Što je biohumus i kako ga koristiti u tekućem i suhom obliku

Primjena ekoloških ekoloških gnojiva u posljednje vrijeme postala je popularna među uzgajivačima koji žele uzgajati proizvode bez štetnih tvari. Jedan takav lijek je biohumus. Ovo je originalni proizvod ruske proizvodnje, koji se smatra dobrom alternativom najčešće korištenim gnojivima mineralne prirode. Razmotrite što je biohumus, njegov sastav, korisna svojstva, kao i kako ga koristiti na kućnim krevetima.

Što je biohumus i kako ga koristiti u tekućem i suhom obliku 1

Kako se dobiva biohumus? Kalifornijski crvi prerađuju razne organske ostatke. Kao rezultat, prolazeći cjelovitiju obradu u svom želucu, oni prolaze duboke strukturne promjene, zasićeni su enzimima, korisnim aminokiselinama, puno vitamina, minerala, hormona rasta i prirodnim antibioticima. Nakon obrade, struktura organskih materijala se mijenja, oni postaju zrnati, mijenja se njihov miris, koji postaje neutralan ili ugodno zemljan. Postaju osnova humusa - glavna komponenta plodnosti tla.

Biohumus je dopušteno koristiti za sve vrste usjeva: za preradu sjemena, gnojidbu domaćih sadnica i odraslih biljaka, voća i bobica.

Sastav i korisna svojstva

Vlažni (50) vermokompost sadrži oko 12-15 humusa, dok suhi sadrži oko 25-35, što je 4-8 puta više nego u običnom gnoju ili trulom kompostu. Pored toga, ima:

 • 0,8-2 dušik i fosfor;
 • 0,3-0,5 magnezija;
 • 0,5-2,5 željeza;
 • 0,7-1,2 kalija;
 • 2-3 kalcija;
 • 3,5-5,1 bakar;
 • 6-18 huminskih kiselina (6-8 puta više nego u gnoju ili kompostu);
 • polisaharidi;
 • fulvic i hidroksikarboksilne kiseline.

Što je biohumus i kako ga koristiti u tekućem i suhom obliku 2

Takav raznolik sastav vermikomposta objašnjava njegova izvrsna mikrobiološka svojstva, kao i činjenicu da normalizira mnoge procese koji se odvijaju u tlu, čineći ga boljim. Njegova kiselost je neutralna - 6,9-7,2, što mu omogućuje da se koristi u gotovo svim kulturama.Biohumus kao gnojivo ima mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne organske spojeve:

 • odličan kapacitet vlage;
 • ne raspada se;
 • nije isprano iz tla;
 • nema toksičnih, kancerogenih ili drugih štetnih tvari;
 • nedostaju sjeme korova, jaja helminta i patogena mikroflora.

Tretiraju se sjemenkama, cvjetnim lukovicama i gomoljima, nakon čega se njihova klijavost povećava za 1,5-2 puta. Nakon zalijevanja ili prskanja sadnica i odraslih biljaka potiče se formiranje korijena u sadnicama, jača imunitet protiv bolesti i otpornost na štetočine. Plodne biljke povećavaju ukupni prinos, koncentracija nitrata i drugih toksičnih tvari u plodu opada, ali se povećava sadržaj šećera, proteina i vitamina, a vrijeme zrenja smanjuje se za 1,5-2 tjedna. Sobne biljke nakon primjene vermikomposta počinju bolje cvjetati, svježe rezani cvjetovi duže zadržavaju svježinu.

Ovo gnojivo ostaje aktivno tijekom 5 godina, što također prelazi rok valjanosti ostalih gnojiva organskog podrijetla. Biljke ga apsorbiraju odmah, mogu se dugo čuvati, pa čak i nakon jakog sušenja (suhog) ili smrzavanja (tekućina) ne gube korisna svojstva. Vermokompost od gnojiva može se kombinirati s mnogim drugim sredstvima za hranjenje, kako organske, tako i mineralne prirode.

Kako se koristi vermicompost

I tekuća i suha gnojiva podjednako su učinkovita kada se koriste u vrtu, sadrže iste korisne spojeve. Razlika između njih leži samo u činjenici da se tekuće gnojivo smatra prikladnijim za upotrebu, jer su sve tvari u njemu već u otopljenom obliku: dovoljno je jednostavno razrijediti koncentrat u određenoj količini vode i koristiti.

tekući

Tekući vermicompost je vodeni ekstrakt štetnika, posebno pripremljenog za uporabu u kućnom vrtlarstvu ili, kako ga nazivaju i vermicompost. Ovo gnojivo ima mnogo huminskih sastojaka i prirodnih spojeva koji su važni za normalan razvoj svih vrtnih kultura. Poželjno je koristiti ga tijekom čitave vegetacijske sezone biljaka, od uzgoja sadnica do plodoreda.

Što je biohumus i kako ga koristiti u tekućem i suhom obliku 3

U prodaji je nekoliko vrsta tekućeg vermikomposta, upute za uporabu koje ukazuju na uporabu lijeka:

 1. Za namakanje sjemenskog materijala priprema se otopina u količini od 1 ml koncentriranog pripravka na 200 ml vode. Vrijeme izlaganja varira ovisno o kulturi.
 2. Ista tekućina koristi se za oblaganje korijena tekućim biohumusom vrtnih kultura.
 3. Biohumus za sadnice izrađuje se u količini od 5 ml pripravka na 1 litru vode, mlade biljke zalijevaju tekućinom ispod korijena i izlijevaju se u jažice tijekom branja. Za prskanje po limu napravite otopinu u omjeru 5 ml koncentriranog humusa na 4 l vode.
 4. Upotreba vermikomposta za krumpir uključuje pripremu otopine od 30 ml koncentrata i 10 l vode. U ljetnicu se u vrijeme sadnje dodaje 0,5 l. Ili gomolje možete tretirati prije sadnje tako što ćete 20 ml lijeka razrijediti u 1 litri vode i uroniti u otopinu 5-10 minuta. Za preljev korijena koristite otopinu od 15 ml vermikomposta u 10 litara vode. Za foliar - 15 ml u 3 vode.
 5. Biohumus gnojivo za sobne biljke, bobice, voćke i travnjake priprema se od 20 ml koncentrata na 1 litru vode.
 6. Tekuće gnojivo vermicompost koristi se i u vrijeme sadnje bobica bobica - nakon što se 30 ml lijeka otopi u 10 litara vode, izlije se u rupu za sadnju od 5-10 litara za 1 komad i 10-20 litara za 1 stablo.

Obrada korijena provodi se najmanje 6 puta tijekom vrtne sezone - za povrće (korijenski usjevi, krumpir, rajčica, krastavci i slične kulture), lišće - jednom u 1,5-2 tjedna, za sadnice - 2-3 puta za cijelo razdoblje uzgoj.

Osušite u vrećama

Što je biohumus i kako ga koristiti u tekućem i suhom obliku 4
Suhi vermokompost namijenjen je uglavnom za sadnju biljaka, kada se unosi u tlo i miješa s njim. To možete učiniti tijekom pripreme i kopanja mjesta ili sipati u dozirane doze. Stopa primjene vermikomposta u vrijeme sadnje sadnica i krumpira - 200 ml, cvijeća, sadnica voćaka ili grmlja - 500 ml.

Skladištenje i mjere opreza

Biohumus ima neograničen rok trajanja, ali da bi se duže zadržao, mora se čuvati u suhoj i tamnoj prostoriji, tekućem - od -3 do + 35 ° S. Prilikom pripreme rješenja i njihove uporabe nije potrebno pridržavati se strogih mjera opreza, jer lijek nije opasan, ali svejedno, kada radite s njim, morate nositi gumene rukavice, a ruke i lice isprati vodom.

Recenzije

Vrtlari često koriste vermikompost kako bi oplodili svoje biljke jer zaostaju recenzije.

Ljubitelj sam organskog uzgoja, pa ovo prekrasno gnojivo koristim vrlo široko i za sve usjeve koji rastu u mom vrtu. Biljke na to jako dobro reagiraju - počinju snažno rasti, aktivnije cvjetaju i brže donose plodove .. Alexander

Koristim vermikompost u svom vrtu više od jedne sezone. Naravno, nije jeftino, ali rezultat opravdava sve troškove - biljke rastu mnogo bolje, poboljšava se kvaliteta usjeva. Gnojivo primjenjujem na sve usjeve .. Vadim

Biohumus, uz ostale organske, koristim za ukrasno i unutarnje cvijeće. Od toga postaju zdraviji, veličanstveniji i cvjetaju duže. Preporučujem ga svim vrtlarima .. Irina


Biohumus je univerzalni lijek koji se može koristiti za prehranu apsolutno svih uzgajanih biljaka. Potpuno je bezopasna, ali koristi od njegove uporabe ogromne su..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako