Mini-povrće u vrtu i na prozoru - vrijedi li ih uopće uzgajati?

Mini-povrće u vrtu i na prozoru - vrijedi li ih uopće uzgajati? 1

Poznato je da je moda nestabilna. Ali moda za mini povrće već nekoliko desetljeća čvrsto drži svoj položaj. Zašto su ova minijaturna voća toliko popularna? Po čemu se razlikuju od svoje obične braće?

Japanci su svjetski poznati izumitelji. Međutim, postali su poznati ne samo po stvaranju nove tehnologije, već i po uzgoju povrća. Istina, ovo povrće nije uobičajeno - inače bi Japanci prestali biti japansko - već minijaturno.

Kako je sve počelo?

Mini-povrće u vrtu i na prozoru - vrijedi li ih uopće uzgajati? 2

U drugoj polovici prošlog stoljeća japanska marketinška tvrtka provodila je istraživanje u tokijskim supermarketima. Rezultat je bio neočekivan. Pokazalo se da Japanci radije ne kupuju cijelo povrće, već izrezano na polovine i četvrtine. Odakle dolazi takva "sitnica"? Razlog tom čudnom fenomenu bio je potpuno nesretan. Činjenica je da su u to vrijeme više od 40 posto stanovnika japanske prijestolnice bili samohrani ljudi bez obitelji. Nisu im trebali kilogrami, već samo male porcije povrća, pa su komadi koji su se pojavili počeli biti velika potražnja. Kao rezultat toga, prihodi od supermarketa znatno su porasli..

Mini-povrće u vrtu i na prozoru - vrijedi li ih uopće uzgajati? 3

Pakirani proizvodi imaju i svoje nedostatke: manje se skladište i brže gube atraktivan izgled. Stoga se inventivni Japanci nisu zaustavili, već su donijeli sjajnu odluku. Naručili su jednu poznatu švicarsku uzgajivačku kompaniju - koja proizvodi sorte mini povrća. Rezultat nije trebao dugo doći. Prvo su se na policama pojavile minijaturne rotkvice i patuljasti karfiol, a zatim mini krumpir. A onda je otišlo, otišlo ...

Prednosti minijaturnog povrća

Mini-povrće u vrtu i na prozoru - vrijedi li ih uopće uzgajati? 4

Nova se moda brzo proširila svijetom i čak je dobila posebno ime - „baby boom“. Sada minijaturno povrće rado jede u zemljama koje su najudaljenije od Japana, posebno ih je voljela djeca. Postavljanje djeteta zdravo, ali ne i vrlo ukusno, postalo je mnogo lakše.

Ove proizvode odnijeli su svojim arsenalima i specijalistima za kulinarstvo. Oni ukrašavaju jela, koriste se za minijaturne sendviče - kanapeje, ta se „djeca“ koriste za pripremu prekrasnih višebojnih kiselih krastavaca i posluživanje svečanog stola.Kad se kuhaju, patuljasti plodovi manje gube korisna svojstva, jer zbog svoje male veličine brže se kuhaju i ne režu na komade. Osim toga, prema mnogima, mini povrće je jedan i pol puta bogatije od svojih velikih kolega po broju hranjivih sastojaka.

Mini-vrt na prozoru

Mini-povrće u vrtu i na prozoru - vrijedi li ih uopće uzgajati? 5

Sada stanovnici apartmana imaju priliku na vlastite ruke okušati uzgojeno povrće. Mini povrće je savršeno pogodno za uzgoj na prozoru:

  • ne treba im puno prostora-
  • za sazrijevanje im treba manje vremena-
  • oni su prilično nepretenciozni u skrbi.

Što se može uzgajati na ovaj način? Gotovo sve, jer Sada gotovo svako povrće može postojati u dvije veličine: obična i minijaturna.

Najlakši način je, naravno, uzgajati zelje. Cijele godine listovi zelenila oduševit će vas vitaminima: špinat, vodenica, rukavica itd. Sve vrste začinskog bilja savršeno rastu u posudama: kopar, peršin, sjeme kumine itd. Na primjer, omiljeni mnogim začinima - bosiljak s ljubičastim lišćem - ima mlađeg brata, patuljastu sortu. U pogledu svojih aromatičnih svojstava, ni na koji način nije inferiorna od tradicionalne: ima istu snažnu aromu, savršeno nadopunjuje salate i koristi se za pripremu jela od mesa i ribe.

Mini-povrće u vrtu i na prozoru - vrijedi li ih uopće uzgajati? 6

Od povrća minijaturne sorte rajčice, krastavca, patlidžana, paprike (slatke i začinjene), kupusa, bundeve i drugih.

Možda najpopularnija i ljubav bila je mini sorta cherry rajčice. Ovi mali plodovi dobri su i za salate i za konzerviranje..

Jeste li znali da su ovu vrstu rajčice uzgajali 1973. izraelski znanstvenici. Oni su namjeravali stvoriti takozvanu "rajčicu za televiziju" sortu. Ovo povrće trebalo je zamijeniti štetne čips ili orašaste plodove koji su se apsorbirali u neograničenim količinama tijekom gledanja TV emisija. Prva od minijaturnih sorti zvala se - "TV paradajz".

Mini-povrće u vrtu i na prozoru - vrijedi li ih uopće uzgajati? 7

Gherkins nisu manje poznati. Usput, ovo se ne ubraja prerano, kako mnogi misle, sitni plodovi običnog krastavca. U stvari, nekoliko patuljastih sorti krastavca zapravo se nazivaju korkeri. Njihova duljina u odrasloj dobi ne prelazi 8 cm, a idealna veličina je 3-5 cm. Gherkins su samo nalaz za ljubitelje kiselih krastavaca i krastavaca..

Mini-povrće u vrtu i na prozoru - vrijedi li ih uopće uzgajati? 8

Njoke su najstarija sorta mini povrća. Poznati su od 19. stoljeća. Već u to vrijeme pripremali su popularno englesko jelo - kiseli krastavci. Tako je bilo i ime predjela malog i sitno sjeckanog povrća s biljem.

Kako napraviti mini-vrt u stanu?

Mini-povrće u vrtu i na prozoru - vrijedi li ih uopće uzgajati? 9

Ako ste odlučni posaditi mini-vrt na prozorskoj dasci, poslužite se sljedećim savjetima:

  1. Kada uzgajate mini povrće, kupite zemlju za saksije u trgovini. Za razliku od običnog vrtnog tla, ima više poroznih sastojaka, što povoljno utječe na rast povrtnih kultura.
  2. Drugi važan uvjet je stalna primjena mineralnih gnojiva. To se mora učiniti najmanje jednom svaka dva tjedna. Preporučuje se korištenje posebnih kompleksa za povrće kao gornji preljev. Zapamtite: ako sadite biljke, tada će ih hraniti.
  3. Mini-vrt, smješten na prozorskom pragu, treba zalijevanje i gnojivo nekoliko puta češće od tradicionalnog. Ne zaboravite se pobrinuti za svoje kućne ljubimce - i oni će vas oduševiti bogatom žetvom.
  4. Patuljasto povrće treba saditi na bliže udaljenosti od tradicionalnog povrća, kao ne samo da imaju plodove male veličine, već je i veličina grma manja nego inače.

Uzgoj mini povrća na otvorenom polju

Mini-povrće u vrtu i na prozoru - vrijedi li ih uopće uzgajati? 10

U uzgoju minijaturnog povrća na otvorenom terenu uglavnom nema ograničenja. Ovdje možete lako uzgajati kukuruz, i bundevu, i patlidžan, i krumpir, i kupus - sve, naravno, s prefiksom "mini".

Udaljenost između redova minijaturnih kultura treba biti manja od tradicionalne - oko 15 cm. Zaredom, taj interval ovisi o kulturi. Za korijenske usjeve vrlo je malo - 2,5 cm. Grmlje kupusa sadi se već na većoj udaljenosti jedan od drugog - 15 cm, a za kukuruz najmanje 30-50 cm.

Briga za mini povrće trebala bi biti iste kvalitete kao i sadržaj njihove "starije braće". Duboko labavljenje tla, malčiranje, pravovremeno zalijevanje - ova jednostavna pravila se ne mogu zanemariti.

Za gnojidbu su prikladna i mineralna i organska gnojiva. Potonji ne samo da će zasićiti tlo hranjivim tvarima, već će i poboljšati njegovu strukturu.

Patuljasto povrće može se koristiti i za ukrašavanje vrta. Na primjer, grančica cherry rajčice i peršina ne samo da će imati koristi, već će i vašu web lokaciju učiniti privlačnijom.

Trošak mini povrća trenutno je prilično visok. Međutim, mnogi nisu stidljivi u davanju puno novca za njih, samo da vide ove „malene“ na svom stolu. Mini-vrt u stanu izvrsna je prilika za uštedu novca i istovremeno biti u trendu. 

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako