Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu?

Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu? 1

Ako postoji „izbor bez granica“, onda je to izbor sorti rajčice - pronaći najukusnije, slatko i najplodnije u beskrajnoj raznovrsnosti sjemenki koje se nude u trgovinama nije lak zadatak. Uvidjevši raznolikost asortimana, oči široko prolaze i trebate odabrati najprikladnije. Kako ne pogriješiti i ispravno protumačiti opis na pakiranju sa sjemenkama, pokušajmo razumjeti ovaj članak.

Amaterska teorija izbora

Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu? 2

Sjemenke rajčice

Rajčice vole sve, ali nije svima dano umijeće uzgajanja. U usporedbi s drugim usjevima, rajčica je prilično kapriciozna i zahtijeva puno brige i pažnje: odabir sjemena je znanost, priprema sadnica zahtijeva puno napora, uzgoj na nekom mjestu treba vremena i tjera vas da radite na oblikovanju grmlja, vezanju, zalijevanju, hranjenju itd. Rajčica je jedna od rijetkih kultura koja neće rasti samostalno - „napušteni svojoj sudbini“, možda neće ni proklijati, a da ne spominjemo prinose i okus usjeva.

Prije nego što odaberete koje ćete sorte uzgajati, odlučite gdje ćete ih raditi i koji rezultat želite dobiti.

Sve vrste rajčice, uglavnom, možemo podijeliti na:

  • staklenički staklenke i mljeveni;
  • velikoplodne sorte rajčice i maleni plodovi (postoji i kategorija rajčice s prosječnom veličinom ploda);
  • samopražnjene i pčele oprašene (postoje i sorte koje nisu oprašivale, ali to nisu najpopularnije sorte rajčice);
  • rano zrenje, srednje zrenje i kasno;
  • usitnjene rajčice ili visoke rajčice;
  • standardne i nestandardne (standardne sorte rajčice odlikuju se posebnom "čvrstoćom" ili stabilnošću stabljike, "samouvjereno" odrastaju, ali istodobno zahtijevaju obveznu podvezicu);
  • kiseli krastavci (ili konzerviranje), salata (ili blagovaonica) i umak.

Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu? 3

Sorte rajčice

A ovo nije potpuni popis termina koji su navedeni u opisu sorte na pakiranju sa sjemenkama. Koji su najbolji? Kako odabrati najprikladnije? Potražite odgovore na ta pitanja na svojoj web lokaciji uzimajući u obzir osobitosti uzgoja određenih sorti.

Također imajte na umu da sva sjemena moraju proći takozvane "poljske pokuse" prije "ulaska na tržište". Oznaka ovoga treba biti navedena u opisu na pakovanju..

Raznolikost ili hibrid - što je bolje?

Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu? 4

Rajčica - hibridi

U svakodnevnom životu razne vrste rajčice nazivaju se "različitim sortama". U međuvremenu, sorte rajčice nisu iste kao hibridne. Koja je razlika? U skromnoj oznaci F1 na ambalaži - tako se sjeme hibrida obilježava, „čiste“ sorte nemaju dodatne oznake, a na pakiranju samo „ime“ rajčice.

Određivanje najboljih sjemenki u ovoj „kategoriji“ prilično je teško. S jedne strane, hibridi prolaze poseban tretman i smatraju se otpornijima na razne bolesti, kao i na nepovoljne klimatske uvjete. Po ukusu mogu čak i nadmašiti sortne - njihovi plodovi nisu manje ukusni i slatki..

S druge strane, mnogi stručnjaci vjeruju da su sortne rajčice ukusnije i slađe, pogotovo ako su rajčice „kućne“ selekcije ili „južnog podrijetla“. Općenito, kakvo će sjeme odabrati za uzgoj u ljetnoj kućici, svaki vrtlar odlučuje za sebe.

Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu? 5

Skupljanje sjemenaMnogi ljetni stanovnici vole sakupljati, sami birati sjemenke rajčice, postižući s vremenom izvrsne rezultate u smislu prinosa i okusa, kao i primanje novih sorti rajčice s različitim ukusom i ekonomskim karakteristikama. Ali takav "uzgojni" posao zahtijeva mnogo vremena, strpljenja. Ako ih nemate, morat ćete odabrati između ponuđenih sjemenki u trgovinama. Da biste to učinili, pažljivo pročitajte opis sorte (hibrida) na pakiranju.

Usmjerite na kartu mjesta

Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu? 6

staklenika

Za kapriciozne rajčice vrlo je važno gdje rastu. Stoga je jedan od najvažnijih uvjeta za odabir mjesto na kojem će se uzgajati - staklenik (staklo ili film) ili otvoreno tlo. U niskim staklenicima uzgajati veliki urod rajčice gotovo je nemoguće!

Rajčice u stakleniku smatraju se neprikladnim za uzgoj u otvorenom tlu - jednostavno ne mogu izdržati previše agresivne uvjete za njih i često umiru u fazi formiranja izdanaka, ne "preživjevši" čak ni do faze cvatnje..

„Ulične“ vrste rajčica koje neki vrtlari zasaduju u stakleniku „zbog sigurnosti“ često razočaraju svojim ukusom, više nalikuju sapunu nego slatkim, ukusnim plodovima vaše omiljene rajčice. Istodobno će ista sorta zasađena u otvorenom tlu imati potpuno drugačiji okus..

Ne zaboravite i to da su samooprane sorte pogodnije za staklenike, jer će "pristup" zatvorenom prostoru pčela biti težak, a bez njih biljka jednostavno ne može "ružno".

Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu? 7

Selekcija rajčice

Ako govorimo o "zoniranju" na mjestu, također je vrijedno spomenuti "zoniranje" različitih sorti rajčice. Za one koji su već upoznati s uzgojem rajčica, izraz "sibirska selektivna rajčica" ne iznenađuje. Za „neznalice“, objasnimo - sorte rajčice sibirske selekcije posebno su „razvijene“ za uzgoj u nepovoljnim klimatskim uvjetima.

Kao što naziv govori, razlikuju se u «sibirskom kaljenju» - to je istina: sibirska rajčica otpornija je na niske temperature i nedostatak sunčeve svjetlosti. Suprotno pretpostavci da "sjeverna" rajčica ne može biti ukusna, sibirske rajčice odlikuju se izvrsnim svojstvima - sočne su, slatke i ne manje ukusne od "južnih" sorti.

Jedino što je važno zapamtiti je da se gotovo sva sibirska selektivna rajčica (ili, kako često kažu, kolekcije) uzgaja samo putem sadnica i to uglavnom u stakleniku (mada se mogu naći i sorte za otvoreni teren).

Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu? 8

Rotacija usjeva

Važan čimbenik koji uzgoj rajčice čini uspješnim su prethodnici rajčice. Smatra se da je sadnja rajčice na istom mjestu svake godine loše. Postoji mišljenje da obrezivanje usjeva na nalazištu (to je izmjena različitih usjeva) može povećati ukupni prinos nekoliko puta.

Optimalni prethodnici za rajčice - krastavce - izmjenu ove dvije kulture možemo nazvati obostrano korisnom, korisnom. Osim toga, prikladno je za vrtlare - ako imate dva staklenika, jednostavno možete promijeniti njihove "stanovnike" svake sezone bez premještanja struktura s jednog mjesta na drugo..

Visina i težina materije!

Da uzgoj rajčice nije postao težak rad, prvo se morate pobrinuti za pripremu prostora. Bogat usjev rajčice može se ubrati samo ako biljke imaju dovoljno prostora, svaki grm ima jednak pristup svjetlosti i jednako ga pružaju vlaga, hranjive tvari.

Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu? 9

Visoka sorta rajčice

Ako imate veliki - prostran i visok staklenik, odaberite visoke rajčice. Nisko rastuće sorte rajčice nisu najproduktivnije. O njima se lakše brine, naravno nisu tako kapriciozni kao visoka rajčica, ne treba ih vezati, ali mora biti puno takvih grmova kako bi bili bogati. U ekonomskom smislu, niže sorte rajčice pobjeđuju "zbog volumena" sadnje.

Visoke rajčice trebaju njegu bolesnika, ali to se opravdava. Najčešće takve sorte imaju bolji okus - slađe su od niže rajčice.

Kao što pokazuje iskustvo, optimalni pristup uzgoju proporcionalnost sadnje - kada se nisko rastuće sorte rajčica sadi u dvostrukom volumenu do visokih. Odnosno, „niske“ sorte trebaju biti najmanje dvostruko više od „visokih“.

Ali što se tiče odabira sorti prema veličini voća, nema preporuka - najbolje rajčice u ovom su slučaju one koje u vašoj obitelji najviše volite. Ako preferirate krupne, sočne i „mesnate“ rajčice, treba odabrati velike plodne sorte rajčice. Oni su više povezani s kategorijom blagovaonica (to jest, nisu najprikladnije za berbu ili zimsku berbu). Za soljenje ili pravljenje umaka, najprikladnija je mala voćna ili ručna rajčica.

Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu? 10

Mala voćna sorta

Usput, sorte s malim ili srednjim plodovima nisu lošije u svojim kvalitetama od krupnih plodova - ukusne su i slatke, ali istovremeno imaju najbolja „ekonomska“ svojstva. Dakle, u konzerviranoj rajčici ljuštenje je gušće i ne rasprsne se tijekom toplinske obrade (tijekom ljuštenja), dok savršeno preskače slanu otopinu.

A u takozvanim vrstama umaka nema "unutarnjih pregrada" i sjeme slobodno pluta u "tekućini od rajčice". Na visokim temperaturama, kore se lako ljušte, što vam omogućuje da očistite masu umaka od viška "smeća". Mnogi misle da umak od svježe rajčice nije baš ukusan i nije tako sladak kao preljev za salatu, ali to je već iz kategorije "okus i boja" - tko više voli ...

Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu? 11

Karpalna rajčica

Usput, ako želite dobiti ne samo ukusne, već i lijepe "radni komad", odaberite karpalski rajčice. Ove sorte omogućuju vam rast plodova iste veličine, oblika, optimalno pogodan za "slaganje" u staklenke. Ručna rajčica ima značajku, zrenje svih plodova na četkici događa se gotovo istovremeno, što je također vrlo povoljno.

O brzini zrenja rajčice

Smatra se da uspješan uzgoj rajčice ovisi o brzini zrenja plodova. Mnogi vrtlari smatraju da je sadnja kasne rajčice u "sjevernim" regijama neisplativa, jer je rizik od njihovog smrzavanja prevelik. U tom smislu najbolje su rješenje rane sorte zrenja, čije razdoblje sazrijevanja ploda nije više od sto dana od trenutka sjetve..

Rane sorte rajčice danas su možda najpopularnije među proizvođačima. Križanjem različitih vrsta rajčice mnogi uzgajivači uspijevaju razviti nove sorte rajčice koje imaju kvalitete povećane izdržljivosti, otpornosti na nepovoljne klimatske uvjete i istovremeno imaju izvrstan ukus.

Sorte rajčice: kako pronaći najukusniju i najproduktivniju sortu? 12

Rana rajčica rana

Na primjer, polarna rana zrenja rajčice sazrijeva u roku od 90-100 dana, savršeno podnosi čak i značajne promjene dnevne i noćne temperature, a ima i slatko voće, pogodno za svježu konzumaciju kao i za zimske pripreme.

U opisu sorti, proizvođači prije svega izvještavaju o datumima sazrijevanja plodova.

O značajkama odabira sorti rajčice možete razgovarati vrlo dugo, ali da biste odabrali najbolje rajčice, prije svega trebate uzeti u obzir vaše uvjete uzgoja - svaki vrtlar intuitivno određuje sortu koja mu najviše odgovara. Štoviše, informacije o svojstvima navedene su na pakiranju - pažljivo pročitajte opis sjemenki i slijedite preporuke proizvođača! Zapamtite - rajčice vole brigu, pravilna njega je ključ bogate žetve, bez obzira na odabranu sortu.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako