Što učiniti s tulipanima nakon cvatnje

Što učiniti s tulipanima nakon cvatnje 1

Poznato je da tulipani trebaju njegu ne samo tijekom vegetacijske sezone. Sasvim je moguće dati im pravo da ponavljaju bujno cvjetanje uz pravilnu njegu i slijedeći nekoliko jednostavnih pravila.

Ovisno o sorti, tulipani počinju cvjetati od ožujka do lipnja. Cvatnja traje od tjedan do tri, tada biljke počinju gubiti izgled i postupno blijede. Međutim, to nije razlog da se prestanemo brinuti za njih..

Trebam li rezati tulipane nakon cvatnje?

Da bi se sačuvala veličina pupoljaka, obavezno je rezanje tulipana nakon svakog cvatnje. To je zbog činjenice da tijekom vegetacijske sezone biljka formira novu mladu lukovicu pod zemljom (ponekad i nekoliko lukovica), unutar koje se u početku rodi izdanak i cvijet sljedeće godine. Da biste bolje sazreli buduću lukovicu i sačuvali sve potrebne hranjive tvari, treba da oslobodite stabljiku iz starog pupoljka.

Tulip spada u trajnice: njegov razvoj od sjemena do cvjetanja traje od tri do sedam godina. A ako pravilno brinete o ovoj biljci, ona će oblikovati bujne pupoljke svake godine.. 

Kada i kako obrezati tulipane nakon cvatnje?

Što učiniti s tulipanima nakon cvatnje 2

Pokrivenu površinu tulipana treba rezati neposredno u blizini žarulje

Postupak obrezivanja tulipana nakon što su procvjetali ima nekoliko suptilnosti. Treba pričekati dok se latice biljaka ne osuše i lako se odvoje od stabljike. Dalje, prvo morate zabilježiti mjesto žarulja tulipana u tlu, kako biste ih lakše kopali.Alat za rezanje mora se očistiti maramicama koje sadrže alkohol ili tekućinom (za to možete koristiti i kalijev permanganat i vitriol) te ga obrišite čistom krpom..

Što učiniti s tulipanima nakon cvatnje 3

Da biste produžili život buketu tulipana u vazi, morate smanjiti količinu tekućine u njemu

Ako za buket odlučite uzeti tulipane s cvjetnog korita, tada se u tom slučaju stabljike biljaka ne smiju rezati, već pažljivo slomiti, ostavljajući na njima najmanje dva donja lišća: trebat će im cvijet za vraćanje snage. 

Trebam li zalijevati i gnojiti tulipane u proljeće nakon što procvjetaju?

Što učiniti s tulipanima nakon cvatnje 4

Količinu vode za navodnjavanje treba postupno smanjivati

Nakon cvatnje, tulipani je potrebno nastaviti zalijevati još dva tjedna.

Tulipane možete hraniti u proljeće za bujno cvjetanje gnojivima koja sadrže dušik, fosfor i kalij. Ali ako se cvjetajući tulipani nisu nahranili, tada je nakon obrezivanja tlo potrebno oploditi fosforom i kalijem, pomiješati u jednakim omjerima po stopi od 30-35 g smjese po četvornom metru. 

Mineralna gnojiva koja sadrže mangan, cink i bor neće biti suvišna. Tulipane ne gnojite gnojem: to može izazvati truljenje lukovica. Kontraindicirano u tim bojama i klorom..

 • Što učiniti s tulipanima nakon cvatnje 5

  Žarulje tulipana uklanjaju se po suhom vremenu kako ih ne biste oštetili

  Općenito, vrijeme je za

  vađenje lukovice tulipana iz tla pada krajem lipnja - početkom srpnja, kada su ove biljke već izblijedjele, ali njihovi podzemni izdanci još nisu imali vremena da se "izgube". U sjevernim krajevima ovo se vrijeme premješta na sredinu srpnja - početak kolovoza.

  Kopajte lukovice tulipana u vrijeme kada otprilike dvije trećine listova požuti. Ranijom berbom biljka neće imati vremena za formiranje visokokvalitetnog sadnog materijala, a kasnije će dovesti do isušivanja i gubitka lukovice..

  Nakon uklanjanja lukovice iz tla, moraju se provjeriti na plijesan, trulež, fusarium i druge bolesti.

 • Što učiniti s tulipanima nakon cvatnje 6

  Žarulje tulipana treba čuvati u hladnoj i suhoj sobi s dobrom ventilacijom. Ako se pravilno održavaju, dobro će se osjećati sve do

  jesensko slijetanje, koje također ima svoje karakteristike.
  Što učiniti s tulipanima nakon cvatnje 7Što učiniti s tulipanima nakon cvatnje 8

  Značajke sadnje tulipana

  Tulipani su očarali mnoge vrtlare svojim šarmom. Kako posaditi ove zgodne muškarce kako bi se divili svijetloj cvjetnoj gredici u rano proljeće?

Najbolje je saditi lukovice tulipana u otvoreno tlo od sredine rujna do sredine listopada.

Uopće nije teško postići prekrasno i veličanstveno cvjetanje tulipana: obratite im pažnju - i oni će im uzvratiti.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako