Trava za travnjak - što su i što odabrati

Trava za travnjak - što su i što odabrati 1

U trgovini pored pulta s travnjacima trava lako se zbuniti - ogromni i skupi paketi s nepoznatim imenima zbunit će neiskusnog vrtlara. Mi vam kažemo što je bilje i mješavine, što je potrebno i koliko treba sijati.

Želite li napraviti cvjetni prednji travnjak, sportski teren ili klasični travnjak, kao u vrtu britanske kraljice? Za svaki od ovih (i drugih) ciljeva trebat će vam vlastiti korov, i to češće nego jedan.

Djetelina bijela, crvena, livada

Djetelina (aka shamrock) ima oko 300 sorti, od kojih se 70 ukorijeni u našoj zemlji, a ne više od 20. koristi se u pejzažnom dizajnu, a glavni joj je šarm to što je u stvari korov-korov, koji aktivno raste s minimalnom pažnjom i Izgleda sjajno od proljeća do jeseni. U prodaji se najčešće nalaze sjemenke djeteline livadne, bijele i crvene. Koji ćete odabrati ovisi isključivo o vašem ukusu, ali bijela je najprikladnija za travnjake - ima najtanke stabljike s gustim tepihom od tvrdog drva..  

Trava za travnjak - što su i što odabrati 2

Visina pokošene djeteline tijekom cvatnje doseže 20-25 cm, a u drugom vremenu - 10 cm. Biljka cvjeta u drugoj godini nakon sjetve, a teritorijalno se mora ograničiti odmah nakon sadnje, jer djetelina raste vrlo aktivno. U tome je plus - na takvom travnjaku neće biti ćelavih pjega.

Da biste zasijali travnjak iz djeteline, trebate ukloniti travnjak i veliki korijen korova, iskopati i izravnati tlo, a zatim posijati djetelinu po stopi od 20 g sjemena na 1 m². Na vrh sjemena sipa se 1 cm tla, zatrpa se i zalije. Morate oploditi travnjak iz djeteline ne više od 2 puta godišnje, odabirom kompleksa kalij-fosfor, jer, poput svih mahunarki, djetelina apsorbira dušik iz zraka.

Livada plavca

Modra trava otporna na smrzavanje i toplinu osnova je mnogih travnjaka. Unatoč dostupnosti i visokoj stopi rasta, ima i nedostatke. Prve godine morat ćete pokositi ovom travom, redovito je zalijevati i unositi organsku tvar, kao i zalijevati korov. Ako se to ne učini, divlja trava brzo suši plavca, a od nje ostaje samo nekoliko grmova..Trava za travnjak - što su i što odabrati 3

Mono travnjak borovnice će se pozeleniti odmah nakon što se gornji sloj zemlje zagrijao, ali to će uzrokovati puno neugodnosti i problema vlasnicima, pa je bolje kombinirati ga s više održivih i neprimjetnih biljaka.

Da biste ubrzali ukorjenjivanje izdanaka, možete koristiti godišnje mulčenje travnjaka za zimu. Za te svrhe najbolje je mješavina treseta, pijeska i vrtnog tla u jednakim omjerima. 2-3 cm dovoljno debljine na cijelom području travnjaka.

Borovnica se sije u proljeće, pažljivo se kopa i izravnava tlo, a zatim se raspršuju sjeme po stopi od 40 g na 1 m². Istodobno sa sjemenom, u tlo se moraju dodati kalijeva i dušična gnojiva. Prije nego što se sadnice pojave, travu plavca treba svakodnevno zalijevati, a prvog mjeseca zabranjeno je hodati travnjakom.

Bolje je sijati sjeme travne trave u 2 smjera - duž i preko parcele, pa će klijanje biti ujednačeno.

Crvena feka i ovca 

Ako želite brzi rezultat, odaberite smjesu koja se temelji na crvenom fesicu - za 1-2 mjeseca pretvorit će se u bujni zeleni tepih. Uz to, crvena fescue može rasti u sjeni, proći bez zalijevanja tjedan dana i ostati ukrasna. Stopa klijanja visokokvalitetnih sjemenki sjemena je 90-95, pa ga praktički nije potrebno sijati.

Trava za travnjak - što su i što odabrati 4

Kombinacija plavog trave i fekaša na travnjaku omogućava mu da ostane zelen koliko god je to moguće: u vrućem ljetniku fescue spašava situaciju, a u rano proljeće i na hladno - crnokosa..

Nažalost, na jednom mjestu sjenica može narasti ne više od 4 godine, štoviše, njezino korijenje vrlo je osjetljivo na potezanje. Stoga je trebate ili posaditi kao dio travne mješavine ili je redovito saditi i koristiti na ukrasnim travnjacima kojima se rijetko šeta..

Sije se seje brzinom od 40 g na 1 m², na gnojeno, rastresito i ravnomjerno tlo. Njega se u prvoj godini svodi na zalijevanje, unošenje organskih tvari i košnju. Sljedeće godine, od ranog proljeća, trebate osigurati da voda ne staje na travnjaku, redovito dodajte mineralne komplekse i kosite travu čim dosegne visinu od 5-10 cm.

Polevysnaya puca, pas i mršav 

Glavni plus polja je što ne naraste iznad 15 cm, pa čak i ako stignete u vikendicu nakon dužeg odsustva, neće vas dočekati divljina kanjona Amazonije. Ali u širini, uz pravilnu njegu, polewort se sasvim izvuče, zauzimajući cijeli dodijeljeni teritorij.

Trava za travnjak - što su i što odabrati 5

Unatoč činjenici da polje može živjeti na bilo kojem tlu, najviše od svega voli dobro oplođene i drenirane zemlje. Obilna gnojidba gnojiva potrebna joj je samo prije sjetve, a tada to možete učiniti sa standardnim standardima.

  • Trava za travnjak - što su i što odabrati 6

    Upravo je riža često osnova za pokrivenost na nogometnim terenima i teniskim terenima, što također govori o njenoj izdržljivosti.

    Sadi se, kao i drugo bilje, na izravnjeno tlo očišćeno od korova, u koje se prethodno primjenjuju složena gnojiva. Potrošnja sjemena tijekom sjetve iznosi 35-40 g po 1 m², međutim te se norme mogu mijenjati u oba smjera ako se sirovica zasijava u sastavu travnjačke smjese. Ova biljka gotovo nije osjetljiva na bolesti, međutim, pati od neujednačene vlage, stoga je za lijepi travnjak bolje instalirati automatski sustav zalijevanja ili redovito posjećivati ​​seosku kuću.

    Usput, postoji još jedna jednostavna opcija - ostaviti je onakvu kakva jest i na vrijeme pokopati prirodni travnati pokrov tla, uklanjajući najbezobraznije i visoke korove. Naravno, to nije toliko estetski kao pravi travnjak, ali svakako stabilno i bez nepotrebnih problema.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako