10 Pitanja o uređenju vrtne staze

10 Pitanja o uređenju staze u vrtu 1

Uređena staza oplemenjuje područje i daje mu dovršeni izgled. Stoga je tako važno ne ostavljati neobrađene staze u vrtu, već stvoriti mrežu urednih i prikladno smještenih staza.

Umorni ste od stvaranja staza u svom vrtu? Možda je vrijeme da nacrtamo zaplet čvrstim stazama? Kažemo vam što trebate znati prije nego što započnete s poslom..

1. Koliko staza treba biti u vrtu?

Sve ovisi o veličini web mjesta i njegovom izgledu. Da biste pravilno uredili staze u vrtu, vrijedno je najprije nacrtati plan osobnog područja na papiru, a zatim označiti stazu na njemu: trebali bi osigurati pristup čak i najpristupačnijim kutovima vrta..

10 pitanja o uređenju vrtne staze 2

Obično se na mjestu postavlja jedna široka glavna cesta od koje se kreću staze. Glavni put trebao bi slijediti put koji najčešće slijedite. Broj malih pjesama nije važan. Glavna stvar je pravilno ih organizirati u vrtu, tako da vam pomažu doći do mjesta koja su vam potrebna na mjestu.

10 pitanja o uređenju vrtne staze 3

2. Koji materijal za pravljenje staze?

Tvrdi premaziNajčešće se koristi glavna cesta koja od trijema vodi do izlaza s teritorija, što znači da može postati neupotrebljiva brže od ostalih. Stoga se za njegovo uređenje preporučuje odabrati trajne materijale: kamen (prirodni ili umjetni), ciglu, ploče za popločavanje ili monolitni beton.

10 pitanja o uređenju vrtne staze 4

4. Zašto se geotekstil postavlja na prugu?

Ovaj materijal položen je na dno rova ​​(budući hodnik) između slojeva pijeska i šljunka. Potreban je za zaštitu pruge od propadanja. Materijal je dobar po tome što ne propada i nije prekriven plijesni ili gljivicama, jer se sastoji od polimernih vlakana. Također, korijenje biljaka ne može probiti mrežu geotekstila.

10 Pitanja o uređenju staze u vrtu 5

5. Što napraviti rutinski put?

Za stvaranje nasipne staze prikladni su krupni pijesak, kameni sjeci, šljunak, pa čak i drvo. Glavna prednost ovih materijala je njihova jednostavna uporaba. Ali oni imaju i minus: s vremenom ih "vjetar" raznese vjetar, pa povremeno morate vršiti ponovno punjenje. Što se tiče drvene kore i drvene sječke, prije upotrebe ovih materijala potrebno je dodatno obraditi posebnim sastavom protiv propadanja.

10 Pitanja o uređenju staze u vrtu 6

6. Kako položiti skupno premaz?

Rasprostranjeni premaz položen je u slojevima, od kojih je svaki zbijen valjkom ili vibrirajućom pločom. Ali prije toga trebate iskopati rov i na dno položiti sloj mješavine šljunka i gline debljine oko 10 cm, a na isti sloj sipati pijesak. Preporučljivo je položiti rasuti materijal u dijelove, vlažeći svaki sloj vodom, kako bi se oni bolje zbijeni. Ne trebate navlažiti samo premaz materijala za mulčenje. Gornji sloj trebao bi se sastojati od najmanjih frakcija. Izravnava se grabljem.

10 Pitanja o uređenju staze u vrtu 7

7. Vrijedi li napraviti drvene tragove?

Drvena staza nije previše izdržljiva, ali ovo je nestandardna opcija. Od minusa može se nazvati činjenica da je stablo podložno truleži i postaje klizavo za vrijeme kiše. S druge strane, vrlo je lijepo hodati po takvom premazu; dobro izgleda među travom ili kamenjem i pomaže u stvaranju prirodnog stila na mjestu. Stoga svaki ljetni stanovnik sam odlučuje hoće li od ovog materijala postaviti vrtnu stazu..

Ako odlučite da je drvena šetnica upravo ono što vam treba, sjetite se nekoliko pravila uređenja takve staze. Podnožje drvene šetnice potrebno je položiti u nekoliko slojeva pijeska, zatim sloj šljunka ili šljunka. Na vrhu ovog poda možete postaviti drvene rezove, konoplju, daske, pa čak i poseban vrtni parket.

10 Pitanja o uređenju staze u vrtu 8

 • 10 Pitanja o uređenju staze u vrtu 9

 • 10 Pitanja o uređenju staze u vrtu 10

  10. Kako stazu učiniti atraktivnom?

  Ukrasite staze biljkama. Postoji nekoliko načina za to. Ako se vaš put sastoji od zasebnih "otočkih" elemenata, možete sijati travu oko njih.

  10 Pitanja o uređenju staze u vrtu 11

  Čitava staza bit će ukrašena cvijećem ili grmljem koji se može saditi duž nje. U tako lijepom "okviru" staze na teritoriju domaćina poprimit će novi izgled, a sama lokacija izgledat će elegantnije.

  10 Pitanja o uređenju staze u vrtu 12

  10 Pitanja o uređenju staze u vrtu 1310 Pitanja o uređenju staze u vrtu 14

  6 tajni prekrasne vrtne staze

  Namotan, osamljen, primamljiv - staza u vrtu jednostavno mora biti lijepa!

Sada već znate nešto o stvaranju vrtnih staza, što znači da već možete zamisliti što točno želite vidjeti na svojoj web lokaciji. Ako ne, pročitajte članak Vrtne staze vlastitim rukama: 9 originalnih ideja, pomoći će vam da shvatite prednosti i nedostatke raznih materijala za staze i potakne vas da stvorite vlastite "arterije" web mjesta.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako