Kako saditi jagode u kolovozu

Kako saditi jagode u 1. kolovoza

Jagode, tako često nazivane vrtnim jagodama, obično se sadi u proljeće ili jesen. Svaki put ima svoje prednosti. Proljetne sadnje daju biljci priliku da se bolje iskorijene, a jesenske sadnje omogućuju dobivanje bobica već u sljedećoj sezoni.

Priprema za slijetanje mora započeti unaprijed. Nekoliko tjedana prije njega trebalo bi zauzeti mjesto: ukloniti korov, napraviti kantu za kompost i mineralna gnojiva (40 grama superfosfata, 20 grama kalijeve soli i 25 grama uree) za kopanje na 1 kvadratnom metru. Za one koji preferiraju organsko, možete zatvoriti u gornji sloj zemlje, ravnomjerno raspoređujući na svaki kvadratni mešavinu mješavinu kante za kompost, 2 čaše drvnog pepela i kantu humusa.

 • Kako saditi jagode u 2. kolovoza

  Sadnice slame treba kupiti u specijaliziranim rasadnicima ili od pouzdanih prodavača, jer na prirodnim tržištima nema garancije za njegovu kvalitetu i raznolikost. Jeftinije je i pouzdanije koristiti vlastiti sadni materijal dobiven dijeljenjem grma ili razmnožavanjem ružama (pomoću brkova).

  Za razmnožavanje ružama prikladni su brkovi samo 1-2 godine stari grmovi. Na rozetama iz starih biljaka korijenski sustav je bolji, ali će prinos iz njih biti nekoliko puta manji.

 • Kako saditi jagode u 3. kolovoza  Za sadnju jagoda trebate odabrati sunčano područje ili jugozapadnu padinu, gdje nema jakih vjetrova i nema stagnacije vode. Grašak, grah, rotkvice, češnjak, peršin, luk, repa i mrkva bit će najbolji prethodnici vrtnih jagoda. Ali nakon rajčice, krumpira, kupusa, bundeve, suncokreta, tikvica i krastavaca, ne preporučuje se sadnja bobica.

  Tlo treba biti lagano i plodno, dobro zraka i vlage. Jagode ne vole pijesak i glinenu zemlju. Na pijesku se korijenje osuši i pregrijava, a na glini se usporava rast zbog nedostatka kisika i vlage. Kisela i alkalna tla također nisu prikladna za biljke..

  Sadnja jagoda u kasno ljeto - rana jesen poželjna je za mnoge ljetne stanovnike, jer biljka zahtijeva manje održavanja nego posađena biljka u proljeće. Trebate samo pažljivo pratiti zalijevanje. Za jagode je nedostatak vode jednako nepoželjan kao i stagnacija.

  Prilikom odabira mjesta za slijetanje također se mora uzeti u obzir i ovaj faktor. Ako je podzemna voda na tom području blizu površine, morate napraviti visoke ležajeve. A ako vam je klima vruća i sušna, jagode treba posaditi zajedno sa zemljom kako se ne bi pregrijavala i ne gubila vlagu.

  Poželjno je završiti sadnju vrtnih jagoda u sjevernim krajevima prije kraja kolovoza. U srednjem dijelu i južnim krajevima, to je najbolje učiniti prije prvog desetljeća, odnosno kraja rujna..

  Kako posaditi jagode

  Kako saditi jagode u 4. kolovoza

  Jagode se obično sadi u nizu (jednoredni obrazac za sadnju) ili vrpcama koje se sastoje od dva reda (dvoredni sadni uzorak). U prvom slučaju, udaljenost između grmlja - 30-40 cm, između redova - 60-70 cm, U drugom - udaljenost između vrpci - 60-70 cm, između redova - 50 cm, između grmlja - 30-40 cm.

  Ispod svake biljke se kopa rupa čija dubina treba biti takva da se korijenje jagoda lako u nju uklapa. Ako su predugi, mogu se malo skratiti, od toga će se korijeni skupiti još bolje. Prije sadnje zemlju u bušotinama treba malo navlažiti.

  Sadnice jagoda ne smiju se saditi previše duboko da točka rasta ne bude prekrivena tlom. Inače, cvijeće i bobice koje ne možete čekati. No, sadnju visoke biljke također ne vrijedi: zimi se jednostavno smrzava. Točka rasta trebala bi biti na razini tla..

  Ako su sadnice slabe, a bojite se da biljke neće ukorijeniti, stavite dvije u rupu. Jedan od njih će sigurno rasti. A ako se obojica ukorijene, usjev će biti dvostruko veći.

  Nakon sadnje zemlju u blizini grma treba malo stisnuti rukama i muliti. Kao mulčenje možete koristiti kompost, slamu, trule piljevine ili crni pokrivni materijal.

  Kako saditi jagode u 5. kolovozaKako saditi jagode u 6. kolovoza

  Kako muliti jagode

  Da biste povećali prinos jagode, dovoljno je pravilno mulitirati. A kako to učiniti, reći ćemo vam.

U skrbi o sadnicama ostaje samo do kasne jeseni kako bi se osiguralo da se tlo na mjestu s jagodama ne presuši.

Zato ne gubite vrijeme i sada počnite pripremati krevete za nove sadnje jagoda i tražite sorte za jesensku sadnju.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako