Kako pretvoriti divljine u močvaru u pokrovni vrt - priča oksana brokhovetskaya

Kako pretvoriti divljine u močvaru u pokrovni vrt - priča Oksana Brokhovetskaya 1

Prije 8 godina Oksana i njezin suprug kupili su dvije napuštene ljetne kućice i odlučili da će ovdje stvoriti idealan vrt. Jesu li uspjeli, s kojim su se poteškoćama susreli i što preostaje učiniti, otkrio je hor.sadfans.ru.

Da biste stvorili pravi dizajnerski vrt u kojem ima mjesta za sve članove obitelji i kućne ljubimce, to ne mogu svi. Međutim, nema pravila bez izuzetaka i iskustvo naše današnje heroine to potvrđuje. 

Kako pretvoriti divljine u močvaru u pokrovni vrt - priča Oksana Brokhovetskaya 2

Oksana Brokhovetskaya vlasnica je lokacije od 12 hektara koja se nalazi u selu Periksa, Tambovska oblast. Za 8 godina uspjela je močvarni i napušteni teritorij pretvoriti u vrt, koji su zainteresirani za dizajnerske časopise.. 

Kako je sve počelo 

Naš je vrt još uvijek mlad. Parcela je kupljena prije osam godina. Moj suprug i ja dugo smo sanjali o našem komadu zemlje s malom kućom, voćkama i zelenim travnjakom. Nismo imali iskustva u građevinarstvu i vrtlarstvu, samo želja. Dugo nismo mogli pronaći ono što smo željeli, a sada smo, konačno, imali sreće. Parcela je dvanaest hektara, nedaleko od grada, na prekrasnom mjestu ... U blizini su šuma, rijeka i, što je najvažnije, velika stabla. Budući da smo bili neiskusni ljudi, nije nas zanimalo što se nalazi na mjestu. Zaljubili smo se u samo mjesto! Tek su u proljeće vidjeli da su kupili močvaru. Bilo je to neugodno iznenađenje za nas.. 

Kako pretvoriti divljine u močvaru u pokrovni vrt - priča Oksana Brokhovetskaya 3

Vjerojatno su to nekada bile obične dvije ljetne kućice od po šest stotina četvornih metara s jabukama, ribizlom i grožđem, ali zbog bliske pojave podzemnih voda i proljetnih poplava nitko se dugo nije brinuo o biljkama i kao rezultat toga pretvorili su se u obrastao džunglu. Nigdje nije bilo, a zasukući rukave i počeli smo raditi.

Prve godine smo uklonili divlji rast iz starih šljiva i trešanja, položili drenažne cijevi, iskopali odvodni jarak i unijeli zemlju. Tada nisam mogao zamisliti kakav će biti naš vrt i hoće li ga uopće biti. Sve o čemu smo mogli sanjati nije da nas preplavi. Na mjestu sam ostavio jabuke, grožđe i neko malo lijepo stablo za koje se ispostavilo da je pas. Sada je to prekrasno nisko stablo sa zaobljenom krošnjom. Cvjeta prvim, lijepim žutim cvjetovima, izvrsnom biljkom meda s sjajnim lišćem ugodne svijetlo zelene boje. U jesen, počevši od vrha glave, obojana je u ružičasto-crvene boje, i što je najvažnije - njeni su plodovi cjeloviti i ukusni. Drvo pasa je za mene vrhunac našeg vrta! 

Prvi rad na stvaranju vrta i uređenju okoliša

Sljedeće godine smo posadili travnjak. Koliko smo bili sretni zbog njegovih prvih izdanaka, s kakvim zadovoljstvom i strepnjom pazili smo na njega, i shvatio sam da želim više. Voljela bih razbiti cvjetne krevete i stvoriti svoj vlastiti ugodan i osamljen vrt. Ali shvatio sam koliko će to biti teško. Budući da se nalazište nalazi na granici sela i mjesta za odmor, krajolik koji nas okružuje su kuće, šupe, ljetni tuševi s bačvama, nadstrešnice različitih boja. Da bih se nekako sakrio i stvorio iluziju samoće, morao sam postaviti ogradu.

Kako pretvoriti divljine iz močvare u pokrovni vrt - priča Oksana Brokhovetskaya 4

Moj vrt je mali, ali na njemu raste sve što je potrebno. Jedan od mojih zahtjeva bio je da vrt ostavim čist, a ne do koljena u blatu. Da biste to učinili, razbijeni su mali kreveti s kutijama od drva. Staze između njih bile su prekrivene šljunkom nakon polaganja geotekstila. 

Poteškoće u stvaranju vrta na sjenovitoj parceli

Moja glavna želja bila je stvoriti prostran i svijetao vrt kako ne bi bilo osjećaja napuštene šume, gdje biljke i drveće pritisnu na mene, tako da ima puno zraka i sunca. Međutim, imamo problem sa suncem. Na mjestu se nalazi mnogo stabala jabuka koje nas štede na toplini, ali istovremeno stvaraju sjenu u kojoj se ne osjeća svaka biljka dobro. Jabukova stabla dijele mjesto na dva dijela - solarni i sjeni. Kako pretvoriti divljine u močvaru u pokrovni vrt - priča Oksana Brokhovetskaya 5

Ali nisam osjećao posebnu ljubav prema božurima i nisam ih namjeravao saditi. Oni su i sami počeli rasti sa mnom. Zamislite moje iznenađenje kad su godinu dana kasnije, kada smo donijeli zemlju (i podigli površinu za 40 cm), odjednom počeli pokazivati ​​svoje kljunove. Najvjerojatnije su ih posadili prethodni vlasnici, ali nisam ih mogao vidjeti u divljini koju smo dobili. Bilo je nemoguće ne diviti se njihovoj vitalnosti. To su bili najobičniji ružičasti božur, čarobnog mirisa koji me očarao. S tim je započela moja ljubav prema njima. Sada se u mojoj kolekciji nalaze i jednostavni travnati božur i Ito hibridi. Potonji me pogodio neobičnim cvjetnim oblikom i lijepim čvrstim lišćem, što posebno volim Bartzella neobična žuta boja. Stavio sam ga u par Sarah bernhardt. Sviđa mi se ova kombinacija boja. Imaju malo različita razdoblja cvatnje, ali ipak uspijevaju prijeći. U donjem sloju ispod božura zasađena je meka manšeta. Mislim da ih ona izvrsno nadopunjuje. 

Ljeto je nered boja. Ne cvjetaju samo ruže. Astilbe, clematis, buzulniki, volzhanka i jorgovan ulaze u svoje veličanstveno cvjetanje. Potonji raste poput korova. Transplantirajući ga u plodno tlo, vidio sam koliko je dobar. Cvjeta bolje nego sortno. Sad saće raste u mojim kutovima vrta. 

A ipak, moje najdraže doba godine je jesen. Prehlada i zaklon ruža još su daleko, vrućina je prestala, zalijevanje i hranjenje su praktično prestali, korov ne raste toliko, možete se malo opustiti i uživati ​​u okolnoj ljepoti. 

U mom vrtu ovo je vrijeme cvjetanja ukrasnih žitarica. Miscanthus je jedan od glavnih ukrasa jesenskog vrta. Izgledaju spektakularno čak i zimi, kada njihove srebrnaste, pernate panike postaju kristalne od mraza. Posebno mjesto u mom vrtu zauzima riba Karl Foerster. Zbog njegove nepretencioznosti i izdržljivosti posadio sam ga po cijelom vrtu. Za mene je ovo nezamjenjiva biljka koja može rasti i na suncu i u djelomičnoj sjeni. Ne raspada se ni od dugotrajne kiše, niti od vjetrova. Osobito je lijepo na zalasku sunca kada zrake zalazećeg sunca obojaju njegove vitke suncokrete u zlatnu boju..

Munja, trska, livada, ječam - sada bez ovog bilja ne mogu zamisliti svoj vrt.

Također u jesen prozorska daska ulazi u svoje lijepo vrijeme. Ulazeći u naš vrt, svi obraćaju pažnju na njega. Jedna od mojih prvih trajnica. Njegov suprug kupio ga je na bakinom trgu. Mislila sam da je kopriva. Bilo je nezgodno baciti ga, a ja sam ga zabio u zemlju. Sada je to visok dvometran zgodan muškarac s ogromnim šeširima vinsko-ružičastih cvjetova. Ukrasna je ne samo krajem ljeta, već čak i zimi. Izblijedjeli cvatovi postaju srebrno bijeli, što joj daje novu privlačnost. Dobra je i za rezanje u suhe bukete.. 

Vrtni temelj i ključne kompozicije

A ipak, okosnicu mog vrta stvaraju listopadni grmovi i četinari. Od četinjača izabrao sam razne sorte smreke i kao vertikalnu, odmrznutu zapadnjačku i smrekovu stijenu poletjeti uvis

Grmlje je pokušalo odabrati najotpornije na naše klimatske uvjete, koje su posađene po cijelom obodu i ne samo. Kako cijeli vrt ne bi bio odmah vidljiv gostima, na uglu kuće, između sjecišta glavne staze i dvorišta, postavio sam mixborder, čija je osnova ljubičasta vrba Nana, miscanthus, smreka, thuja western Smaragd.

Potporni zid koji se nalazi u prednjem dijelu ukrašen je sivom spiralom Grefsheim, nekoliko paniranih hortenzija, borovnica raznih sorti, derrens, thuja western, smreka. Također se u vrtu rugaju gljive različitih sorti, jorgovan, viburnum buldenezh, vezikule različitih boja, borovnica Crna čipka i Plumosa aurea, Spirea Wangutta, Nippon, Mala princeza, japanski Dartov crveni.

Stvorili smo vrt za sebe i svoju obitelj. Možda su spojili neshvatljivo, ali želio sam ostvariti sve svoje snove i želje na jednom malom komadu zemlje. Kako će vrt izgledati za nekoliko godina, ne znam. Sviđa mi se sam proces stvaranja i ne mogu još prestati. 

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako