Kako koristiti zečji gnoj kao gnojivo u vrtu i vrtu, recenzije

Svi žele jesti zdravu hranu. Kao što znate, stvarno zdrava hrana raste na prirodno oplođenom zemljištu. Stoga se vrtlari, razmišljajući o pravilnom hranjenju, pitaju: je li moguće i kako pravilno koristiti zečje gnojivo kao gnojivo na svom vrtnom zemljištu? Razmotrimo detaljnije u kojim se vrstama zečeva koristi izmet, kao i kada, koliko često i pod koje biljke uvesti za kompetentno hranjenje.

 • 2,3 dušik;
 • 1,9 fosforna kiselina;
 • 1,5 kalija.

Također, njegov sastav uključuje sljedeće elemente u tragovima: kobalt, željezo, cink, mangan. Ova vrsta stajskog gnoja nije inferiorna u odnosu na druge. Naprotiv, zbog jednakog sadržaja hranjivih sastojaka, to je gotovo očit izbor vrtlara. 100 kg gnojiva lako zamijeni 3 kg superfosfata, 2,6 kg amonijevog sulfata i 1,3 kg soli od 40 kalija. Također, posebna tajna koju izlučuju životinje doprinosi brzom otapanju legla u tlu..

Zbog strukture gastrointestinalnog trakta kunića (gastrointestinalnog trakta) koja se razlikuje od ostalih životinja, izlučevine životinje ne sadrže gotovo nikakav korov, gljivične spore, nešvarene čestice hrane. To znači da se leglo ponekad koristi kao gnojivo u vrtu bez kompostiranja..

Jedno od glavnih svojstava stajskog gnoja dobiveno od zečeva je sposobnost da se stalno gnojiti zemlja. Nakon 3-4 godine od početka upotrebe, čak i jednom ilovasta tla postaju meka, lagana, lomljiva.

Međutim, s gnojnim kunićem treba postupati pažljivo, jer se ova vrsta legla naziva "vrućim" gnojivom. To znači da njegov sastav sadrži veliku količinu dušika, koji u slučaju predoziranja potiče brzi rast biljaka obilnim rastom vegetativne mase. Štoviše, biljka neće formirati reproduktivne organe i plodove.

Koje vrste stajskog gnoja mogu se koristiti kao gnojivo?

Zečji gnoj koji se koristi u obliku gnojiva podijeljen je u 4 vrste:

 1. svježe.
 2. bušiti.
 3. suho.
 4. Humus (humus).

Svaki od njih ima svoje zahtjeve za uporabu. Da ne biste pokvarili slijetanje, morate slijediti određena pravila.

svježe

Ova vrsta se najmanje koristi. Jedino vremensko razdoblje kada se u vrtu koristi svježa vrsta legla je kasna jesen nakon žetve. Uvodi se u jesen, lagano zapečaćen grabljem, pomiješanim s mulčom, izravno u tlo. Tijekom zime gnoj će se smrznuti i početi se razgraditi, gubeći štetne proizvode nastale tijekom raspadanja - amonijak i metan (zbog tih tvari ne može se upotrijebiti količina svježeg legla kunića za sadnju). U proljeće će ga voda otopiti u sebi, zasitivši tlo hranjivim tvarima i elementima u tragovima.

Svježe gnojivo od zeca ne može se svake godine posipati na istome mjestu. Morate napraviti pauzu od 2 do 3 godine.

U proljeće i ljeto pripremaju tekući gornji preljev. 1-2 kg svježeg zečjeg izmet se uzgaja i otopi, povremeno miješajući, u kanti s vodom od 10 litara. Rezultirajuća tekućina uvodi se u plitke brazde ili jame od 1,5 l / m2. Nakon toga se udubljenja prekrivaju tlom.

Gnojivo za kompostiranje

Kompostiranje najčešće započinje miješanjem otpada hrane, slame, kravljeg, ovčjeg ili konjskog gnoja s kunićem. Nakon što je budući kompost ili prebačen na tamno mjesto ili prekriven ceradom.Hrpa se zbija u kompostnoj jami nakon 45 dana. Pomoću ove metode kompost možete položiti u proljeće i početkom zime koristiti zečje stajsko gnojivo kao gnojivo u vrtu.

Da biste koristili kompost, trebate ga raštrkati po površini tla i iskopati. Tako se zimi tlo labavi, obogaćeno hranjivim tvarima.

suho

Zečji izmet je jedina vrsta organskog gnojiva koje se koristi suho. Za gnojivo pripremljeno od zečjeg izljeva, glavna komponenta temeljito se suši pod suncem, a zatim se utrlja u prah i miješa sa zemljom. Na 3 kg tla otpada 1 žlica. l. prah, koji se nanosi ujednačenim tankim slojem.

Uz pomoć drobljenog suhog stajskog gnoja pripremaju se i tekući preljevi korijena za osjetljive vrtne ili kućne biljke i cvijeće. Da biste to učinili, sipajte žličicu praha na svake 3 litre vode i inzistirajte 24 sata, povremeno miješajući. Da se primljena tekućina unese u vlažno tlo na 2 l / m2.

humus

Zečji gnoj sa zečjim gnojem je raspadnuta, labava, jednolika gomila komposta koja nalikuje černozemu. Visokokvalitetni humus krajnji je proizvod obrade komposta crvima, čime se poboljšava rastresitost u bilo kojoj vrsti tla.

Humus se koristi nakon berbe, tjedan dana prije sadnje ozimih usjeva. Korištenje ovog gnojiva je jednostavno. Da biste nahranili tlo, nakon kopanja zemlje trebate raspršiti humus na tom području.

Pravila za gnojidbu u vrtu

Poznavanje svih pravila o korištenju gnojiva ne znači da sadnice ne mogu biti uništene. Uostalom, različite biljke ne trebaju iste uvjete hranjenja.

Pod drvećem i grmljem

Da biste nahranili voće i bobice, trebate kopati utor dubine od 3 do 5 cm na udaljenosti od 1 do 1,5 m od debla. Dalje, potrebno je zalijevati udubljenje s očekivanjem da svako stablo treba 10-12 litara maltera (za njegovu pripremu 1,5 kg stajskog gnoja pomiješa se s 10-12 litara vode i ulijeva se 24 sata, povremeno miješajući). Nakon izlijevanja otopine, utor se mora zakopati..

Apsolutno bi se trebalo raditi s pojedinačnim grmljem (najbolje je grmlje ruža).

Za povrtlarske kulture

Prije sadnje povrća, morate gnojiti vrt zečjim gnojem koristeći bilo koju od ranije predloženih metoda. To će povećati produktivnost, otpornost na bolesti. Posebnu pozornost treba posvetiti parceli za biljke koje brzo iscrpljuju tlo (kupus, celer, krastavci, krumpir).

Pod jagodama i jagodama

Uz gornji preljev ove bobice trebaju biti što pažljivije. Ako ste prehranili jagode ili jagode (posebno u rano proljeće), tada će usjev biti loš. Bobice će biti manje veličine i količine, a grm će boljeti. Važno je odabrati pravo vrijeme za hranjenje. To bi se trebalo dogoditi na jesen.

Prve godine od sadnje grma, njegovo najranije hranjenje trebalo bi nastupiti u jesen. Čak i ako je biljka vrlo mlada, iscrpit će se nakon obilnog plodonošenja. Učinkovitost sljedeće godine ovisit će o ispravnosti i kvaliteti prethodnog hranjenja. Izlučivanje će propadati zimi, a na proljeće će postati bogati izvori dušika..

Gnojivo se sastavlja u omjeru: 2 kg / m2 zemlje. Nakon primjene gnojidbe u tlo, kopa se. Također se preporučuje gnojenje tla prije sadnje grmlja za plodnu prvu žetvu. Za to se humus dodaje u jažice i miješa s tlom.

U staklenicima

U staklenicima se biljke mogu uzgajati gotovo cijele godine. Zečji izmet se gnoji kao gnojivo ispod svih vrsta povrća. U pogledu korisnih svojstava, kvalitete, stope rasta, oni se neće ni na koji način razlikovati od biljaka uzgajanih istim gnojivima izvan staklenika.

Prije sadnje sadnica zemlja se mora pažljivo pripremiti - pomiješati s humusom. Za krastavce, rajčice, bundeve, tikvice pravila su slična. Nakon uvođenja gnojiva pomoću žljebova, tlo se iskopa i prekriva filmom. Nakon dva tjedna, morate ponovo kopati krevet, a zatim posaditi povrće.

Značajke korištenja gnoja zečeva

Za maksimalan učinak, gnojivo se unosi u zemlju prema sljedećim pravilima:

 1. Biljku treba gnojiti samo u oblačnim danima kako bi se izbjeglo prekomjerno isparavanje vode i povećala koncentracija rezultirajuće otopine.
 2. Ako je tlo suho, prvo ga treba temeljito navlažiti kako bi se hranjive tvari prenijele na veliko područje i izbjeglo izgaranje korijenskog sustava.
 3. Prilikom zalijevanja biljke vodom ili gnojivom mora se izbjegavati vlaga na lišću i stabljici.
 4. Spremnik u kojem se nalazi infuzijska otopina mora biti zatvoren poklopcem mrežom kako se ne bi došlo do neželjenih sjemenki unutra.
 5. Potrebno je zaštititi leglo od isušivanja. Naravno, sušeni gnoj se može koristiti u proizvodnji tekućeg gornjeg obloga od zečjeg izmet, ali moramo imati na umu da suho gnojivo pola gubi na korisnim svojstvima.
 6. Posuđe u koje se unosi stajski gnoj moraju biti nemetalne. U suprotnom, karakteristike gnoja pod utjecajem metala promijenit će se ili potpuno nestati.

Skladištenje gnoja

Zečji gnoj bogat je elementima u tragovima, tako da ih ne biste uništili, morate znati pravila skladištenja gnojiva:

 1. Zečji gnoj ne podnosi previsoku temperaturu. Mnogi vrtlari pogrešno vjeruju da će kuhanje vode ili kuhanje vode ubiti štetne bakterije, jer u stvari ovaj proces uništava i uklanja korisne tvari.
 2. Da biste izbjegli isušivanje, gnoj trebate čuvati na tamnom, vlažnom i hladnom (a ne hladnom) mjestu kako biste izbjegli prekomjerno isparavanje vlage.
 3. Kvaliteta stajskog gnoja ovisi o zdravlju zečeva i kvaliteti njihove hrane:
 • prehrana treba biti cjelovita i uravnotežena, sadržavati sve elemente u tragovima neophodne životinji. Samo na taj način kvaliteta legla će biti visoka, a prinos veći;
 • gnoj također treba pravilno sakupljati. Kako bi se spriječilo da se zečevi razbole, leglo se ne bi trebalo skladištiti i akumulirati unutar kaveza, već treba ići u posebne utore na dnu ili na paletu koja je od glavnog dijela kaveza odvojena rešetkom..

Recenzije vrtlara

Opće mišljenje vrtlara i vrtlara svodi se na činjenicu da ova vrsta organskih vrsta nema gotovo nikakve minuse, već samo puno pozitivnih svojstava.

Na svojoj stranici, možda bi se moglo reći, proizvodnja bez otpada, uzgoj povrća i uzgoj zečeva. Koristim leglo svojih kućnih ljubimaca već duže vrijeme i s pouzdanjem kažem da pomaže ne samo u sakupljanju više usjeva, već i u tome da tlo bude mekše i prozračnije.

Ali pogriješila sam i upropastila svoj rad hranjenjem biljaka svježim zečjim izmetom. Nisam mislio da je gnojenje sadnica svježim stajskim gnojem loša ideja. Kao rezultat toga, još uvijek imam puno mrtvih grmlja i ništa manje slabe, pa pripazite da ne pogriješim.

Kad su se gradili, pokazalo se da su kod naše ruže, visine čovjeka, svi glavni korijeni oštećeni ili sjekli blizu samog grma. Mislila sam da ne može preživjeti. Ali kad je zasadila i dva puta oplodila zečjim gnojem, ruža se vrlo brzo obnovila i čak je procvjetala.


Gnojenje vrtne parcele gnojivom zečeva moguće je i vrlo potrebno zbog visoke koncentracije elemenata u tragovima i hranjivih sastojaka u njemu. Najvažnija stvar prilikom gnojidbe ovom vrstom legla je odabrati prave proporcije, vrijeme i učiniti sve po pravilima.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako