Vaš prvi vrt: kako posaditi jagode u otvoreno tlo u proljeće

Vaš prvi vrt: kako saditi jagode u proljeće u otvoreni teren 1

S početkom nove ljetne sezone jagode se mogu saditi na gredicama - da, vjerojatno ovo ljeto nećete dobiti bobice, ali će biljke rasti bolje, a za zimu će otići s moćnim i dobro razvijenim korijenovim sustavom i vjerojatnost njihova smrzavanja znatno će se smanjiti.

Ako se želite baviti proljetnom sadnjom jagoda u otvoreni teren, pročitajte kako pravilno organizirati postupak - detaljna majstorska klasa.

Za srednju traku utvrđuje se okvirni okvir za proljetnu sadnju jagoda (vrtne jagode) - od 15. travnja do 5. svibnja. Važno je ne odgoditi sadnju, međutim, zemlja bi već trebala biti dovoljno zagrijana za sadnju sadnica, a dnevna temperatura treba biti stabilna iznad 8-10 ° C. Naravno, ako živite u hladnijoj ili toplijoj regiji, ti se datumi mogu pomaknuti - u južnim krajevima jagode se ponekad počinju saditi već u ožujku, a u sjevernim nije kasno za to u trećem desetljeću svibnja.

Priprema sadnica jagoda za sadnju u otvoreni teren

Vaš prvi vrt: kako saditi jagode u otvoreno tlo u proljeće 2

Bez obzira kupujete li sadni materijal jagoda u trgovini ili uzgajate sadnice kod kuće, najjače i najzdravije biljke trebale bi ući u zemlju.

Kakva bi trebala biti sadnica jagoda prije sadnje? Visokokvalitetna sadnica treba imati najmanje 3-5 dobro razvijenih listova (svijetle boje, bez mrlja i oteklina), razvijen vlaknasti korijenski sustav duljine korijena 6-8 cm (lagan i prilično tanki), korijenski vrat promjera oko 6-7 mm.

To se odnosi na sve vrste sadnica jagoda - i kupljene i samostalno uzgajane, kao i biljke s otvorenim i zatvorenim korijenskim sustavom..Sadnice jagoda možete kupiti sa zatvorenim i otvorenim korijenovim sustavom. U prvom slučaju to su sadnice bez izolacije korijena, u drugom - sadnice uzgojene iz sjemena ili brkovi ukorijenjeni prošle godine u kasetama ili spremnicima. U pravilu, drugi je skuplji, ali također puno bolje korijeni. U svakom slučaju, prilikom kupnje treba pažljivo ispitati sadnice jagoda. Biljke s otvorenim korijenovim sustavom (ACS) moraju ispunjavati sve gore navedene zahtjeve, a pri kupnji sadnica u spremnicima (ACS) odaberite one u kojima korijenje gusto napuni rezervoar, ali ne istječe iz drenažnih rupa.

Prije sadnje na krevet, sadnice jagoda treba držati na zraku u otvorenoj kutiji u hladu. Ako odlučite da sadnice s otvorenim korijenovim sustavom imaju pomalo suho korijenje, možete ih držati 20-30 minuta u vodi prije sadnje (lijepo je tamo dodati stimulator rasta).

Priprema kreveta za jagode

Vaš prvi vrt: kako saditi jagode u otvoreno tlo u proljeće 3

Odabir i priprema mjesta je važna faza u procesu sadnje jagoda. Ova kultura voli dobro osvijetljena mjesta s dobro dreniranim plodnim tlom s neutralnom ili blago kiselom reakcijom. Najneuspješniji izbor bit će trešnjasta tla, kao i močvarno sodro-podzolno tlo.

 • Vaš prvi vrt: kako saditi jagode u otvoreno tlo u proljeće 4

  Ovisno o odabranom načinu i shemi sadnje jagoda (tepih, vrpca, stupičasti, redovi itd.), Grmlje sadnica postavljaju se na udaljenosti 20-30 cm jedna od druge. Ako tlo nije pripremljeno od pada, u svaki bunar treba dodati malo pepela ili humusa i posipati ga tlom..

  Što je sadnja jagoda gušća, to će trebati više vremena za njegu i bobica će se brzo razroditi.

  U posljednje vrijeme vrlo je popularna metoda uzgoja jagoda na crnom pokrivnom materijalu. Takva sadnja biljaka na agrofibre može značajno smanjiti troškove njege usjeva i značajno povećati prinos.

  Dakle, imate pripremljeni krevet i samostalno ga uzgajate ili kupujete od sadnica jagoda od pouzdanog proizvođača. Nastavljamo izravno do slijetanja.

  Prvo morate iskopati rupe ispod sadnica dubine 7-10 cm, obilno ih prosuti i na dno svake posuti šaku pepela..

  Zatim u svaku rupu stavite sadnicu jagoda, pažljivo širivši korijenje, pospite zemljom i kompaktite je dlanom.

  Sadnica jagoda ne smije se duboko zakopati u tlo prilikom sadnje! Kako to provjeriti? U pravilno zasađenoj sadnici apikalni pupoljak („srce“, točka rasta je mjesto na kojem korijenje prelazi u lišće) mora biti strogo u razini tla. 

  Vaš prvi vrt: kako saditi jagode u otvoreno tlo u proljeće 5

  1. Pravilna sadnja jagoda. 2. Grm je posađen duboko. 3. Biljka se sadi blizu površine tla

  Ako je grm duboko produbljen, može istrunuti i vipit, ali ako je, naprotiv, posađeno preblizu površini tla - korijenje će se osušiti. Uz bilo koju od opcija, sadnice jagoda će slabo rasti.

  Nakon proljetne sadnje preporučuje se muljenje jagoda sa humusom ili tresetnom kore slojem 2-3 cm. Obično se jagode sadi rano u proljeće, a kako bi se zaštitila od hladnoće, sadnja se može privremeno prekriti filmom. Kad se zagrijava stalno, grmovi se mogu otvoriti..

  Kao što možete vidjeti, sadnja sadnica jagoda u proljeće na otvorenom tlu ne bi trebala stvarati posebne poteškoće čak i neiskusnom vrtlaru. Ne zaboravite pravilno paziti na biljku bobica tijekom vegetacije i tada će vas zasigurno oduševiti obilna berba.

 • Vaš prvi vrt: kako posaditi jagode u otvoreno tlo u proljeće 6Vaš prvi vrt: kako saditi jagode u otvoreno tlo u proljeće 7

  Kalendar njege jagoda od proljeća do jeseni

  Potpuni popis rada kod uzgoja jagoda za cijelu sezonu.
Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako