Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalno plodovanje

Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalan plod 1

U različitim regijama prva proljetna obrada jagoda može se provesti u različito vrijeme. Ovisi o vremenu, visini vanjskog pokrivača i sorti zasađenoj na vašem mjestu. Ali ako se uvjeti rada mogu promijeniti, onda je njihov popis za sve isti.

Ako vam nešto nedostaje tijekom brige o vrtnim jagodama u proljeće, usjev se može značajno smanjiti ili patiti od napada bolesti i štetočina. Stoga je preporučljivo izraditi jasan plan rada i slijediti ga..

Kako obrađivati ​​jagode nakon zime

Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalno plodovanje 2

Prva obrada grebena jagoda provodi se gotovo odmah nakon što se snijeg otopi. U ovom trenutku morat ćete procijeniti kako su grmovi zimi, da li smrzavaju, treba li saditi nove i tretirati stare.

U pravilu se ovaj postupak događa krajem ožujka ili početkom travnja, ali u sjevernim regijama može se odgoditi do svibnja. Fokusirajte se ne na kalendar, već na stanje grebena.
Nakon što se snijeg potpuno rastopio i tlo se počelo zagrijavati, očistite greben od jagoda. Uklonite stari mulč, ako postoji, uklonite osušene ili raspadnute odljeve i prošlogodišnje brkove. Raspršite zasade 1. Bordeaux tekućom ili otopinom bakrenog sulfata.

Ako želite približiti zrenje bobica, postavite luk preko kreveta jagoda i prekrijte ih gustim agrofibrom ili filmom. To će omogućiti da grmovi rastu brže i zaštititi ih od mogućih ekstremnih temperatura..

Kako hraniti jagode u proljeće

Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalan plod 3

Prvo gnojivo za jagode uvodi se sredinom travnja, kada lišće na grmlju tek počinje rasti. U ovom trenutku grmovima je potreban dušik, što znači da se naglasak u složenom oblačenju treba učiniti na njemu. U tu svrhu su dobro pogodni:

 • 2 šalice mulleina i 1 žlica amonijev sulfat na 10 litara vode (1 litra za svaki grm)-
 • 1 žlica nitroammophoski na 10 l vode (potrošnja - 0,5 l po grmu)-
 • 1 litra pilećeg izmet ili mullein na 10 litara vode, inzistirati 3 dana (0,5 litre infuzije po grmu).

Sljedeći put kada trebate nahraniti jagode, kada se na njemu pojave prvi pupoljci. U ovom trenutku biljkama posebno treba kalij, što znači da trebate razrijediti 1 tsp. kalijevog nitrata u 10 l vode i izlijte grmove ovom otopinom u količini od 0,5 l za svaki. • Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalno plodovanje 4

  Pored stvaranja hranjivih sastojaka, prije cvatnje jagoda, morate voditi brigu o optimalnoj vlažnosti tla u zoni korijena i pristupu zraka do njih. Da biste to učinili, grebena se redovno zalijevaju, sprječavaju ih da se osuše na vrućem proljetnom suncu, a također se otpuštaju svaka 2-3 tjedna.

  Prvi put kada trebate olabaviti jagode tijekom proljetnog čišćenja na krevetu, lagano ogrtajući grmlje kako biste potaknuli razvoj dodatnih korijena.

  Čak i ako se zrak već zagrijao i postao je topao, preporučljivo je i dalje noću obložiti grebene spanbondom ili filmom, jer mrazovi koji se javljaju do kraja svibnja mogu uništiti pupoljke.

  Kako se brinuti za jagode tijekom cvatnje

  Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalan plod 5

  Cvatnja je vrlo teško i presudno razdoblje za bilo koju biljku, a jagode nisu iznimka. Preporučljivo je u ovom trenutku praktički ne dirati grebene bez posebne potrebe. Naravno da ne biste trebali prestati zalijevati i uklanjati korov, ali morat ćete pričekati neko vrijeme s toplim preljevom ili tretmanom od štetočina.

  Ako tijekom cvatnje primijetite jagoda od jagoda, borite se s narodnim metodama (infuzija češnjaka, senfa, duhanske prašine itd.).

  Odmah nakon cvatnje (a ponekad i tijekom njega) jagode počinju obilno davati brkove. Te procese treba prepustiti samo onim biljkama koje uzgajate kao maternicu. Ali grmlje iz kojeg želite dobiti obilnu berbu morat ćete redovito "sjeći".

  Zaštita jagoda od bolesti i štetočina u proljeće

  Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalno plodovanje 6

  U pravilu se u proljeće na jagodama ne primjećuju znakovi bolesti ili štetočina od insekata. Ako ste imali takvih problema na mjestu prošle godine, a mislite da će se to nastaviti, prije nego što se pojave prvi pupoljci, obradite zasad.

  Od najčešćih insekata, u tome će vam pomoći insekticidi poput Actellic, Teldor, Envidor, Calypso i drugih. Ali sveobuhvatno liječenje svih bolesti neće uspjeti, morate razumjeti što točno prijeti vašim slijetanju. Dobra prevencija bila bi upotreba

  Fitosporin, Alirin B, Gliokladin ili sličan biološki proizvod. Ali moraju se koristiti strogo prema uputama i to ne jednom, već nekoliko puta.
 • Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalno plodovanje 7

  Upotreba bijelih i crnih agrotekstila može uvelike olakšati vrtlarima život. Svake godine uzgoj jagoda na grebenima prekrivenim crnim agrofibrom postaje sve popularniji..

  Može se povući preko grebena i prije i poslije sadnje jagoda, ali prva je opcija nesumnjivo prikladnija. Ljepota ove metode je u tome što grmlje prima vlagu koju agrofibre prolazi i gnojiva koja se primjenjuju u tekućem obliku, ali korov ne može isplivati ​​iz zemlje na površinu. Osim toga, bobice koje leže ne na zemlji, već na agrofiberu, ostaju čiste čak i nakon kiše ili zalijevanja.

  Sadnja jagoda pod crnim netkanim materijalom je jednostavna - pokrovni materijal širi se po obrađenom i oplođenom grebenu, ostavljajući krevete 10-15 cm sa svake strane..

  Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalno plodovanje 8

  Ako opcija s agrofibrom nije za vas, pokušajte muljati jagode biljnim materijalom. To će omogućiti rjeđe korenje i zalijevanje, uštedjet će vam vrijeme na labavljenje, a također će pružiti priliku za prikupljanje čistih bobica.

  Kao malč za jagode nude obično slamu, pokošenu travu, četinarsko leglo, treset i druge prirodne materijale. Ali važno je zapamtiti da gotovo svi zakiseljuju tlo, što jagode ne vole, što znači da će jednom u 2-3 godine trebati provjeriti pH tla i prilagoditi ga.

  Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalan plod 9

  Optimalno je saditi jagode u jesen, međutim, ako je dio grma uginuo tijekom zime, možete ih zamijeniti mladim biljkama. Ove sezone na njima neće biti bobica ili će ih biti vrlo malo, ali sadnice će jačati, dobro zimi i hvala vam za sljedeću godinu.

  Slijetanje se izvodi kada je prosječna dnevna temperatura oko 8-10 ° C. U srednjoj traci to pada krajem travnja - prvom desetljeću svibnja, u drugim regijama datumi se mogu mijenjati.

  Sadnice moraju odabrati jake, zdrave, bez znakova bolesti. Prikladni su kao uzgojeni neovisno od sjemenki ili ukorijenjenih brkova iz grmlja maternice, kao i kupljeni u trgovini. Prije sadnje jagoda, tlo se očisti od korova, razbije se grudica, doda se 6-8 kg komposta ili humusa po 1 grebenu metra, a zatim se izravnaju. Par tjedana prije sadnje, tlo se obrađuje Fitosporinom prema uputama. Neposredno prije sadnje u rupama se sipa šaka pepela.

  Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalan plod 10Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalan plod 11

  Vaš prvi vrt: kako posaditi jagode u otvoreno tlo u proljeće

  Ako niste imali vremena za jesen posaditi vrtne jagode, nemojte se obeshrabriti - u proljeće to možete i vi.

Želite znati kako se brinuti za jagode cijele sezone? Zatim pročitajte još jedan kalendar radova posvećenih ovoj kulturi..

 • Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalan plod 12Njega jagoda u proljeće: kako postići maksimalno plodovanje 13

  Kalendar njege jagoda od proljeća do jeseni

  Potpuni popis rada kod uzgoja jagoda za cijelu sezonu.
Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako