Dvobojno povrće: isplati li se pokrenuti takve neobične sorte

Dvobojno povrće: isplati li se kod kuće započeti tako neobične sorte 1

Dvobojno povrće, čije su plodovi, za razliku od običnih, obojeni u dvije boje odjednom - nesumnjivo, znatiželja svijetla i atraktivnog izgleda. Ali da li se takvi usjevi uzgajaju samo zbog svog neobičnog izgleda ili imaju i druge prednosti? Poredani zajedno.

Dvobojno (dvobojno) povrće nedavno se uzgaja. Naravno, izgledaju vrlo elegantno i na vrtnom krevetu i na stolu. I kako se drugačije sorte dvokolica razlikuju od običnih vrtnih kultura i ima li više koristi i okusa u njima?

Za bojanje takvih plodova odjednom je odgovorno nekoliko pigmenata koji se "kombiniraju, ali ne miješaju", stvarajući bizarne pruge, mrlje, mrlje i mrlje na koži i pulpi. Okus dvobojnih boja često je "obojen" neobičnim nijansama i nijansama..

Pogledajmo ono povrće čije raznolike sorte možete naseliti na vašoj web lokaciji bez puno gnjavaže.

Bicolor rajčice

Dvobojno povrće: isplati li se započeti s takvim neobičnim sortama 2

Višebojna i dvobojna rajčica najčešći je i najsvjetliji predstavnik dvobojne skupine na našim geografskim širinama. Oni nisu samo izvanredni po raznolikosti boja kože, već i po boji mesa - u kontekstu takvih rajčica izgledaju ne manje zanimljivo nego izvana.

Kada potpuno sazrijete, dvobojne rajčice oduševe oko neujednačenom bojom s mutnim područjima različitih boja. Ružičaste su boje sa žutim mrljama, koje se protežu od krune, a mogu biti žuto-medene s prugama maline ili blijedo žute, gotovo bijele s ružičastim "rumenilom".

Njihovo meso je također obojeno na različite načine - može se svijetliti (ili potamniti) od središta do rubova ili se može preliti s drugom bojom u cijelom volumenu.Okusne kvalitete dvobojne rajčice također su vrlo raznolike. Ne možete samo odabrati sorte po vašem ukusu, već i neočekivano otkriti nove i neobične nijanse. Na primjer, začinjene note ili izrazito slatki okus s voćnom aromom. Općenito, sve dvobojne rajčice sadrže smanjenu količinu kiselina i zato su, bez obzira na uvjete uzgoja, uvijek slatke ili slatkaste.

Većina dvobojnih plodova su veliki "odrezak" rajčice za preljev salate, ali možete susresti i srednje veličine rajčice u obliku srca ili čak cherry rajčice. Evo nekoliko sorti dvoglasne rajčice koja je već osvojila srca vrtlara.

Basinga Bicolor (dvostruka boja Basinga). Srednja sezona visoka sorta, jedna od najboljih za amaterski uzgoj na svijetu. Vrlo produktivno i nepretenciozno. Veliki i vrlo krupni plodovi (300-600 g) obojeni su s vanjske i unutarnje strane žuto-narančastom bojom s crvenim potezima i venama. Žlica je mesnata, sok i sjemenke su malo, okus je bogatog voća.

Cherokee biser (Cherokee Purple). Polu determinirajuća srednje rana nepretenciozna raznolikost američke selekcije. Izvana su plodovi ljubičasto-crni zbog obilja antocijanina, nježno meso je ružičasto sa zelenim mrljama različitih veličina i intenziteta. Veličina zrelog voća je 300-400 g. Okus je slatkast s dozom crvenog vina i laganom kiselošću, aroma je "dimljiva".

Oaxacan Jewel. Ova sorta legende potječe iz Meksika. Koštica velikih pločastih zaobljenih plodova ima narančaste, crvene, žute i ružičaste preljeve, kao i mrlje boje maline. U odjeljku, rajčice su iste višebojne, s obojenim mramornim mrljama. Meso je višekomorno, topi se i ima vrlo sladak okus. Prosječna težina rajčice je od 150 do 250 g. U idealnim uvjetima uzgoja, može ih se sipati do 450 g. Sorta izuzetno dobro podnosi kratkotrajna razdoblja hlađenja i otporna je na bolesti rajčice.

Velika duga. Rajčice ove sorte imaju nevjerojatno lijepu boju: kada potpuno sazriju, na crvenoj pozadini pojavljuju se žute mrlje i mrlje. Što je više sunčanih dana bilo tijekom zrenja rajčice, zasićenija postaje crvena boja. Celuloza ploda je višekomorna, sočna, slatka, topi se u ustima. U stakleniku grmlje naraste do 1,8 m, prosječna težina rajčice je 200-400 g.

grejp. Između sezone sezona ruske selekcije. Na kompaktnom, ali visokom grmu, bez obzira na uvjete uzgoja, vrlo slatki plodovi dozrijevaju od 150 do 300 g. U povoljnim uvjetima mogu dosegnuti i 500 g. Koža rajčice je svijetla, dvobojna, na njoj su žute i maline trake i mrlje, koje dolaze od kapa. Sorta je namijenjena uzgoju u stakleniku.

  • Dvobojno povrće: vrijedi li dobiti tako neobične sorte kod kuće 3Dvobojno povrće: isplati li se započeti s tako neobičnim sortama 4

    Rijetka višebojna rajčica - nove sorte za sadnju u 2016. godini

    Pregled neobičnih noviteta rajčice koji neće ostaviti ravnodušnim niti jednog vrtlara.

Tikvice-bicolor

Dvobojno povrće: vrijedi li dobiti tako neobične sorte kod kuće 5

Tikvice-dvobojne, poput običnih tikvica, u mladoj dobi prilično su jestive u svom sirovom obliku - one su nježne i sočne. To znači da su dobrobiti svih njihovih hranjivih sastojaka u potpunosti sačuvane, a svijetli izgled na stolu se ne gubi. A tu je i nešto izabrati između višesatnih tikvica - razlikuju se i u obliku i veličini, te u boji kore i kaše. Pravilnim odabirom sorti "sorte duge" u tanjuru, pružit će vam se nešto što će iznenaditi goste.

Prugasto sunce F1. Biljka je kompaktna, visoka do 50 cm, stabljikasti izdanci dugi do 90 cm. Grm je otvoren, što olakšava žetvu. Plodovi težine 0,7-1,2 kg, izduženi, cilindrični, svijetlo ili tamno žuti s uzdužnim bijelim prugama. Pulpa je bijelo-žuta, srednje gustoće i sočnosti, slatka.

F1 festival. Kompaktni hibridni dekorativni. Toplinski voli, uzgaja se uglavnom u južnim krajevima. Plodovi promjera do 15 cm pomalo liče na "tradicionalne" tikvice i više liče na bundevu - zaobljene, jarko prugaste. Celuloza je meka, narančasta, slatkastog okusa. Ubrano voće čuva se vrlo dugo, bez gubitka ukusa.

zebra. Kompakt rano zrelog grma. Pločasti plodovi su cilindrični, s blago izraženim rebrastim, ne baš velikim (do 0,9 kg). Kora je svijetlozelene boje s tamnozelenim prugama. Celuloza je bjelkasto žuta, sočna, ima voćni okus. obilan.

Dvobojno čudo. Sorta koju su uzgajali engleski uzgajivači i predstavlja vijugavi grm s izbojcima dužine do 10 m. Plodovi su cilindrični, s glatkom površinom, vrlo su ukusni. Tikvice zanimljive boje - intenzivno žute na stabljici i pjegavo zelene boje u ostatku područja, kao da su "prerezane" na pola granicom boje.

Dvobojni patlidžani

Dvobojno povrće: isplati li se kod kuće dobiti tako neobične sorte 6

Da, i patlidžan nije uvijek samo "plav", iako u ovoj kulturi nema mnogo različito obojenih sorti. Među njima su oblici ljubičaste boje u bijelim prugama, žuto-zelene, bijelo-zelene, žuto-ljubičaste, bijelo-lila. Mnogi od njih imaju prilično tanku kožu koju je ne treba uklanjati tijekom kuhanja.

Apple Green. Super rana sorta američke selekcije. Grm je visok do 50 cm, poluraspadajući, s prekrasnim ljubičastim cvjetovima. Plodovi su zaobljeni, težine do 300 g, s tankom kožom. U tehničkoj zrelosti patlidžani su meko zeleni, u biološkoj - žutozeleni. Celuloza je bijela, dugo ne potamni, vrlo je nježan, ukusan okus. Sorta je vrlo produktivna, plodna je do mraza.

Udmalbed. Rana sorta usjeva. Grm je nizak (do 50 cm), kompaktan. Plodovi izvornog suza, dugi do 10 cm, višebojni (svijetlo zeleni s ljubičastim prugama na početku, s vremenom postaju ljubičasti žutim prugama).

Kambodža Green Jane. Visoko donosna sorta azijske selekcije. Tvori kompaktni uspravni grm visok do 60 cm s debelim čvrstim stabljikama. Plodovi su krupni (do 500 g), ovalni, blago spljošteni, rebrasti, izvorne boje (boja s jednog "pola" prelazi od zasićene zelene preko bijelo-zelene pruge do bijele nasuprot "pole"). Pulpa je bijela, s nježnom teksturom. Okus je orašaste nijanse, bez gorčine.

Kao što vidite, izbor raznog povrća sorti Bicolor dovoljno je velik, tako da gotovo svaki ljetni stanovnik može na svom području saditi i uzgajati takvo čudo u boji. Štoviše, za ove usjeve nije potrebna posebna poljoprivredna tehnologija, ali vole istu stvar kao i obične biljke - dobru njegu i njegu.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako