Kako uzgajati šumske gljive u zemlji

Kako uzgajati šumske gljive u zemlji 1

Volite li gljive, ali nemate vremena da ih berete? Ne bojte se, bavite se uzgojem gljiva u zemlji sami. Glavna stvar je znati kako to ispravno učiniti kako bi se dobio zajamčeni usjev.

Uzgoj gljiva u zemlji je zgodan jer možete kontrolirati taj proces, stvarajući najpovoljnije uvjete za njihov rast. I što je u šumi: bilo je sušno ljeto, a onda rano smrzavanje tla i svega - neće biti žetve šumskih gljiva! Ako ne želite ovisiti o ćudima prirode - slobodno pokušajte na svoje mjesto posaditi plantaže gljiva.

Uzgoj svinjskih gljiva (boletus)

Ovaj zgodni kralj svih gljiva može se sigurno preseliti iz šume na njegovo zemljište, a ako je rezultat povoljan, sljedeće godine dobit ćete impresivnu žetvu.
Postoji nekoliko načina uzgajanja šumskih boleta.

Kako uzgajati šumske gljive u zemlji 2

Transplantacija micelija

Malo se pribjegava ovoj metodi, jer ishod operacije ovisi o pažljivom pridržavanju tehnologije. Sami prosudite, prilično je teško iskopati micelij i prenijeti ga na vaše web mjesto bez oštećenja. Ipak, mnogi su uspjeli, vrijedi probati i vi.

Preneseni micelij trebao bi komunicirati s korijenjem grmlja i drveća, pa odaberite mjesto na mjestu gdje imate listopadno ili četinarsko drveće i grmlje! Izuzetno je važno posaditi bijelu gljivu ispod istog stabla iz kojeg je iskopan micelij..

Dakle, odaberite prikladno mjesto na svom web mjestu i pripremite zemlju pored željenog stabla. Da biste to učinili, na udaljenosti 0,5 m od debla stabla uklonite 20-30 cm gornjeg sloja tla. Na dno rezultirajuće fose položite gotov kompost od palog lišća i ostataka stabala, a na vrh pospite mali sloj zemlje. Sada možete položiti sloj zemlje s micelijem, vodom i posipati slojem lišća. Ako je vrijeme suho prvih 14 dana nakon sadnje, povremeno zalijevajte micelij.

Uzgoj gljiva iz micelija

Jedna od najpopularnijih metoda za branje gljiva. Spremni micelij može se kupiti - dostupan je za prodaju u mnogim vrtnim trgovinama. Prije nego što nastavite s provedbom ove metode, pripremite mjesto i tlo. Odaberite mjesto u sjeni stabala gdje je tlo vlažno. Na udaljenosti od 0,5 m od debla stabla uklonite gornji sloj zemlje do dubine od 0,5 m. Prethodno izračunajte površinu jame na temelju količine micelija.

Kako uzgajati šumske gljive u zemlji 3

Ovako izgleda micelij gljiva

Pripremite podlogu od prašine, piljevine i lišća. Položite ga na dno jame slojem oko 20 cm, a pospite tlom na vrhu (oko 10 cm). Zatim stavite miješani sloj zemlje i komposta. Sada na sve to možete položiti pomiješan sa mljevenim micelijem. Raširite ga ručno, ravnomjerno ga mažite. Pospite tlom i na vrhu prelijte vodom, obložite padom lišća.

Spremni supstrati za sadnju jagoda, kao i micelij, prodaju se u specijaliziranim prodavaonicama. Ove mješavine su izvrsna alternativa šumskom miceliju..
Nakon sadnje micelija, mjesto se mora redovito zalijevati. Ako je sadnja micelija uspješna, usjev će se pojaviti sljedeće godine. Takav micelij može roditi plodove od 2 do 5 godina.

Sadnice gljiva

Porcini gljive se najlakše uzgaja iz sadnica gljiva. Da biste to učinili, dovoljno je fino usitniti ili mljeti kapice gljiva kroz mlin za meso. Zatim prelijte dobivenu tvar vodom i inzistirajte jedan dan. Za to vrijeme možete obaviti pripremu mjesta. Pod odabranim stablom kopajte zemlju i velikodušno je gnojite kompostom (kao i gore opisanim postupcima). Pripremljeno mjesto prelijte infuzijom gljiva, a na vrhu pospite lišćem.

Ako na vašem mjestu nema šumskih stabala, ne očajavajte - pokušajte saditi gljive u blizini drvenih zgrada na sjenovitoj strani. I zapamtite da gljiva svinjetina ne voli voćke, pa pokušajte izbjeći takav kvart.

U hladnim zimama ne zaboravite gljive posipati kompostom, a po potrebi obložiti polietilenom ili krovnim materijalom.

Iz godine u godinu očistimo i isperemo gljive sakupljene u šumi, očistimo ih i sitno narežemo, trljamo ih prstima i zajedno s vodom izlijemo ispod breze i borova na mjestu. Uključujući planinski bor i thuja. Sada redovito skupljamo borovnice na travnjaku, ispod smreke - bijele, a na području prethodno ukorijenjene stabljike - medene agarice. Nekada se mislilo da su za leglo pogodne samo noge s tlom, ispostavilo se da su spore gljive uglavnom ispod čepova. Najbolje vrijeme za sadnju svinjskih gljiva je od svibnja do rujna. Gljive treba saditi u zemlju u sumrak..

Uzgoj boleta (crvenokosi)

Kao što ste već razumjeli iz imena, ova gljiva raste uglavnom u nasadima aspena. Ponekad ga možete naći u miješanoj šumi. Ako se potrudite uzgajati gljivu u zemlji, pitanju odabira nalazišta treba pristupiti pažljivo kao u slučaju ćevapa.

Kako uzgajati šumske gljive u zemlji 4

Bolesti, kao i mnoge druge šumske gljive, spadaju u mikorizne gljivice. To znači da tvori simbiozu s korijenjem drveća, tj. obostrano korisno suživot. Stoga, mjesto mora biti aspen, breza ili hrast. U hladu tih stabala i položite svoju buduću plantažu.

Bolesti se mogu uzgajati koristeći:

  • Spore (sadnice gljiva)

Spore se formiraju na donjoj strani kapica obrastanih gljiva. Ovdje ih treba pripremiti: sipati vodu i inzistirati nekoliko sati. Dobivena infuzija spora u vodi sipa površinu koju ste odabrali za uzgoj gljiva. Kapice se također mogu sušiti i koristiti kao sjeme. Klice koje klijaju samo formiraju micelij (micelij).

  • Voćna tijela

Sakupite mladunče u šumi, sjeckajte i zakopajte na svom mjestu u gornjem sloju zemlje u sjeni drveća.

  • micelijum

Divlji micelij može se sakupljati u šumi kopanjem zajedno sa zemljom i drvećem. Tako micelij premještate na svoje mjesto, kao i u slučaju bolet. Ili možete kupiti gotov micelij u trgovini..

Označi plantažu gljiva i njegu

Napravite kompost. Rasprostrite plastični film na zemlju, na njega položite slojeve lišća i drvene prašine s gnojem, uzete u omjeru 9: 1. Ulijte gomilu tople vode i ostavite tjedan dana. Za to vrijeme treba zagrijati na temperaturu od 35-40 ° C. Sada se može lopati do homogene mase i ostaviti još 5 dana.

Crvenokosi se mogu saditi od sredine svibnja do rujna (u toplijim krajevima - od početka svibnja).

Na odabranom području oko stabla iskopajte rupu duboku 30 cm i 2 četvorna metra. Ako se korijenje stabla nalazi na površini tla ili blizu njega, uklonite samo gornji sloj.

U jamu napunite kompost. Ako je dubok, kompost položite na razinu tla, u plitkom - položite u slojeve, naizmjenično kompost (10-12 cm) i tlo (5-6 cm), sve dok visina slojeva ne dosegne 50 cm iznad razine tla.

Zatim, na udaljenosti od 25-30 cm, napravite rupe s dubinom od 20 cm. Umočite u njih komade micelija boletice i napunite ih tlom. Sadnju odmah zalijevajte brzinom od 20 litara na 1 m² i prekrijte je slojem opalog lišća ili šumskog legla..

Kako uzgajati šumske gljive u zemlji 5

Ne zaboravite ugrijati micelij za zimu

Da bi se micelij mogao ukorijeniti, korisno ga je hraniti otopinom šećera: 10 g šećera na 10 litara vode. Ljeti držite tlo malo vlažnim. Zalijevajte parcelu povremeno, posebno za vrijeme suše. Za zimu ga prekrijte slojem opalog lišća, mahovine ili smrekovih grančica, a na proljeće ih ne zaboravite očistiti.

Pod povoljnim uvjetima, plodovanje boraca započinje već sljedeće godine nakon postavljanja nasada. Produktivnost je 5-15 gljiva s 1 m 2. Uz pravilnu njegu, stabljika gljiva će vas oduševiti žetvom za 4-5 godina. Nakon tog razdoblja micelij gljiva mora se ponovno posaditi istom metodom..

Kako raste bolet

Sljedeći šumski stanovnik, kojeg vole mnogi berači gljiva, je bolet, koji se također lako uzgaja samostalno..
 
Za stabla breze, kao i bilo koje šumske gljive, za normalan život i rast potrebno je ne stablo, već živo stablo. Micelij iz svog korijenskog sustava apsorbira ugljikohidrate i aminokiseline, čime drvetu daje vlagu, mineralne spojeve i prirodne antibiotike koji ga štite od štetočina i bolesti. Stoga je neophodno da se zona gljiva što bliže prirodnom staništu gljiva..

Kako uzgajati šumske gljive u zemlji 6

Što se tiče načina uzgoja - iste su kao kod gljiva i bora.

Razmnožavanje spora

Sitno sjeckani prezreli šampinjoni, pomiješajte s jednom žlicom brašna i želatine u prahu. Izlijte smjesu vlažnom zemljom ispod zrelih stabala. Spore će klijati i tvore gljivični korijen. Nakon nekoliko sezona, možete očekivati ​​prvu berbu.

Raste iz voćnih tijela

Izaberite mlade primjerke glina, mljejte i zakopajte u gornji sloj tla pored korijenskog sustava stabla. Voćna tijela formiraju micelij, a nakon godinu dana, uz dobru vlažnost tla, možete dobiti mali usjev od 2-3 gljive.

Alternativno, u kišnom vremenu, možete razbaciti male komadiće mladih gljiva pod drveće i obložiti ih opalim lišćem. Formiranje micelija neće biti manje učinkovito.

Transplantacija micelija

Ovo je naporan i ne uvijek učinkovit proces. Nađite mlado drvo u šumi s breza. Pažljivo iskopite micelij i prenesite na svoje mjesto. Položite ga ispod stabla lišćara i četinjača.

Sadnju gljiva ne stavljajte u blizinu voćnih kultura, jer gljive stvaraju mikoruzu i rastu u simbiozi samo sa šumskim stablima. Mnoge gljive su čak nazvane i po drveću pored kojeg žive (boletus, boletus).

Zrno ulje - raste na mjestu

Ovu gljivu samo je vrlo prikladno uzgajati micelijem cijepljenjem..

Kako uzgajati šumske gljive u zemlji 7

Ako primijetite nekoliko malih borova sa stalnim urodom maslaca, možete sigurno presaditi gljive na svoje mjesto. Zapamtite, ulje preferiraju tla bogata vapnom i neizravna sunčeva svjetlost. Berač gljiva transplantira prilično ugodno i dobro se ukorijeni. Redovitim zalijevanjem (posebno ga je potrebno obilno zalijevati po suhom vremenu) nakon 3-4 godine pojavit će se prve gljive koje će vas oduševiti obilnim plodonosom tijekom cijele sezone - svaka tri tjedna, počevši od sredine svibnja.

Seoski maslac gotovo nije podložan napadima crva, a veličina njihovih šešira može doseći 10 cm.

Uzgoj gljiva u zemlji

Još jedna divna gljiva koju je tako lako „pripitomiti“ je kapu od mlijeka od šafrana!
 
Za njega, kao i za njegove šumske kolege, također je važno stvoriti prave uvjete, što bliže prirodnim. Crvenokose radije rastu u hladu s dobrom cirkulacijom zraka. Tlo treba biti vlažno i sadržavati trule lišće i iglice. Važno je osigurati da s početkom proljeća mjesto ne bude potopljeno, inače će gljive umrijeti.

Kako uzgajati šumske gljive u zemlji 8

Plantaže šafrana možete uzgajati na više načina.

Sjetva micelija

Kao i u prethodnim slučajevima, skupljajte šešire, ali ovaj put stare gljive. Sitno ih nasjeckajte i, osušivši ih krpom, pažljivo ih raširite na vlažnom tlu. Dobro umutite, prekrijte mahovinom i prelijte toplom vodom. Nakon 2 tjedna podignite mahovinu: ako su ispod nje vidljive zeleno ljubičaste niti slične uobičajenom plijesni, a šeširi su nestali, micelij se ukorijenio.

Gljive smreke treba položiti ispod smreke, a bor - ispod borova..

Prijenos micelija

Ova metoda je također vrlo učinkovita u slučaju sadnje gljiva. Pažljivo iskopajte micelij debljine sloja od najmanje 25 cm, pazeći da ga ne oštetite. Posadite micelij što je prije moguće da se nema vremena osušiti, a ne zaboravite redovito navlažiti tlo.

Prve gljive proklijat će tek u sljedećoj godini nakon što ste posadili micelij ili prenijeli micelij. Morate ih sakupljati, pažljivo obrezati nogu i pokušavajući ne oštetiti korijen. Ako se to pravilo ne poštuje, tada će se broj gljiva samo smanjivati ​​svake godine..

Naravno, ne može se svaki ljetni stanovnik od prvog puta samostalno uzgajati usjev šumskih gljiva. Međutim, ne očajavajte. Pokušajte ukrotiti različite „šumske stanovnike“, potražite optimalne metode uzgoja, a vrlo brzo ovaj dugotrajan postupak bit će nagrađen prvom berbom kućnih gljiva.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako