Zašto voda u vanjskom bazenu postaje zelena i kako to spriječiti?

Zašto voda u vanjskom bazenu postaje zelena i kako to spriječiti? 1

Kupili ste bazen, ali dugo se niste radovali kupnji: voda u njemu brzo je postala zelena. Odmah je bilo puno pitanja. Zašto voda u bazenu postaje zelena? Što će pomoći od cvjetanja vode? Kako to očistiti?

Što može biti bolje od uranjanja u hladnu vodu bazena vrućeg ljetnog dana? Pogotovo ako je proziran i nebo plav. Međutim, da biste to postigli, morate naporno raditi.

 • Zašto voda u vanjskom bazenu postaje zelena i kako to spriječiti? 2

  Prvo ćemo se pokušati pozabaviti uzrocima ove neugodne pojave. Želimo odmah reći da su i vlasnici unutarnjih bazena također suočeni s ovim problemom. Međutim, za ulične bare to nije samo problem, već je i cijela katastrofa. Pa zašto cvjeta voda u bazenu? Usput, točno tako - cvatnja - ozelenjavanje vode pravilno se zove.

  Razlog zbog kojeg voda u bazenu postaje zelena je aktivna distribucija algi. Oni mijenjaju boju vode iz plave u zelenu. Što može uzrokovati brzi rast algi?

 • Sunce i voda idealno su okruženje za razvoj ovih mikroorganizama. Imaju nevjerojatnu sposobnost preživljavanja (alge su najstariji kopneni mikroorganizmi) i razmnožavaju se (spore se brzo prenose vodom i preplavljuju velika područja). U toploj vodi ti su procesi mnogo aktivniji. Još brže će vaš bazen procvjetati ako crpite vodu iz prirodnog izvora: rijeke, jezera ili izvora.
 • Razno organsko smeće. To mogu biti oba lišća koja su pala u bazenu i ono što je osoba "unijela" u vodeno tijelo: znoj, dijelovi epiderme, dlake itd..
 • Nepostojanje filtra ili prisutnost neprimjerenog: snaga filtra ne odgovara volumenu bazena. I stajaći, bez kretanja, voda se, kao što svi znaju, s vremenom pretvara u močvaru. Štoviše, razmnožene alge mogu čak i začepiti pumpu.
 • Zanemarivanje dezinfekcije. Mnogi se toliko boje "kemije" da više vole bez nje. Ali uzalud! Prvo, nisu sve kemikalije toliko agresivne da ljudima nanose štetu. I drugo, bez čišćenja bazena ne možete bez njih.
 • Poremećena acidobazna ravnoteža. PH vode u vašem tijelu treba biti između 7,0 i 7,4. Odstupajući od ovih pokazatelja, učinkovitost dezinficijensa smanjuje se i oni se ne mogu nositi sa uništavanjem patogena cvjetne vode.
 • Ako ne poduzmete nikakve mjere, onda će nakon "krive" boje ribnjak dobiti isti miris. Međutim, događa se da je voda zelena ili smeđa, ali nema mirisa ili mutnoće. Ovo je pokazatelj da je u bazenu prekoračena razina željeza. I protiv toga se treba boriti..

Rast mikroorganizama u vašem bazenu može se naznačiti ne samo zelenom vodom, već i sluzi na zidovima bazena, kao i pjenom na njegovoj površini.

Kako spriječiti da voda procvate?

Zašto voda u vanjskom bazenu postaje zelena i kako to spriječiti? 3Je li moguće osigurati da voda u bazenu ne cvjeta? Da, možete, ako vodite računa o prevenciji.

 1. Osnova bilo kojeg bazena je filter. Konstantna cirkulacija i pročišćavanje vode spasit će vas od potrebe da bazen oslobađate cvjetajuće alge. Kada kupujete filter, pripazite na njegovu snagu. Ušteda u ovom pitanju dovest će do nedovoljne filtracije i, kao rezultat, do rasta mikroorganizama. Također ne zaboravite redovito čistiti filter..
 2. Pratite svoj pH. Povećani pH - alkalno okruženje - dovest će do brzog razmnožavanja bakterija i poteškoća s dezinfekcijom. Smanjena - kisela okolina - negativno će utjecati na opremu i sam bazen. Preporučuje se mjerenje otprilike jednom tjedno. Ako primijetite odstupanje od normalnih vrijednosti, morate ih prilagoditi.
 3. Koristite klor za liječenje bazena. Algacidi će pomoći povećati njegovu produktivnost. Algacidi su lijekovi koji su dizajnirani za borbu protiv algi. Zajedno, ovaj „duet“ učinkovito će provesti sanitarni tretman bazena i spasiti vas od problema.
 4. Redovito mehanički čistite bazen. Koristite ruke, mrežu ili vakuum da uklonite sve nečistoće. Za čišćenje zidova bazena možete koristiti i četkom. Budite oprezni jer grubi materijali mogu naštetiti kućištu bazena..

Mnogi vjeruju da će tenda uspjeti zaštititi bazen od cvatnje. Nažalost, on je u stanju zaštititi vodu samo od velikih krhotina: lišća, grana, trave itd. I neće spriječiti ulazak mikroskopskih spora algi.

Kako pročistiti bazensku vodu?

Zašto voda u vanjskom bazenu postaje zelena i kako to spriječiti? 4

Što učiniti ako ste propustili trenutak, a voda u vašem bazenu i dalje cvjeta? Morate biti strpljivi i provesti potrebne aktivnosti.

Zašto voda u vanjskom bazenu postaje zelena i kako to spriječiti? 5

 • Najefikasniji način je potpuno izlijevanje vode iz bazena. Kad to učinite, uzmite četkicu i obavite proljetno čišćenje vašeg ribnjaka. Temeljito očistite cijelu površinu nečistoća proizvodima za čišćenje i osušite bazen na suncu.
 • Kad se posuda za bazen očisti od prljavštine i mikroorganizama, napunite je vodom. Pokušajte koristiti samo filtriranu vodu. To će vam pomoći u rješavanju problema cvatnje..
 • U budućnosti slijedite sva pravila kako biste spriječili širenje algi.

A što ako nema načina za odvod vode? Na primjer, bazen je vrlo velik, a trebat će mu ogromnu količinu vode da se napuni - zadovoljstvo nije jeftino. U ovom slučaju idite odmah na borbu:

Zašto voda u vanjskom bazenu postaje zelena i kako to spriječiti? 6

 • Prvo provjerite pH. Ispravite ga ako je potrebno..
 • Dezinficirajte vodu klornim pripravcima i algaecidima. Te tvari će ubiti alge i pročistiti vodu..
 • Ne zaboravite na obveznu upotrebu filtra. Filtrirajte vodu tijekom dana.
 • Skupite mrtve alge. Najlakši način za to je podvodni usisavač. Može se koristiti bez isušivanja vode..

Narodni načini borbe protiv cvatnje vode u bazenu

Zašto voda u vanjskom bazenu postaje zelena i kako to spriječiti? 7

Kako koristiti plavi vitriol za bazen?

Umjesto algaecida, neki koriste bakreni sulfat (bakreni sulfat). Bakrov sulfat otrov je koji može izazvati trovanje. Iz tog razloga se mora koristiti s velikom pažnjom..

U onim bazenima u kojima djeca plivaju zabranjeno je dodavati bakarni sulfat u vodu.

Za borbu protiv algi i gljivica uzmite 0,9 g bakrenog sulfata. Da biste povećali njegovu učinkovitost, dodajte 2,7 g obične stolne soli. Obe tvari razrijedite u maloj količini vode. Dodajte dobivenu otopinu u bazen..

Kako koristiti perhidrol za dezinfekciju bazena?

Perhidrol je poznati vodikov peroksid, ali samo s većom koncentracijom - 37. Treći vodikov peroksid, koji se prodaje u ljekarnama, nije pogodan za dezinfekciju vode.

Ako cvatnja vode nije prevelika, tada će biti dovoljno razrijediti 600 ml perhidrola u 1 kubnom metru i dodati dobivenu otopinu u bazen. S ozbiljnom kontaminacijom, dozu peroksida treba povećati na 1000-1400 ml. Prilikom dezinficiranja vode perhidrolom obavezno uključite filter. Pomoći će ukloniti talog koji će se formirati nakon smrti bakterija.

Kada radite s perhidrolom, budite vrlo oprezni. Visoko koncentrirana vodena otopina vodikovog peroksida.

Zašto voda u vanjskom bazenu postaje zelena i kako to spriječiti? 8

Odmah nakon nanošenja perhidrola može se činiti da je voda postala još gušća. Ne brinite, nakon nekog vremena će se očistiti i postati kristalno čist.

Ako uvijek pratite čistoću vode u bazenu i poštujete preventivne mjere, vaš bazen će vas cijelu sezonu prizivati ​​bistrom plavom vodom.

 • Zašto voda u vanjskom bazenu postaje zelena i kako to spriječiti? 9Zašto voda u vanjskom bazenu postaje zelena i kako to spriječiti? 10

  10 najvažnijih pitanja o ribnjaku na nalazištu

  Sanjate mali ribnjak u zemlji, ali ne znate gdje započeti? Pomoći ćemo vam u kretanju po ovoj temi.!
Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako