Kako posaditi lukovice tulipana u jesen

Kako posaditi lukovice tulipana u jesen 1

Kršenje pravila za sadnju lukovica i nepravilno odabrano vrijeme mogu dovesti do činjenice da će na proljeće selo ostati bez tulipana. Kako to izbjeći?

Lukovice biljaka koje cvjetaju u proljeće sadi se u jesen. To daje tulipanima priliku da uzgoje korijenje prije nego što postane previše hladno..

Kada posaditi tulipane?

Količina i kvaliteta cvijeća u tulipanima u proljeće ovisi o tome koliko je točno odabrano vrijeme sadnje. Poteškoća je u tome što, ovisno o vremenu, datumi slijetanja mogu varirati. Obično se javljaju u razdoblju od sredine rujna do sredine listopada.

Je li moguće preciznije odrediti vrijeme sadnje tulipana? Postoje 4 načina za to..  

1. Lukovice se sadi 6 tjedana prije nego što tlo smrzne..

2. Tulipani se mogu saditi kada temperatura tla padne ispod 15 ° C.

3. Možete planirati sadnju lukovice nakon prvog ozbiljnog smrzavanja (kad se mraz pojavi ujutro).

4. Još jedan način određivanja vremena za sadnju tulipana je odbrojavanje 4-8 tjedana od trenutka pojave cvjetnih lukovica u prodaji.

Neki vrtlari vjeruju da tulipane (i druge lukovice) treba saditi samo na rastućem mjesecu. To će pridonijeti povećanju lukovica. Mjesec koji propada, naprotiv, dovodi do propadanja sadnog materijala.

Kako kupiti kvalitetne žarulje tulipana?

Kada kupujete žarulje tulipana, trebali biste ih pažljivo razmotriti. Posebnu pozornost treba obratiti na veličinu sadnog materijala. Za sadnju u otvoreno tlo preporučljivo je odabrati lukovice dijametar 3-4 cm. Ako je žarulja veća od 4 cm, tada je prikladnija za prisiljavanje kod kuće.Kako saditi lukovice tulipana u jesen 2

Luk za destilaciju (lijevo) i lukovica za sadnju u zemlju (desno)

Žarulje tulipana trebaju biti suhe, teške i jake na dodir, bez pukotina i mrlja. Razmatra se samo takav sadni materijal zdrav i pogodno za slijetanje. Važno je razumjeti da čak i jedna oboljela žarulja može zaraziti sve ostale..

Važno je i osigurati pokrivanje žarulja. smeđe ljuske, štiteći ih od oštećenja. Školjka treba biti što cjelovitija, ali tanka, jer guste ljuske govore da je lukovica iskopana kasno (prekomjerno izložena zemlji). I može odgoditi sadnice.

Kako saditi lukovice tulipana u jesen 3

Pažljivo pregledajte lukovice tulipana prije sadnje

Na površini sadnog materijala ne smije biti plijesni., anlage stabljike može se vidjeti, ali ne bi trebao rasti. Donjecki kvalitetna lukovica je gusta, s gomoljima korijena. Ne sadite lukovice s mekim dnom ili rastućim korijenjem..

Priprema lukovice za sadnju

Prije sadnje lukovice tulipana moraju se procijediti. Postupak će zaštititi sadni materijal od mnogih bolesti. Najlakši način dezinficiranja lukovice je 30 minuta ukapavanjem u ružičastu otopinu kalijevog permanganata.

Kako saditi lukovice tulipana u jesen 4

Prije sadnje lukovice tulipana, trebate kiseli krastavac

Odabir mjesta i priprema tla

Površina na kojoj će se saditi tulipani trebala bi biti dobra osvijetljeno mjesto. Ako nema dovoljno osvjetljenja, tulipani će se početi istezati i savijati, a boja pupova mogu postati blijeđa.

Ovi cvjetovi ne vole stagnaciju vode u tlu, pa je vrlo važno saditi ih na ravnom terenu bez rupa u kojima bi vlaga mogla ostati. Tulipani ne podnose hladne i jake vjetrove.

Cvijeće najbolje raste u tla s neutralnom ili blago alkalnom reakcijom. Ako je tlo kiselo, počet će stvarati "slijepe" pupoljke..

Postavite pozornicu za sadnju tulipana treba biti 1-2 mjeseca. Kopajte zemlju do dubine od 30 cm i, ako je potrebno, napravite gnojiva u njoj. Njihova količina u pravilu ovisi o kvaliteti tla..

Za loše tlo možete kupiti gnojiva za lukovice, uključujući sve potrebne komponente potrebne za ove biljke (uključujući tulipane). Međutim, mnogi radije pripremaju tlo sami. Sljedeća količina gnojiva pada na 1 m² zemlje:

  • 2 kante trulog gnoja ili komposta (ni u kojem slučaju ne smijete uzimati svježi stajski gnoj),
  • 200 g drvnog pepela,
  • 500 g dolomitnog brašna,
  • 50 g dvostrukog superfosfata,
  • 30 g kalijevog sulfata (ili kalijevog nitrata),
  • 25 g amonijevog nitrata (doprinijeti neposredno prije sadnje tulipana).

Kako posaditi lukovice tulipana u jesen 5

Tlo za sadnju tulipana mora se pripremiti unaprijed

Sadnja tulipana u zemlju

Dubina slijetanja tulipani ovise o veličini lukovice. Velike lukovice sadi se na dubinu od 12-14 cm, male - 6-8 cm. Tulipani se ne smiju saditi dublje od 15 cm.

Ako sumnjate u to koliko dubokih tulipana treba posaditi, koristite pravilo "tri visine". To znači da bi dubina sadnje trebala biti jednaka trostrukoj visini lukovice.

Udaljenost između žarulja ovisi o svrsi za koju se sadi tulipan. Ako trebate dobiti bujne zavjese, tada se cvjetovi nalaze prilično blizu: nakon 8-10 cm (obično se obavlja u rasadnicima). Ako to mjesto dopušta, bolje je saditi tulipane na udaljenosti 10-20 cm jedan od drugog kako ne bi ometali razvoj susjeda..

Lukovice tulipana najbolje su posadili prema ocjenama. To bi trebalo olakšati njihovo razvrstavanje tijekom iskopa. Osim toga, sorte s malim lukovicama preporučuje se saditi na južnoj strani cvjetnog vrta kako ih više biljke ne zasjenjuju..

Požurite na vrijeme posaditi tulipane, a oni će vas sigurno ugoditi obiljem pupova sljedeće sezone.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako