16 Ideja iz onoga što možete napraviti lijepom i praktičnom vrtnom stazom

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 1

Ne samo izgled prigradskog područja, već i koliko će vam biti ugodno kretati se vrtom, ovisi od materijala od kojeg je načinjena vrtna staza. Razgovarajmo o tome kako napraviti vrtnu stazu za ljetnu kuću vlastitim rukama..

Vrtne staze nisu uzalud nazvane "vrtne arterije": bez njih je jednostavno nemoguće zamisliti modernu uređenu ljetnu kućicu. Nudimo vam nekoliko mogućnosti uređenja pjesama: nadahnite se i djelujte!

Staze šljunka i šljunka

Izvrsni plus takvog zapisa je relativna jeftinost instalacije. Osim toga, ovi materijali imaju dobra svojstva odvodnje, što će imati koristi samo u vrtu. Ali postoji značajan nedostatak: s vremenom će se mali šljunak početi kretati izvan pruge, ako ne instalirate obrub.

1. Šljunak

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 2

Ovo je jedan od najpopularnijih i najjednostavnijih načina uređenja vrtne staze u vrtu. Šljunak je pristupačan i jednostavan za postavljanje materijal. Osim toga, ne morate kopati dubok rov, dovoljna je dubina 15-20 cm. Iskopite dno buduće staze, na nju natapajte i položite glinu (ili veliki šljunak) s pijeskom. Sljedećeg dana "krevet" napunite vodom, ponovo umočite, a zatim ga napunite sitnim šljunkom (sloj 5-7 cm).

2. Šljunak i kolnici

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 3

Običan put šljunkom može se ojačati i ukrasiti popločanim kamenjem (pločnicima za popločavanje). Naglasak na rubovima učinit će stazu voluminoznijom i urednijom. Da bi se asfalt mogao dobro držati, ugradite ga na sljedeći način: u pripremljeni "krevet" sipajte tanki sloj šljunka (3 cm), zatim po rubovima stavite kamenčić, a zatim preostali "dio" šljunka (oko 5 cm sloj) poravnajte i poravnajte.

3. Šljunak i drvo

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 4

Još jedno zanimljivo rješenje za klasičnu šljunkovitu stazu. Drveni „stepenici“ izgledaju posebno prikladno na rustičnom ili rustičnom mjestu (u prijevodu s latinskog rusticus znači „rustikalni“). Princip instalacije isti je kao i kod pločnika: drvene grede položene su na tanki sloj šljunka, ostatak se izlije nakon toga. Ova je staza dobra opcija za neravne površine..

4. Šljunak i kamenčić

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 5

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 6

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 7

Šljunak - materijal ukrasniji od šljunka. Kako bi pjesma izgledala spektakularno pri odabiru materijala, pobrinite se da se kamenčiće razlikuje u boji šljunka. Da biste napravili takav put, u pripremljeni rov (iskopan, prekriven grubim šljunkom i zatrpan) ulijte sloj pijeska (3 cm), poravnajte, zalijepite i ugradite kamene ploče u željenom redoslijedu, a zatim prazan prostor napunite šljunkom.

5. Mozaik od šljunka i kamena

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 8

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 916 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 10

Možda je jedna od najatraktivnijih opcija za uređenje vrtne staze. Koristeći šljunak i kamenje različitih nijansi i veličina, možete stvoriti vrlo originalne uzorke. Takva vrtna staza ne samo da će ukrasiti vrt, već će ga obdariti "karakterom". Skicirajte uzorak na papir i odaberite pravo kamenje. Za mozaike možete koristiti i slomljene keramičke pločice..

Postavite šljunak mozaik malo iznad zemlje ili na istoj razini s njim kako se voda ne bi nakupljala na stazi. Niska mjesta kategorički nisu prikladna za mozaike, jer će voda oprati šljunak.

U jarak dubok 15-20 cm izlijte krupni šljunak ili šljunak, a zatim položite sloj smjese pijeska-cement (5-7 cm). Vlažite zadnji sloj i na njemu ocrtajte obrise budućeg mozaika. Počevši od središta, nastavite tako da položite sliku šljunkom i kamenjem. Napunite utore cementnom smjesom, navlažite je, a zatim mozaik očistite četkom i pokrijte filmom ili ceradom 2 dana. Skinite poklopac i po potrebi dodajte cementnu smjesu. Stazu možete koristiti za 1,5-2 tjedna.

Napravite kamenu stazu

Vrtne staze od kamena ili pločnika, prvo su vrlo estetski ugodne. Drugo, takav put pravi velika opterećenja i može vam dugo trajati. Nedostatak je što će kamena vrtna staza biti skupa (osim ako, naravno, nemate zalihe gromada na mjestu). Još jedan „promašaj“: u rovu mora biti sloj drenaže, inače će staza biti potopljena.

1. Kamenje za popločavanje (ploče za popločavanje)

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 11

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 12

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 13

16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 14

Vrtna staza napravljena od ploča za popločavanje (asfalt) je izvrsna opcija za one koji u prvi plan stavljaju praktičnost i pouzdanost. Put od pločnika za asfaltiranje uopće nije "dosadan", kao što se može činiti na prvi pogled. Možete koristiti pločice različitih nijansi, kao i slagati je prema nestandardnom uzorku: "kokoš", u obliku kruga, u šablonu šahovnice itd. Usput, popločano kamenje možete napraviti vlastitim rukama:

 • 16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 15

  Malo se materijala može usporediti u trajnosti, čvrstoći i istovremeno dekorativnosti prirodnim kamenom. Ako ste vlasnik parcele s kosinom, tada je potrebno kameno stubište u vrtu. Možete ukrasiti vrt stubištem koristeći druge materijale:

 • 16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 16

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 17

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 18

  Izvrstan materijal za vrtne staze. Zbog prirodnog oblika i boje, vapnenac (pješčenjak) se dobro slaže sa zelenilom vrta. Takve vrtne staze (vidi fotografiju) izgledaju posebno dobro na sunčanim mjestima prigradskog područja.

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 19

  Jedan od najlakših načina za pravljenje vrtne staze u zemlji. Kopajte plitki rov (što se odnosi na već spomenute rasute staze, na primjer, od šljunka), na dno stavite mješavinu gline i grubog šljunka, a zatim prelijte pijesak. Svaki sloj treba navlažiti i zatvoriti. Zatim položite kamene ploče nasumičnim redoslijedom, a preostali prostor ispunite materijalom za mulčenje: piljevina, kora crnogoričnih stabala itd..

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 20

  Da biste ponovno stvorili atmosferu starog vrta, napravite stazu s kaldrmom od vrta. Da biste to učinili, trebat će vam prilično puno (ovisno o razmjeri staze) kamenja. Što se više međusobno razlikuju u boji i veličini, to je bolje. Kamenje za slaganje ne razlikuje se od polaganja ploča i drugih sličnih materijala: u pripremljeni rov postavlja se betonska mješavina na koju se postavlja kamenje.

  Betonske staze

  Betonske vrtne staze pogodne su i za ljubitelje strogosti i za vidovnjake: kada radite s cementnim mješavinama, možete biti kreativni. Uz to se ne može poreći snaga betonske staze. Pa ipak, siva boja ovog materijala može nadoknaditi čežnju. Ali postoji izlaz: ploče se mogu obojiti bojama!

  1. Betonske ploče

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 21

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 22

  Možda će se nekim stazama od betonskih ploča činiti previše sivim ili strogim. Kako biste izbjegli učinak "službeništva", napravite lijepu grančicu od crvene cigle za takvu stazu ili obrub od šljunka ili šljunka. Princip polaganja isti je kao i u gornjim mogućnostima kolosijeka.

  2. Cement

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 23

  16 ideja za stvaranje lijepe i praktične vrtne staze 24

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 25

  Eto, mašta može biti dosta za lutanje! Koristeći domišljatost, kao i koristeći razne oblike šablona za cement, lako možete stvoriti originalnu vrtnu stazu u svojoj ljetnoj kućici. O tome kako to pravilno učiniti pročitajte u našem materijalu na temu:

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 26

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 27

  Drvena vrtna staza izgleda sjajno u bilo kojem vrtu i osvježava pogled na parcelu. Za izradu takve staze možete koristiti, na primjer, daske od drvenih paleta, staru ogradu itd. Tren se priprema na uobičajeni način (vidi gore). Prije polaganja dasaka ili greda, drvo se mora obraditi antiseptikom i nanijeti zaštitni premaz. Slobodni prostor s šljunkom ako želite.

  2. Drveni rezovi

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 28

  Vrlo lijepa verzija vrtne staze. Prilikom žetve posjekotina pobrinite se za njihovu obradu: svako predenje mora biti očišćeno od kore i mora biti zasićeno lanenim uljem - ovi postupci produžuju život vašeg vrtnog puta. Pročitajte detaljan vodič o izradi takve staze u našem materijalu:

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 29

  Kad govorimo o vrtnim stazama po maloj cijeni, ne možemo se sjetiti možda najjednostavnijeg načina. Da biste napravili travnatu stazu, ne morate kopati rov i pripremiti jastuk za materijal za polaganje. Dovoljno je iskopati nekoliko plitkih kamenja ili kamenih ploča da označite "stazu" i posadite male biljke duž njih.

  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 30

  Ako imate granitne obloge, upotrijebite ih za stvaranje prekrasne vrtne staze za vrt. Pripremite rov i "jastuk" kako je opisano gore, a zatim postavite pločnike (možete koristiti kamenje za popločavanje ili male gromade). Zatim izlijte cementnu smjesu i položite granitne blokove u redove dijagonalno (ili na bilo koji drugi način).

  DIY vrtne staze, koje nisu kupljene u trgovini, nisu samo dobar način ukrašavanja vrta, već su i razlog za ponos. O onome što je još važno znati o izgradnji staza naučit ćete u našim materijalima:

  16 ideja za stvaranje lijepe i praktične vrtne staze 3116 ideja iz kojih se može napraviti lijepa i praktična vrtna staza 32

  Napravite vrtne staze - kako i što se može napraviti

  Sve o tome kako izgraditi praktičnu i lijepu vrtnu stazu u zemlji.
  16 ideja iz kojih možete napraviti lijepu i praktičnu vrtnu stazu 3316 ideja iz kojih se može napraviti lijepa i praktična vrtna staza 34

  10 pitanja o uređenju staze u vrtu

  Prikupili smo najčešća pitanja o stvaranju vrtnih staza na mjestu i odgovorili na njih u članku.
Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako