Pomozite sobnim biljkama da se dokažu u svoj svojoj slavi!

Pomozite sobnim biljkama da se dokažu u svoj svojoj slavi! 1

Svi su stanovi i kuće različiti - teško je stvoriti idealne uvjete za različite biljke kada su u istoj sobi. Nekima će nedostajati svjetla ili topline, nekima će trebati više svjetla ili vlage, za neke će zelene kućne ljubimce, naprotiv, ti će faktori biti višak.

Pitanje brige o kućnim biljkama posebno je akutno u jesen i zimu, kada se zbog zatvorenih prozora, smanjenog dnevnog svjetla i uključivanja grijanja dramatično mijenja čak i "nastanjena" mikroklima u stanu, zbog čega se naše biljke osjećaju gore i gore. To nije nešto što cvjeta, mnogi od njih normalno odbijaju rast ili čak potpuno reagiraju na takvu promjenu uvjeta isušivanjem i otpuštanjem lišća. Što učiniti?

Briga za sobne biljke u hladnoj sezoni

Pomozite sobnim biljkama da se dokažu u svoj svojoj slavi! 2

Koja su glavna pravila brige o sobnim biljkama u hladnoj sezoni? Pogledajmo osnovna pravila i pogreške koje čine mnogi neiskusni vrtlari kada pokušaju pomoći zelenim kućnim ljubimcima da prežive stan u stanu.

rasvjeta

Mračno dobiva rano zimi, mnogim biljkama nedostaje duljina dnevnog svjetla te obustavljaju vegetaciju i cvatnju, padaju u svojevrsnu "hibernaciju". Nema tu ništa loše - takav period odmora koristan je za biljke, pomoći će im u nakupljanju snage za proljetno prijateljsko buđenje i cvjetanje.

No ipak, ako želite da se sobne biljke (posebno fotofilmove) zimi osjećaju dobro, trebali biste ih smjestiti bliže izvoru svjetla - posebno onima koje ste skrivali djelomičnom toplinom u hladu u stražnjem dijelu stana. Ili stavite cvijeće bliže prozoru (zapamtite, lišće ne smije dodirivati ​​staklo!), Ili nabavite posebne fluorescentne svjetiljke. Inače će se vaši zeleni kućni ljubimci blijediti i rastezati.

Vlažnost zraka

Dolaskom zime, pored nedostatka sunčeve svjetlosti, sve biljke počinju patiti od niske vlažnosti u sobi zbog uključivanja grijanja - vrhovi lišća se suše u cvjetovima, novi listovi rastu sitno, suše se i padaju. Postoje različiti načini za borbu protiv presušenog zraka u stanu - položite vlažnu krpu na baterije u blizini saksija sa cvijećem, postavite posude za vodu u blizini, koristite raspršivače ili ovlaživače zraka.

zalijevanjePitanje vlage neraskidivo je povezano s postupkom zalijevanja biljaka zimi. Neki, da bi "pomogli" biljkama da prežive sezonu suhog grijanja, doslovno ih pune. Ali većini biljaka nije potrebno prekomjerno zalijevanje u hladnom razdoblju mirovanja - fotosinteza se usporava u ovom trenutku, rast se smanjuje (pogotovo ako je biljka na hladnom prozoru). Sve bi trebalo biti umjereno - vrijedno je zalijevati biljke tek kada se vrhnji sloj osuši, ali to činite redovito.

Temperatura zraka

Ovo je možda jedan od najvećih problema u održavanju cvijeća u zatvorenom zimi, kada postoji prilika da odete u jednu od dvije krajnosti.

1. Neki pokušavaju smjestiti biljke što bliže izvorima topline (baterije, kamini, topli podovi) uz rizik da ih presuše ili čak osiguraju termičko izgaranje.

2. Drugi, naprotiv, postavljaju posude za dodatno osvjetljenje bliže prozorima, ne obraćajući pozornost na propuhe i otvorene prozore.

Vaga je također važna ovdje - toplina za cvijeće zimi treba biti glatko tekuća i meka. Udaljenost do izravnog izvora topline trebala bi biti najmanje 15-20 cm, a za vrijeme provjetravanja saksije treba uklanjati dalje od prozora. Općenito, temperatura u sobi nije niža od 15 ° C za to razdoblje kod većine biljaka u loncu.

Omiljeno piće biljaka - o čemu pričamo?

Naravno, zanosni vlasnik pobrinut će se da se stvore svi uvjeti za izvrsno zdravlje za sobne biljke u sobi. Ali prilagoditi osvjetljenje, temperaturu, vlagu i druge čimbenike okoliša tako da odgovaraju apsolutno svim biljkama u saksiji vrlo je teško. Netko iz „zelenog bratstva“ i nećete ugoditi. No, pomoći im dobrom prehranom za ugodno postojanje sasvim je stvarno!

I u ovoj je fazi pitanje izbora gornjeg odijevanja akutno. Naravno, za svaki usjev cvijeća možete kupiti hrpu vrećica i staklenki. Ali to će uspjeti samo ako vaš kućni cvjetni vrt nije jako raznolik - 2-3 vrste. Ali što ako ima puno biljaka i sve su različite? Naravno, odaberite gnojivo pogodno za apsolutno sve!

Na primjer, univerzalno kompleksno gnojivo Agricola za sobne biljke. Zašto baš to? Iz mnogih razloga.

Pomozite sobnim biljkama da se dokažu u svoj svojoj slavi! 3

prvo, Agricola za sobne biljke Pogodno za mnoge unutarnje usjeve. Ovo gnojivo može se koristiti i za jednogodišnje i za višegodišnje biljke, kao i za ukrasne oblike lišća, pa čak i za hranjenje cvjetnih sadnica..

Drugo, gnojivo ima optimalno uravnotežen sastav, koji vam omogućava učinkovito hranjenje apsolutno svim vrstama cvijeća i biljaka u zatvorenom i balkonskom prostoru. Sadrži potpuni uravnoteženi kompleks makro- i mikroelemenata potrebnih za postizanje maksimalnih rezultata - uključuje spojeve fosfora, kalija, dušika, cinka, mangana, željeza, molibdena i bakra (svi u biljkama u pristupačnom, lako probavljivom obliku). Zbog tako bogatog sastava, Agricola poboljšava rast sobnih biljaka, potiče njihovo obilno cvjetanje, daje lišću i cvjetovima svijetle sočne boje, povećava imunitet i otpornost na razne bolesti.

treći, Agricola - ekološki prihvatljivo gnojivo koje ne sadrži soli teških metala i klor.

četvrta, Agricola za sobne biljke - vrlo ekonomičan top dressing. Potrošnja gnojiva iznosi od 2,5 g na 1 litru vode.

Peto, gnojivo je vrlo prikladno za korištenje:

  • 100% topljivost u vodi bez ostataka-
  • ovisno o obliku, možete odabrati opciju za često preljev ili lijek produljenog djelovanja-
  • možete odabrati opciju za oblaganje korijena ili lišća-
  • rok trajanja suhih gnojiva je neograničen.

I na kraju, u usporedbi s analogama slične radnje, kupnja Agricola top haljina neće pogoditi vaš novčanik - njihov je trošak vrlo pristupačan.

Pomozite sobnim biljkama da se dokažu u svoj svojoj slavi! 4

Gnojivo je dostupno u obliku tekuće otopine, kao i suhe granule ili štapići

Temeljeno radno rješenje koncentrat tekućeg gnojiva Priprema se u količini od 10 ml na 1 litru vode za preljev korijena ili 5 ml na 1 litru vode - za list. Zalijevajte cvjetove ovom otopinom jednom tjedno, a prskajte po lišću - jednom svaka dva tjedna..

Suhe u vodi topljive granule Oni su također namijenjeni otapanju u vodi i ekonomski su varijanta gnojiva. Da biste napravili 1 litru hranjive otopine za preljev korijena sobnih biljaka, trebate samo 2,5 g granula.

Gnojiva u štapićima imaju neke značajke aplikacije. Ovo je gornji preljev dugotrajnog djelovanja - štapići se nakon zalijevanja cijelom dužinom zabiju u tlo između stabljike biljke i ruba saksije, a svakim sljedećim zalijevanjem iz njih se postupno oslobađaju hranjive tvari.

Trajanje štapića Agricola - 2 mjeseca. Za jedan lonac, ovisno o njegovoj veličini, potrebno je od 1 do 8 štapića.

Pomozite svojim zelenim kućnim ljubimcima da ugodno prežive život u stanu koji nije najpovoljniji - i oni će vam se zasigurno zahvaliti na izvrsnom izgledu i izvrsnom zdravlju.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako