Gljive kamenica uzgajamo kod kuće: sve što ste željeli znati

Gljive kamenica uzgajamo kod kuće: sve što ste željeli znati 1

Jednostavnost i jeftinost uzgoja i konstantno visoka produktivnost - ovdje se radi o njoj, o gljivama ostrige. Ove lamelarne gljive već zauzimaju drugo najpopularnije mjesto među kultiviranim u Rusiji, a njihova slava tek raste. Ukusno, nepretenciozno - zašto ne biste to učinili i sami uzgajajući ih kod kuće?

Umjesto toga, ne baš kod kuće - gljive kamenica možete uzgajati ili u podrumu ili u ljetnoj kućici (u stakleniku ili na otvorenom). Otkrijte nijanse.

Pripremamo micelij i supstrat

Gljive kamenica uzgajamo kod kuće: sve što ste željeli znati 2

Dakle, odlučili ste početi uzgajati gljive kamenica. Što, gdje i kako saditi?

Sadni materijal gljiva kamenica je njegov sterilni micelij (micelij). Danas ga nije teško kupiti, a možete ga pohraniti prije ukrcaja u isti hladnjak (ne u zamrzivač!) - na taj način ostaje održiv do 3-4 mjeseca.

Gdje posaditi micelij gljiva kamenica? U prirodi ova gljiva raste na krošnjama osušenih stabala, tako da za samostalno uzgoj možete na mjestu pripremiti stabla od drva ili čak i stare panjeve..

Posadite gljive kamenica na panjeve drveća, dobit ćete dvostruku korist - i možete gljive gljive nekoliko godina na istom mjestu, i potrebu napornog uklanjanja panjeva (gljiva ga jednostavno uništava u procesu rasta i razvoja).

Osim toga, danas su entuzijasti izmislili puno načina uzgoja gljiva kamenica na drugim supstratima. Što ne koriste - slame, suncokretove ili heljdove ljuske, suhe stabljike kukuruza, piljevina, pa čak i pamučna vuna.

Bilo koji supstrat mora se pripremiti prije sadnje gljivičnog micelija. Cilj je sterilizirati ga, nahraniti ga vlagom i učiniti ga prozračnim. Dakle, micelij se može razviti u ugodnim uvjetima i neće biti osjetljiv na napad plijesni. Možete kupiti gotovu podlogu, već zapakiranu u plastične vrećice-blokove, ili je sami prikupiti i pripremiti.Dakle, drvene pile (bolje od tvrdog drva) s promjerom reza od najmanje 20 cm 2-3 dana treba namočiti u vodi (po mogućnosti zamijeniti je s vremena na vrijeme vrućom). Fino nasjeckani supstrat (piljevina, ljuska, slama itd.) Mora se ponovo obraditi kipućom vodom oko sat vremena ili vrućom parom, a zatim osušiti.

Ako ste kupili gotov supstrat u vrećama, možete ga sterilizirati u kipućoj vodi izravno, bez uklanjanja odatle. U vrećama samo trebate napraviti nekoliko rupa.

Dobro navlažen materijal, spreman za polaganje micelija, „proljeće“ kada se stisne na dlanu, ali voda neće istjecati.

Gdje uzgajati gljive kamenica?

Gljive kamenica uzgajamo kod kuće: sve što ste željeli znati 3

Morate pripremiti prostorije, ako ne želite biti zadovoljni jedinim usjevima godišnje koji se može dobiti na otvorenom. Kod kuće je najčešće ovo podrum, koji se prije stavljanja posuda s micelijem mora sterilizirati - tretirati izbjeljivačem, ako je to zasebna prostorija, ili običnom otopinom klora od 1 klora. Zidove možete prekriti posebnom antifungalnom bojom. Da biste stvorili optimalnu mikroklimu za gljive kamenica u sobi tijekom svih razdoblja uzgoja gljiva, bit će potrebno održavati čistoću, kao i održavati stabilnu vlažnost i temperaturu..

Ako ćete uzgajati gljive kamenica ne u podrumu, već na ulici, odaberite dobro zasjenjeno mjesto bez propuha za postavljanje spremnika s micelijem. Najbolja opcija bilo bi mjesto na sjevernom zidu ili ogradi.

Kako saditi gljive kamenica?

Gljive kamenica uzgajamo kod kuće: sve što ste željeli znati 4

Ako ste se odlučili za uzgoj gljiva od kamenica na drvenim pločama, nakon namakanja u zadnje se izbuše rupe ili poprečne pukotine duboke oko 5 cm, gdje se micelij unosi i prekriva slojem vlažne piljevine. Također, gornji krajevi šume prekriveni su slojem micelija. Sama čokota se prenose u vrt (staklenik), gdje se kopaju u zemlju na zasjenjenom mjestu na udaljenosti od oko 30-35 cm jedan od drugoga i opet prekrivaju slojem vlažnog mulja, odozgo - možete koristiti piljevinu, slamu ili burlap. To će zaštititi micelij i drvo od isušivanja i doprinijeti boljem preživljavanju micelija iz sadnje. Da biste uštedjeli prostor, drveni radni dijelovi mogu se postaviti izravno jedan na drugi, odabirom promjera.

Ako se odlučite za uzgoj gljiva kamenica u plastičnim vrećama kapaciteta 5-15 l, pripremljeni sterilizirani supstrat mora biti čvrsto upakovan u te vrećice, naizmjenično, sa slojem supstrata slojem micelija i čvrsto ga vezati. U tom slučaju, ukupna masa supstrata treba biti najmanje 2-3 micelija. Zatim u vrećama sterilnim instrumentom morate probušiti rupe širine ne više od 0,5 cm na udaljenosti od oko 20-25 cm jedna od druge. Pripremljene vrećice s gljivama postavljene su na sjenovito mjesto u vrtu (u stakleniku, na policama u podrumu) tako da perforirane strane ne budu naslonjene na zid ili ogradu i imaju dobar pristup zraku. Da biste uštedjeli prostor, možete ih poredati i u nekoliko slojeva, slažući se jedan na drugi.

Uzgoj gljiva kamenica i spuštanje micelija treba obavljati na različitim mjestima kako bi se izbjegla infekcija micelija.

Sav posao polaganja micelija u supstrat izvodi se rukavicama, ako je moguće u sterilno zatvorenom prostoru, na dezinficiranim površinama i s isključenim ventilacijskim sustavom, kako bi se izbjegla infekcija plijesni itd..

Kada uzgajate gljive kamenica na otvorenom, spremnike sa supstratom i micelijem treba pripremiti i staviti na mjesto rasta najkasnije krajem svibnja, ako želite prvo plodovanje dobiti već u rujnu-listopadu ove godine.

Kako uzgajati gljive kamenica?

Gljive kamenica uzgajamo kod kuće: sve što ste željeli znati 5

Razdoblje inkubacije micelija traje od 18 do 25 dana, nakon čega odmah započinje plodovanje gljive kamenica. Istodobno, za svaku fazu razvoja i rasta gljiva u sobi potrebni su vlastiti uvjeti.

Dakle, tijekom faze inkubacije, gljiva kamenica ne treba svjetlost i prisilnu ventilaciju (osim situacije kada morate hitno ohladiti blokove), ali morat ćete pažljivo nadzirati temperaturu - ona ne smije prelaziti 25 ° C (zapamtite da je unutar bloka gljiva još viša ), inače se micelij neće dići zbog toplinskog udara. Čak i mala temperaturna kolebanja (više od 2 ° C u jednom ili drugom smjeru) tijekom ovog razdoblja smanjuju vjerojatnost sadnice.

Tijekom cijelog razdoblja inkubacije soba se ne propušta - to stvara visoku koncentraciju ugljičnog dioksida i lagano povećava postotak vlažnosti. Da biste spriječili pojavu bolesti i plijesni, preporučljivo je svakodnevno mokriti prostor koristeći proizvode na bazi klora..

Nakon faze inkubacije započinje razdoblje uzgoja gljiva kamenica. Kada plodite, gljiva već treba nižu temperaturu (10-20 ° C), dobru ventilaciju, određenu vlažnost zraka (85-90) i dovoljnu količinu svjetlosti tijekom 8-10 sati svakog dana (koristeći najmanje 5 W valjevske fluorescentne žarulje) 1 m²). Održavanje vlage obično se obavlja svakodnevnim prskanjem prostorije i posuda podlogom hladne vode. Važno je da gljive kamenice imaju vremena da se osuše između prskanja, jer ne podnose suvišnu vlagu - u protivnom plodna tijela požute i istežu se, postaju vodenasta.

Zanimljivo je da na osvjetljenje i vlagu u prostoriji kada se uzgajaju utječu boja voćnih tijela gljive kamenica. Što je viša temperatura i slabije osvjetljenje, to će kape biti svjetlije. Ovi čimbenici ne utječu na okus gljive..

Prvi usjev gljive kamenica, pod svim uvjetima uzgoja, može se očekivati ​​za otprilike 1,5 mjeseci. Nadalje, gljive će se pojavljivati ​​valovito u razmacima, tokom još 3-6 mjeseci. Zrela plodna tijela moraju se pažljivo sjeći oštrim nožem, i to ne pojedinačno, već u skupinama.

Većina usjeva pada na prva dva vala plodnosti. Nakon žetve četvrtog usjeva, iskusni uzgajivači gljiva savjetuju da sortiraju sadržaj vrećica s podlogom - uklone ostatke nogu, provjere postoje li plesniva područja, navlaže i obnove ako je potrebno.

Ako uzgajate gljive kamenica ne u sobi, već u ljetnoj kućici na zraku ili u stakleniku, briga o njoj sastoji se u održavanju vlage zraka i tla oko panjeva (drva, vreće). Ako su vremenski uvjeti povoljni, plodni početak počinje na jesen ove godine. Ubuduće se berba plodova gljiva kamenica može se beriti godišnje od travnja do studenog 4-5 godina, ovisno o gustoći drva i promjeru panjeva..

Kao što vidite, uzgajanje gljiva kamenica kod kuće nije najgora problematika. Naravno, zarad nekoliko kilograma usjeva gljive, nemojte se zamarati ovom tehnologijom, možete otići na tržište. Ali ako želite zaraditi na tome ili samo dobiti ukusne gljive tijekom cijele godine - zašto ne uzgajati.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako