Kako brinuti za jagode nakon berbe, tako da budu još veće

Kako brinuti za jagode nakon berbe, da ih bude još više 1

Nakon berbe, briga o jagodama sastoji se u poštivanju određenih pravila za podrezivanje, obradu i hranjenje ovog usjeva tijekom odmora od plodonosnog djelovanja..

Možda postoji mali broj ljetnih stanovnika na čijem vrtu jagode ne bi rasle. Ova biljka cvjeta jedno od prvih i relativno nepretenciozna u skrbi. A o stupnju dobrote jagoda i preparata od nje se uopće ne govori!

Postoji nekoliko činjenica o jagodama koje mogu iznenaditi mnoge obične ljude. Također je da jagode zapravo nisu bobice, već višestruke gnjide. A činjenica da je naziv "jagoda" češća - službeno se ova biljka naziva jagoda. I puno više.

 • Kako brinuti za jagode nakon berbe, da ih bude još više 2

  U roku od dva do tri tjedna nakon što jagoda prestane uroditi plodom, ostavite je da se odmori. U prisustvu korova, jagode se mogu i posipati, a dodatni izdanci prikupiti. Ako planirate razmnožavati jagode brkovima, odvojite ih od matičnih biljaka i stavite ih u male posude sa zemljom. Nepotrebne brkove samo obrežite.

 • Kako brinuti za jagode nakon berbe, tako da ih bude još više 3  Moguće je, pa čak i potrebno. Biljke ne moraju samo orati, već i proklijavati. Suho i oštećeno lišće uklanja se. Ako se odlučite za obnovu jagoda, staro lišće možete jednostavno kositi i reciklirati..

  Kako brinuti za jagode nakon berbe, da ih bude još više 4

  Da biste spriječili bolesti jagoda, biljke morate tretirati 1. otopinom

  Bordeaux tekućina.

  Ako je vaša jagoda ipak bila izložena bolesti ili štetočinama, provedite dodatni tretman u skladu s bolešću koja je preboljela biljku:

 • bijela mrlja ili siva trulež - Fitosporin-M (15 ml po 10 l vode),
 • jagoda-malina weevil - Alatar (5 ml na 4 l vode), Fufanon Nova (11,5 ml po 10 l vode),
 • ličinka pilana - Fufanon Nova (10 ml na 10 l vode), Bitoksibacilin (80-100 g na 10 l vode).

Ako niste imali potrebne pripravke, narodni lijekovi pomoći će vam i u borbi protiv jagoda.

 • Kako brinuti za jagode nakon berbe, da ih bude još više 5

  Zalijevanje biljke, ako kiša nije učinila to za vas, je obavezno. Učestalost navodnjavanja ovisi o tome koliko jagoda treba. Glavni signal za djelovanje - grmovi počinju spuštati lišće. U prosjeku se jagode nakon plodovanja zalijevaju jednom svaka dva tjedna - i prskanjem, te ispod korijena.

 • Kako brinuti za jagode nakon berbe, da ih bude još više 6

  U kolovozu nahranite jagode mješavinom 10-20 g superfosfata, 10-15 g amonijevog nitrata ili amonijevog sulfata i 5-10 g kalijevog klorida po 1 m². U jesen gnojite jagode Ammorphosom u količini od 30 g na 1 m², kao i ptičje izmet razrijeđene vodom u omjeru 1: 15-20. Smjesa se inzistira dva dana i provuče brazde između grmlja.

  Dobivanje infuzije u izlazu lišća opasno je za biljku!

  Možete koristiti i drugo organsko gnojivo: za to treba 1 dio gotove infuzije mulleina napuniti 10 dijelova vode. Ako tlo to zahtijeva, na svakih 10 dijelova mulleina možete dodati 1 dio ugljena. Otopina se mora držati toplu oko jedan dan, nakon čega se može koristiti na krevetima od jagoda (1 litra po 1 grmu).

  Krajem listopada, ispod baze biljke, trebate napraviti drveni pepeo po stopi ne većoj od 1 čaše pepela na 1 kvadratni kvadrat..

  Kako brinuti za jagode nakon berbe, da ih bude još više 7

  Iskusni vrtlari preporučuju da u kasnu jesen ponovo provjere jagode na suhe i oštećene listove i uklone ih te da ne diraju zdravo lišće. Ako se ipak odlučite obrezati lišće, onda to treba učiniti oštrim škarama ili orezivačima. Skupite sve izrezane listove s kreveta i napunite ih rupom od komposta.

  Općenito je prihvaćeno da je najbolje utočište za jagode snijeg. Za svaki slučaj, grmlje jagoda možete na jesen dodatno muliti uz pomoć biljnih komponenti - crnogoričnog legla ili smrekovih grančica, a u njihovom odsustvu koristiti kao

  muliti slamu, kompost, humus ili suho lišće.
  Kako brinuti za jagode nakon berbe, tako da ih je još više 8Kako brinuti za jagode nakon berbe, da ih bude još više 9

  Kako pripremiti jagode za zimu - sve najvažnije jesenske radove

  Njega jagoda ne završava berbom bobica - za dobru žetvu trebate voditi brigu o grebenima do kasne jeseni.

Gotovo svaki ljetni stanovnik sanja da na svojoj parceli uzgaja dobru plodnu jagodu. Kako se brinete za svoje jagode??

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako