Kako pripremiti jagode za zimu - sve najvažnije jesenske radove

Kako pripremiti jagode za zimu - svi najvažniji jesenski radovi 1

Čim ljetni stanovnici na jesen ne usreću jadne jagode: prerezuju je "na nulu", korov, suše, prekrivaju folijom ... Sve to dovodi do smrzavanja i smanjenja prinosa. Pravilna briga o jagodama u jesen je jednostavna, ali zahtijeva određeno znanje.

Činilo bi se da svi znamo kako se na jesen brinuti za jagode - odrezati njezino lišće, i tu je kraj. Međutim, iskusni vrtlari reći će da je ovaj pristup pogrešan i da će biti pravi. Doista, za punu berbu sljedeće godine, vrijedi pripremiti jagode za zimu od sredine ljeta.

Voće jagoda u jesen

Jagode je potrebno hraniti tri puta godišnje: prije cvatnje, nakon plodovanja i u rujnu prije postavljanja za zimovanje.

Svaki vrtlar ima svoj odgovor na pitanje kako nahraniti jagode u jesen. Netko koristi 10. otopinu mulleina pomiješanog s pepelom, netko inzistira na izmetu ptica, a netko preferira posebno dizajnirana složena gnojiva..

 • Kako pripremiti jagode za zimu - svi najvažniji jesenski radovi 2

  Posljednje navodnjavanje vodom koje se puni vodom vrši se u listopadu s učestalošću jednom svakih sedam dana, pod uvjetom da je vrijeme suho. Ako kiši, a tlo je zasićeno vlagom do samih korijena, tada nije potrebno zalijevati jagode.

  Liječenje jagoda u jesen od bolesti  U rujnu i listopadu na grmlju jagoda, kao nikada dosad, jasno su vidljivi znakovi svih bolesti koje utječu na vaše plantaže. Ovo je prikladno razdoblje za obradu nasada s štetočinama i bolestima. No, prije obrade jagoda na jesen, trebate je očistiti od korova koji ometa ventilaciju grmlja i uzimati dio hrane.
  U tome postoji nijansa: ne preporučuje se korenje jagoda u jesen, jer je moguće oštetiti korijenski sustav biljaka, koji se neće imati vremena oporaviti prije mraza. Najbolja opcija bila bi korenje na kraju ljeta ili tretiranje Lenacilom (herbicidom koji je posebno dizajniran za sadnje jagoda).

  Kako pripremiti jagode za zimu - svi najvažniji jesenski radovi 3

  Nakon što krevet jagoda ostane na jesen bez neovlaštenih doseljenika, možete početi istjerivati ​​štetočine i bolesti.

 • Kako pripremiti jagode za zimu - svi najvažniji jesenski radovi 4

  Glavna zaštita grma od mraza i vjetra je bujno lišće, tako da jagode ne možete ostaviti bez presadnica.

  Ako ćete na jesen obrezati lišće jagode, onda uzmite oštre vrtne škare ili obrezivanje, svakako stavite rukavice i pripremite spremnik za lišće - ostavite ih na krevetu i između redova.

  Kako pripremiti jagode za zimu - svi najvažniji jesenski radovi 5

  Jagode za popravak se ne režu na jesen, samo se bolesni i oštećeni listovi uklanjaju s početkom hladnog vremena. Učinite to vrlo pažljivo kako ne biste oštetili korijenski sustav.

  Muljenje jagoda u jesen

  Najbolje utočište za zimovanje jagoda je snijeg. On je taj koji može pouzdano zakloniti grmlje i zaštititi ih od pucanja tla, starenja, smrzavanja i drugih nesreća. Ali što ako zimi u vašem području nema snijega?

  U ovom slučaju vrtlar će igrati ulogu brižne prirode. Za zimu je potrebno prekrivati ​​jagode, ali sada za to postoji dovoljno metoda i materijala. Najjednostavnija stvar koju možete učiniti je muljanje grmlja jagoda u jesen koristeći biljne komponente.

  Kako pripremiti jagode za zimu - svi najvažniji jesenski radovi 6

  Igle služe kao idealno utočište za vrtne jagode - ne vežu se, ne lijepe se i ne privlače miševe. Ako ne možete dobiti crnogorično leglo ili smrekove grane, odaberite drugi pogodan materijal - slamu, kompost, humus, suho lišće itd..

  Kako pripremiti jagode za zimu - svi najvažniji jesenski radovi 7Kako pripremiti jagode za zimu - svi najvažniji jesenski radovi 8

  Bolje je muliti jagode u proljeće i jesen

  Iskusni vrtlari muliti jagode dva puta godišnje. Važno je koristiti pravi materijal..

Imajte na umu da ako ste za sklonište odabrali spanbond, ne možete ga staviti izravno na lišće - to će dovesti do smrzavanja jagoda na mjestima dodira s materijalom. Takvi pokrovni materijali zahtijevaju ugradnju lukova.

Muliti i pokriti krevet jagoda u jesen je potrebno nakon prvih mrazeva. Grm koji je otišao ispod temperature smrzavanja postat će otvrdnut i lako će podnijeti zimovanje.

Jesenska njega za jagode ne zahtijeva ozbiljne vremenske ili financijske troškove, ali svojom jednostavnošću daje opipljive rezultate. U proljeće, vaši grmovi ne troše vrijeme na oporavak i odmah aktivno rastu, noseći duže i aktivnije nego inače.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako