14 Važna pitanja o sadnji sadnica - odgovara stručnjak

14 Važna pitanja o sadnji sadnica - stručnjak za odgovore 1

Jesen je dobro vrijeme za sadnju novih stabala u vrtu. Razgovarali smo s kandidatkinjom bioloških znanosti Raisom Matveevom i postavljali joj pitanja koja se često pojavljuju među vrtlarima amaterima.

Nadamo se da nakon što pročitate ovaj materijal nećete sumnjati u svoju snagu i bez problema naseliti nove stanovnike u vrtu.

1. Kakav bi trebao biti korijen sadnice? Na što treba paziti pri kupnji?

Sudbina biljke ovisi o tome koliko su korijeni dobro razvijeni i održivi. Duljina skeletnih korijena u sadnicama plodova šipka i kamena trebala bi biti najmanje 25-30 cm. Biljke s vrlo kratkim korijenjem ili se uopće ne ukorijene, ili se vrlo slabo ukorijene i zaostaju u rastu. Kratko korijenje nakon sadnje ne ide dublje, već se širi u gornjem sloju tla, što karakterizira nestabilan vodeni režim. Oni također formiraju manje točke rasta..

14 Važna pitanja o sadnji sadnica - stručnjaci s odgovorima 2

Osim duljine, na kvalitet korijenskog sustava govori i njegova struktura - sadnice sa korijenskim sustavom štapića i slabo razvijenim bočnim korijenom slabo se ukorijene. Biljke koje osim velikih korijena imaju i mnoštvo tankih, vlaknastih korijena, puno su bolje i brže ukorijeniti.

Korijen visokokvalitetnih sadnica treba biti zdrav, bez znakova smrzavanja i isušivanja.

Sjeti se! Bolje je kupiti sadnicu s nerazvijenom krošnjom, ali dobrim korijenjem, nego s jakim zračnim dijelom i dobro oblikovanom krošnjom, ali s kratko rezanim korijenjem.

2. Ponekad se sadnice prodaju s jabukama visjelim na granama. U redu je?

Ne možete kupiti sadnice s lišćem, a kamoli s plodovima.!

3. Kako spasiti sadnicu nakon kupnje?

Nije dovoljno odabrati dobru sortnu sadnicu, već je treba pažljivo dostaviti u vrt. Svaka mlada biljka, bilo da se radi o stablu jabuke, kruške, trešnje, trešnje, grma ribizle ili ogrozda, živi je organizam. Kad je takav sadnik iskopan iz tla, korijenje ga više ne opskrbljuje vodom, a lišće ga i dalje isparava..

Često morate svjedočiti kako se kupljena sadnica dostavlja na mjesto sadnje: u najboljem slučaju, korijenje je umotano u novinski papir ili čak samo golo, grane nisu povezane.

Što treba učiniti? Prije svega, pripazite na korijenje: prekrijte ih vlažnim repom, krpom, travom (ne samo izvana, nego i unutar gomile), a zatim ih spakirajte u nekakav materijal.

14 Važna pitanja o sadnji sadnica - stručnjak za odgovore 3

Ako na sadnicama ima lišća, odmah ih pažljivo odvojite bez oštećenja pupoljaka i čvrsto vezajte grane u gomili sadnica mekanom vrpcom. Preporučljivo je cijelu gomilu sadnica (debla, grane) omotati najmanje papirom. Ako su sadnice duže vrijeme na putu, obavezno zalijevajte korijenje i grane kako biste spriječili sušenje.

4. Što učiniti ako se biljka osuši tijekom isporuke?

U tom se slučaju sadnica mora spustiti korijenjem u vodi jedan dan.

14 Važna pitanja o sadnji sadnica - stručnjak za odgovore 4

5. Trebam li obrezivati ​​korijenje prilikom sadnje?

U svim slučajevima, kada kopamo sadnice u rasadniku, korijenje je oštećeno, njihovi krajevi se gnječe i maceriraju. Stoga, prije sadnje, mlade biljke i, prije svega, korijenje treba pažljivo pregledati: moraju biti svježe. Suho, smrznuto, trulo, plijesni korijenje treba obrezati, slomiti - skratiti na zdrave dijelove. Zdravi korijen u presjeku je bijeli, a smrznuti i osušeni - smeđi.

Oštrim nožem režite korijenje. Sekateri ne daju glatki rez, gnječite korijen.

Nakon pripreme, korijenje treba umočiti u glinenu kašu i privremeno posaditi sadnicu u vlažnu zemlju prije sadnje..

6. Na koju dubinu treba saditi voćne i bobice?U početku je vrlo važno pružiti mladoj biljci vrlo skraćeno korijenje prilikom iskopavanja iz rasadnika najbolje uvjete za opstanak i rast novih korijena..

Sadnju jama za ispravan i ujednačen razvoj korijena najbolje je obaviti ukorenim stijenama. Jame sužene na dnu nisu dobra opcija: u njima će se korijenje uvijati i rasti usred jame.

Veličine rupa za slijetanje

pasmina

Promjer jame (cm)

Dubina jame (cm)

Jabukova kruška

100-125

50-60

Cherry šljiva

60-80

30-40

Ribizla, kopriva

40

25-30

malina

kontinuirani jarak širine 40 cm

30

7. Koliko često trebate zalijevati novo zasađenu sadnicu?

Nakon sadnje, čim se korijenje prekriva slojem zemlje debljine 10-15 cm, u jamu za sadnju ulijeva se 2-3 kante vode. Tlo ukapljeno vodom popunjava formirane praznine oko korijena, koje se u tim uvjetima bolje korijene.

Kad se vlaga apsorbira, jama se napuni do vrha i biljka se više ne zalijeva. Podloga ostaje labava i prozračna. U budućnosti potreba za zalijevanjem ovisi o vremenu i stupnju isušivanja tla. Vrtne kulture ne trebaju često zalijevanje, već vlaženje tla do dubine korijenskog sustava.

14 Važna pitanja o sadnji sadnica - stručnjak za odgovore 5

8. Je li obavezno voziti ulog u slijetanju?

Ulog za sadnice je potpora mladoj sadnici. Štiti ga od vjetra i ne dopušta da se ljulja i savija. U ranim godinama takva potpora služi i kao osnova za zimsko vezanje od zečeva ili mraza.

Ako sadite standardnu ​​sadnicu bez savijanja stabljike u kutu mjesta bez vjetra i sigurni ste da zečevi neće doći do nje, postavljanje slijetanja nije obvezno.

9. Trebam li mulitirati mjesto za sadnju sadnica?

Mulčenje odlaže isparavanje vlage iz tla, poboljšava temperaturni režim i strukturu tla, štiti zemlju od vremenskih prilika i inhibira razvoj korova. Ne preporučuje se sloj organske tvari na površini tla cijelog godišnjeg doba. Biljke čiji se debljinski krug mulja, razvijaju se gotovo dvostruko brže i bolje, posebno u sušnim godinama (u usporedbi s golim).

10. Kako muliti vrt?

Stabljike stabala voća i bobica mogu se muliti kartonom, kompostom, sirovim stajskim gnojem, opalim lišćem, iglicama, piljevinom, humusom, svježe sječenom travom.

14 Važna pitanja o sadnji sadnica - stručnjak za odgovore 6

Svježa piljevina, strugotine mogu se upotrijebiti kao materijal za muljenje malina i drugih bobica bez dodavanja dušičnih gnojiva.

Jagode za zimu mogu se prekriti iglicama, a ljeti se mogu koristiti kao mulch. Igle su izvrstan materijal za mulčenje. A za jagode je takođe zaštita od puža i puževa.

11. Je li moguće saditi voćne sadnice na mjestu gdje su bili vrtni kreveti?

Možeš. Glavna stvar je da se podzemna voda na području za sadnju voćnih kultura ne nalazi previše blizu površine tla. Minimalna dopuštena dubina je 1,5 m.

12. Ljeti je uragan slomio stablo jabuka. Da li je moguće na jesen saditi novu biljku?

Ako je stara stabla jabuke izkorijenjena, na ovom mjestu se ne preporučuje sadnja nove sadnice. Ne postoji drugo mjesto? Zatim, prije sadnje, preporučljivo je potpuno zamijeniti tlo s obzirom na volumen odlagališta (najmanje 1 × 1 m).

13. Kako popraviti plitku ili duboku sadnju stabala?

Voćke, posebno jabuka i kruška, osjetljive su na dubinu sadnje. Mala sadnja, kada se korijenski vrat nalazi malo više iznad površine tla, oni se bolno podnose, ali je lako popravljiv i ne nanosi veliku štetu. U ovom slučaju, korijenje novo zasađenog stabla može se posipati tlom s usjeka. Pored toga, nakon sadnje, stajski gnoj, humus se unosi u krug stabla stabla, a stabla debla se muljaju. I tijekom jesenskog kopanja, tlo se pomalo pomiče prema korijenskom vratu.

14 Važna pitanja o sadnji sadnica - stručnjak za odgovore 7

Teže je popraviti pretjerano produbljivanje korijenskog vrata. To se događa kada sadnja ne uzima u obzir naknadno utapanje tla u jamu za sadnju. Kao rezultat, korijenski vrat je mnogo niži od površine tla, što narušava odnos između podzemnog dijela biljke i korijenskog sustava. Drvo nastoji nadoknaditi taj prekršaj pretjeranim vegetativnim rastom i mnogo kasnije dolazi u rod.

Dakle, grešku je bolje ispraviti u godini sadnje. Da biste to učinili, rezanjem kvržice, stablo se izvlači na željenu visinu, tako da je korijenski vrat malo viši od površine tla, hranjivo tlo se sruši ispod dna kvržice. Na kraju rada stablo se dobro zalijeva.

14. Je li potrebno izbjeliti novo zasađenu sadnicu za zimu?

Izbjeljivanje mladih stabala glatkom kora nije samo neisplativo, već je u određenoj mjeri čak i štetno. Bijela stabla pogoršavaju se, polako se zgušnjavaju stabljike, začepljuju pore u korteksu i usporava se izmjena plinova. Osobito štetne za izbjeljivanje su vapnene otopine s dodatkom ljepljivih (teško opranih) tvari. U ovom slučaju, biljke mogu čak uzrokovati teške opekline i smrt kore..

S druge strane, stabljike i baze skeletnih grana plodonosnih stabala moraju se izbjeljivati ​​pomoću otopine svježe nataloženog vapna. Nabori, pukotine i hrapavosti grube kore odraslih stabala služe kao zimsko utočište vrtnih štetočina. Jesenja (u listopadu) bjelorubina pomaže uništiti ih, a ujedno je i dezinficijens koji uništava mahovine i lišajeve koji se talože na kore..

Recepti za pripremu otopine svježe gaziranog vapna: 2 kg vapna, 0,5 kg bakrenog sulfata i 2 žlice. razrijedite mlijeko u 10 l vode ili 3 kg vapna i razrijedite 1,5 kg gline u istoj količini vode.

Štoviše, ovaj tretman štiti koru od opeklina od sunca i temperaturnih ekstremiteta (pranje bijele boje djeluje kao svojevrsna izolacijska "dlaka", zahvaljujući kojoj se deblo stabla ne pregrijava zimskim danom i ne smrzava noću).

Kupite zdrave sadnice, prenesite ih na mjesto u prikladnom pakiranju, sadite usjeve u skladu sa svim pravilima i mudro se brinite o njima. Možda su to glavna pravila koja će vam pomoći u rastu veličanstvenog i dobrog vrta.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako