići sadnjom 50 velikih lukovica na 1 kvadratni dio, malih do 80-100 kom..

Počnite sadnju tulipana rano cvatiti, postepeno prelazeći na kasnije sorte.

Tradicionalno, tulipani su posađeni u rupama. Štoviše, ako žarulje nisu previše, onda za svaku od njih iskopajte zasebnu rupu. Ali ako planirate sadnju velikih razmjera, možete odabrati zemlju do željene dubine u cijelom području, izravnati dno i zatim organizirati lukovice.

Sipajte malo pijeska na dno bušotina, što će stvoriti povoljan režim zraka za žarulju i smanjiti rizik od infekcije.

Prilikom sadnje, ne gurajte lukovice snažno u zemlju. Tako možete oštetiti korijenovu zrnca, a to je opasno za razvoj bolesti. Pažljivo položite luk i prekrijte ga tlom tako da na mjestu sadnje ne ostane udubljenje, u kojem bi se mogla nakupiti voda.

Nije važno stavite li žarulju na dno ili u stranu. Međutim, kada je vrh spušten, troši više energije i vremena da istisne klice, pa kao rezultat, cvjetanje kasni.

Događa se da je optimalno vrijeme za sadnju odavno prošlo, a u smočnici ili podrumu našli ste zaboravljene lukovice. Ne čuvajte ih do proljeća. Kako saditi takve tulipane, možete pročitati u našem članku.

 • Značajke sadnje tulipana 8Značajke sadnje tulipana 9

  Kasno za sadnju tulipana? Nije zastrašujuće!

  Kako posaditi tulipane i što učiniti ako su datumi sadnje prošli?

Korak 4. Zakloni se za zimu

Iako se tulipani ne boje mraza, zaklonjene biljke daju još 50 lukovica, jače cvjetne stabljike i velike cvjetove. Stoga je s početkom dugotrajnog hladnog vremena (kada tlo tijekom dana smrzne, a tijekom dana odmrzava), biljke je poželjno muliti i prekriti smrekovim granama..

Mulčenje je posebno važno ako ste odgodili sadnju ili ste odlučili uzgajati kapriciozne nizozemske sorte. U tom slučaju, nakon prvog mraza, pospite slojem treseta ili komposta od 5-10 cm.

Načini sadnje tulipana

Značajke sadnje tulipana 10

Osim sadnje u rupama, postoje i druge mogućnosti za uzgoj tulipana - u košarici, na mreži ili u ukrasnim kutijama.

 • Sletanje u koš. U prodaji postoje posebni spremnici za sadnju lukovica. Zahvaljujući njima, sadnja tulipana je puno lakša. Ne trebate se savijati svaki put kako biste uzeli sljedećih nekoliko žarulja. Kada koristite takvu košaru, morate se saviti samo jednom - spremnik zakopati u zemlju. Još jedna prednost ove metode je ta što se sve biljke mogu rasporediti na cvjetnu posteljicu prema sortama i one se definitivno neće miješati. A prisutnost strana (10-12 cm) služi kao dodatna zaštita od glodavaca. Da biste iskopali košaru, dovoljno je da s kutom otkačite njegov ugao, a ona će se pojaviti na površini, zajedno sa svim njezinim sadržajem. Ako koristite spremnike s velikim otvorima na dnu, vilice usmjerite ispod dna tako da male žarulje ne iskaču kroz otvore.
 • Stavite na plastične mreže. Govorimo o mrežama koje prodaju krumpir, mrkvu i drugo povrće. Značenje ovog "izuma" je zaštita od poljskih miševa. Na predviđenom mjestu potrebno je ukloniti tlo do željene dubine i izravnati dno. A zatim se izrezana mreža postavlja tako da se njezini rubovi strše iznad površine utora za slijetanje i prekrivaju pijeskom 2-3 cm. Sljedeći zadatak je organizirati žarulje i pažljivo ih posipati zemljom. Konačno, oni sakrivaju rubove rešetke u zemlju kako ne bi pokvarili izgled cvjetnog korita.
 • U ukrasnim kutijama i vazama. Ako vaši planovi uključuju ukrašavanje vrta kutijama s cvijećem, na jesen odaberite lukovice niskih tulipana. Stavite ih u nekoliko komada u plastične posude ili bilo koje druge posude (na primjer, u izrezane kante za vodu) s velikim brojem rupa za drenažu. Ukopajte u zemlju ili ostavite u hladnom podrumu. U proljeće stavite u ukrasne posude i rasporedite u vrtu.

Također možete istaknuti još jedan način sadnje tulipana - za destilaciju za praznike. U ovom slučaju trebate djelovati malo drugačije. 

 • Značajke sadnje tulipana 11Značajke sadnje tulipana 12

  Prisiljavanje tulipana za proljetne praznike u 6 koraka

  Buket tulipana koji uzgajate sami sredinom veljače sasvim je stvaran. Glavna stvar je pravilno organizirati forsiranje žarulja. Pokazat ćemo vam kako to učiniti..

U sadnji tulipana nema ništa komplicirano. Mnogi to rade bez pridržavanja bilo koje tehnologije. Ali ako vam je ovo prvo upoznavanje lukova s ​​lukom ili ako želite učiniti sve "prema znanosti", naše će preporuke pomoći da u proljeće dobijete svijetli cvjetni vrt.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako