Kako pepeo koristiti kao gnojivo u vrtu za hranjenje biljkama

Pepeo koji ostaje od spaljivanja biljnih materijala već dugo vrtlari koriste kao izuzetno učinkovito prirodno gnojivo. Saznajte koje su prednosti pepela kao gnojiva za biljke i kako ga možete primijeniti u vrtu.

U pepelu heljde i suncokreta kalij je samo nešto manje nego u kalijevom kloridu - sintetičkom gnojivu koje zbog prisutnosti klora nije pogodno za sve biljke. Pepeo sam nema ovaj element, pa se može koristiti za gnojidbu usjeva koji su osjetljivi na njega (ribiz, krastavci, krumpir, zelena salata, jagode i grožđe, grah i malina). Zanimljivo je da u njemu nedostaje i dušik, zbog čega je potrebno koristiti gnojiva koja sadrže dušik zajedno s pepelom biljaka.

Skup elemenata i njihova količina u pepelu nisu konstantni. Promjena kemijskog sastava pepela određuje se onim što je spaljeno. Najkvalitetnije gnojivo dolazi od spaljivanja drva, grana voćaka, biljnih krhotina iz vrta, vrhova, suhe trave i lišća. Štoviše, u tvrdom drva ima više minerala nego u mekom drvu, kao u mladim biljkama, nego u starim. Pepeo iz peći od izgaranja ugljena, kao i pepeo treseta, novina, obojenih dasaka, s dodatkom spaljene gume, filma, sintetičkih materijala za hranjenje nisu prikladni.

Korisna svojstva pepela kao gnojiva poznata su već jako dugo. U stvari, ovo je koncentrirani suhi ostatak od čega su sagorjele biljke, pa ih tako žive apsorbiraju žive biljke, hrani ih svim potrebnim elementima.

Nakon primjene pepela kao gornjeg preliva, u biljkama:

  • metabolički procesi se poboljšavaju;
  • korijenje raste bolje;
  • pojavljuje se više cvijeća;
  • bolje apsorbiraju vitamine;
  • postaju otporniji na infekcije i vremenske promjene;
  • zimske hladnoće i ljetne suše lakše se podnose.

Pepeo doprinosi sintezi enzima i ugljikohidrata, opskrbljuje tvar koja sudjeluje u procesima fotosinteze. Univerzalna je - može se nanijeti u bilo kojem trenutku osim na alkalnu zemlju, ali najviše joj trebaju lagani pijesci i pjeskoviti ilovači ili treseta koja su siromašna kalijem - u tim tlima ima malo elemenata u tragovima. U njima je ukupna doza pepela zapečaćena na dijelove, a u glini - odmah u potpunosti, jer se tvari iz njih uskoro ne isperu. Prilikom primjene morate imati na umu da će količina gnojiva varirati ovisno o vrsti tla.

Drugi uvjet za ispravnu uporabu pepela je da je nepoželjno miješati ga sa gnojivima koja sadrže dušik ili ga napraviti odmah nakon njih..

Osim toga, pepeo ima još nekoliko vrijednih svojstava. Na primjer, element kalcija u njemu neutralizira kiselost tla, pa se unosi u kisela tla. U takvim slučajevima pepeo može zamijeniti tradicionalno korišteno brašno od limete ili dolomit, ali trebat će ga 3 puta više.

Budući da je u zemlji, pepeo pomaže bakterijama da razgrađuju organske ostatke i pretvaraju njihove komponente u oblike dostupne kultiviranim biljkama. Također može biti sredstvo zaštite od štetočina i infekcija, što je također vrlo vrijedno..

Kako razumjeti da biljkama treba pepeo

Manjak hranjivih sastojaka u zemlji izravno utječe na same biljke. Možete ih vidjeti po njihovoj pojavi. Na primjer, ako im nedostaje kalija, tada im se lišće deformira i klorozira, pupoljci, cvjetovi i jajnici otpadaju, na plodovima se pojavljuju mrlje, vrhovi odumiru, rast prestaje. Ako nema dovoljno magnezija ili kalcija, lišće se osuši, uvije, rubovi se suše, korijenje odumire (manjak magnezija).

Recepti za pripremu maltera i infuzija iz pepelaPepeo se može koristiti u vrtu i u tekućem i u suhom obliku. Od nje možete napraviti infuzije i otopine, ili samo posipati u blizini biljaka ili posaditi u tlu. U ovom je slučaju važno pridržavati se ispravne doze..

Klasična otopina pepela proizvodi se od 1 šalice praha u 10 litara vode. Zalijevaju se usjevima u korijenu, prije upotrebe temeljito miješajući kako bi podigli sediment s dna.

Za prehranu biljaka koristi se ne samo brzo pripremljena otopina, već i infuzija, na koju treba potrošiti neko vrijeme. Recept za infuziju pepela za prehranu biljaka: 1 kg praha prelije se s 10 litara vode (vruće), ostavi se da se utapa 2 dana. Prije zalijevanja doda se 1 litra te tekućine u kantu hladne vode. Infuzija se čuva neko vrijeme na hladnom mjestu. Druge tvari, na primjer, borna kiselina ili mangan, dodaju se po volji..

Infuzija drvenog pepela ne samo se zalijeva, već i prska biljkama, ali uz to dodaje se sapun koji se zalijepi.

Primjena pepela

Gnojivi pepeo uzgajanih biljaka može se primijeniti i u vrtu i u vrtu. Mnoge kulture na to odgovaraju pozitivno, samo trebate znati točno kada i u kojim dozama ga treba primijeniti.

U vrtu

Upotreba pepela za sadnice uključuje prskanje infuzijom svakih 8-10 dana, što će ne samo da će postati odličan gornji preljev, već i zaštititi ga od štetočina. Kad sadite mlade biljke na krevetima, dodajte 1-2 žlice svake od njih u rupu. l. pepeo.

Ne zaboravite na gornji preljev povrća s pepelom, koji se može provesti za vrlo mnogo usjeva. Na primjer, stakleničko povrće - krastavci, paprika, rajčica itd. Oplođuje se pepelom, zalijevaju se otopinom ili infuzijom brzinom od 0,5-1 l po grmu svakih 10 dana, ali posebno u fazi cvatnje. Krastavci koji rastu na otvorenim krevetima također će imati koristi od obilnog hranjenja pepelom..

Prvo hranjenje paprika pepelom u stakleničkim uvjetima provodi se već u fazi iskopavanja mjesta ili sadnje u krevetima, kada se po 3 čaše po 1 kvadrat. m. ili staviti u rupe. Cijelu sezonu provode i dodatne aplikacije - posipajte pepeo po zemlji oko stabljike. Za kupus i tikvice doza pepela je sljedeća: 1 čaša na 1 kvadrat. m u pripremi mjesta i 1-2 žlice. l. - prilikom presađivanja sadnica. Sjeckanje luka i češnjaka s pepelom vrši se ne više od 3 puta po sezoni, već ga prethodno gnojite zemljom tijekom jesenske pripreme zemlje (2 žlice. Po 1 kvadratnom metru) i proljeća (1 žlica. Na 1 kvadratnom metru).

Hranjenje krumpira pepelom može početi već u vrijeme sadnje sjemenskih gomolja na krevetima, kada se u rupu za sadnju sipaju 2 žlice. l. prah. Zatim se tijekom prvog hleba dodaje u zemlju jednaka količina praha, a za vrijeme drugog, koji padne na početku pupoljka, po 0,5 žlica. ispod svakog grma krumpira. Tekući preljevi se izmjenjuju folijarnim prskanjem.

Pod mrkvom i repe u pripremi mjesta zatvorite za 1 žlicu. pepela po 1 kvadraturi. metar, a nakon što se pojave izbojci - pospite ih prahom 1 put u 7 dana, a zatim vodom.

Drveni pepeo za upotrebu u vrtu treba biti visokokvalitetno prosijan i ne smije sadržavati štetne biljke. Mora se čuvati na nužno suhom mjestu bez pristupa vlazi. Prikladnost za korištenje drvnog pepela u takvim uvjetima očuvanja nije vremenski ograničena.

U vrtu

Ne samo vrtni, već i vrtni usjevi dobro reagiraju na hranjenje pepelom. Može se hraniti jagodama nakon cvatnje, za koje trebate posipati grmlje prahom od 10-15 g svaki. Također će spriječiti infekciju sive truleži..

Hranjenje malina pepelom i drugim grmljem obavlja se prije cvatnje, a ako se otkriju različiti štetočine, prskaju se infuzijom ili bujonom..

Grožđe je još jedna kultura koja će imati koristi od pepela. Učestalost lisnog hranjenja grožđa pepelom je 3-4 puta tijekom čitave vegetacijske sezone. Pepeo se koristi i kao gnojivo za odrasle biljke: u vrijeme sadnje sadnice donose do 150 g praha, a potom biljke gnoje jednom u 4 godine, rasipajući 2 kg pepela oko debla..

Za cvijeće i sobne biljke

Cvijeće, vrt ili sobni prostor - također se neće odreći pepela gnojiva. S vremena na vrijeme mogu se gnojiti infuzijom pepela u količini ne većoj od 0,1 litre u 1 litarskoj posudi. Od svih vrtnih cvjetova takve preljeve najviše vole ruže, zalijevaju se otopinom od 1 do 10 ili prskaju tekućinom u koncentraciji od 1 do 20. Hranjenje ruža pepelom provodi se prije cvatnje..

Gladioli, clematis, peoony i ljiljani mogu se zalijevati istim ekstraktom pepela kao i za cvjetne kulture koje rastu u zatvorenom prostoru, a kada se sadi na vrtnoj parceli, dodajte 5-10 g pepela u svaki bunar za svaki korijen. Rezultat primjene drvnog pepela za unutarnje i vrtne biljke bit će vidljiv vrlo brzo.

Pepeo od bolesti i štetočina

Od insekata koji štete biljkama, na primjer, lisne uši, buhe, puževi, pogođeni grmovi tretiraju se dekocijom za prskanje uz dodatak sapuna za rublje. Ako je potrebno, tretman se ponavlja nekoliko puta. Suhi pepeo koristi se od mrava koji su se razmnožavali na mjestu, mravinjak ih posipa ili se koriste u koncentriranom tekućem obliku. Uporaba drvnog pepela protiv raznih štetočina provjerena je i bezopasna metoda njihovog uništavanja.

U kojim slučajevima nije vrijedno koristiti pepeo

Nepoželjno je nanositi ga na tla s alkalnom reakcijom, kao i odmah nakon primjene fosfornih i kalijevih mineralnih gnojiva, kako ne bi prenasičili tlo elementima. Ne možete ga primijeniti i na biljkama koje preferiraju kiselo tlo (na primjer, brusnice, lingonberry, borovnice, kamelija, azalea, rododendron).

Kako mogu zamijeniti pepeo

Zamijenite drveni pepeo, koji se koristi kao gnojivo, može biti sličan u kemijskom sastavu kao superfosfat ili kalijev sulfat. Njih je potrebno primijeniti odvojeno, neko vrijeme nakon izrade jednog ili drugog.

Kada se smanji kiselost tla, pepeo se može zamijeniti vapnom i dolomitnim brašnom.


Drveni pepeo - dugo i dobro poznato sredstvo vrtlara za prehranu i zaštitu biljaka od štetočina. Univerzalni je, uvijek dostupan, potpuno ekološki prihvatljiv..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako