Željezni sulfat - što je to i čemu se koristi u vrtu?

Željezni sulfat - što je to i čemu se koristi u vrtu? 1

Nemoguće je uzgajati zdrav vrt bez periodičnog tretiranja drveća i grmlja zaštitnim sredstvima protiv štetočina i bolesti. Jedan takav lijek je željezni sulfat..

Željezni sulfat (prema kemijskoj formuli - željezni sulfat) mali su tirkizni kristali topljivi u vodi. Sadržaj aktivne tvari u gotovom prahu je 53. Obično se željezni sulfat koristi u obliku vodene otopine za prskanje ili kao dio bjeljenja drveća i grmlja..

Željezni sulfat - što je to i čemu se koristi u vrtu? 2

Željezni sulfat izgleda poput malih kristala tirkizne boje

Primjena željeznog sulfata

Željezni sulfat tradicionalno se koristi za:

  • istrebljenje štetnih insekata-
  • prevencija i liječenje gljivičnih bolesti (krasta, pjegavosti, praškaste plijesni, voćna trulež, siva trulež, rak crna itd.)-
  • riješiti se mahovine i lišajeva-
  • dezinfekcija rana i udubina u drveću-
  • liječenje i sprečavanje kloroze (biljne bolesti koje nastaju uslijed nedostatka željeza u tlu).

Deratizacija

protiv štetni insekti (uključujući zimi ispod kore) koristi se željezni sulfat u koncentraciji od 500 g na 10 litara vode. Ovim rješenjem stabla se obilno prskaju dok se pupoljci ne otvore. Drugi put se liječenje provodi u kasnu jesen - u studenom.

Željezni sulfat protiv mahovine i lišajevaDa se riješim lišajevi i mahovine, koja se često pojavljuju na starim stablima, vrlo je učinkovit i željezni sulfat. Jagode i grmlje bobica prskaju se 3-D otopinom (300 g željeznog sulfata na 10 litara vode). Stabla šljiva trebaju snažniju koncentraciju - 500 g željeznog sulfata na 10 l vode.

Željezni sulfat - što je to i čemu se koristi u vrtu? 3

Uklanjanje mahovine i lišajeva s drveća nije lako, ali nakon obrade otopinom željeznog sulfata oni sami napuštaju koru

Prskanje se obavlja u rano proljeće ili jesen, kada su listovi već otpali. U pravilu su dovoljna dva tretmana s razmakom od dva tjedna. Nakon toga mahovine i lišajevi umiru i sami padaju s kore.

Kontrola gljivičnih bolesti

Za suzbijanje gljivičnih bolesti nanesite slabiju otopinu željeznog sulfata (30 g tvari na 10 litara vode). Tretmani se provode 2-3 puta svakih 5-7 dana.

Dezinfekcija stabala željeznim sulfatom

za vrijeme dezinfekcija rana, pukotine, udubine 100 g željeznog sulfata razrijedi se u 10 l vode. Rezultirajuća otopina koristi se za liječenje oštećenog tkiva stabala..

Željezni sulfat protiv kloroze

Prskanje željeznim sulfatom pomaže da se riješite kloroze koja se pojavljuje u biljkama zbog nedostatka željeza u tlu ili nedostatka gnojiva. Za pripremu otopine, 50 g željeznog sulfata se otopi u 10 l vode. Prskanje se vrši svakih 4-5 dana dok se ne obnovi zelena boja lišća. Za prevenciju kloroze učinkovita je slabija koncentracija: 10 g željeznog sulfata na 10 litara vode.

Željezni sulfat - što je to i čemu se koristi u vrtu? 4

Mjere opreza pri radu s lijekom

Željezni sulfat je nesigurna tvar. Kako ne biste naštetili vama i vašem slijetanju, pridržavajte se određenih pravila za rad s njim:

1. Pažljivo pročitajte preporučene koncentracije otopine u uputama. 5-7 otopina dopušteno je koristiti samo u proljeće (prije otvaranja pupova) ili u jesen, kada biljke više nemaju lišće. Tijekom vegetacijske sezone treba preferirati niže koncentracije (0,1-1)..

2. Otopite željezni sulfat u staklenoj ili plastičnoj posudi.

3. Nosite rukavice.

4. U slučaju dodira s željeznim sulfatom u očima, temeljito isperite tekućom vodom.

Željezni sulfat na lišću i zelenim reznicama može izazvati opekline..

Pravilna upotreba željeznog sulfata pomoći će u uklanjanju stabala u vašem vrtu od štetočina, gljivičnih bolesti, mahovine, lišajeva i drugih tegoba. Nije ni čudo što se ovaj lijek smatra najsvestranijim u vrtlarstvu..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako