Uzgoj rajčice u stanu zimi - osobno iskustvo sa zaključcima i sortama

Uzgoj rajčice u stanu zimi - osobno iskustvo sa zaključcima i sortama 1

Rajčice su omiljena kultura svih i s pravom zauzimaju najbolja mjesta u našim vrtovima. Međutim, nije potrebno čekati ljetnu sezonu kako bi ih odrastali. Postoji mnogo sorti i hibrida koji zimi lijepo rastu kod kuće. Ispričat ću vam svoje iskustvo.

Prvo sam zasadio svoj kućni vrt prošle zime. Eksperimentirao je s fitosvjetlom i odlučio provjeriti kako različite kultivirane biljke rastu pod različitim svjetiljkama. Odabir sjemenki rajčice bio je sasvim slučajan - kupljen u trgovini po odgovarajućim parametrima Grigorasik F1, Minibel F1, Bonsai Micro F1 i Cerrinano F1. Svi ih proizvođači pozicioniraju kao unutarnje podcjenjive sorte. Pored njih, odlučio sam pokušati posaditi i moju omiljenu vrtnu sortu - Srebrna smreka.

Uzgoj rajčice u stanu zimi - osobno iskustvo sa zaključcima i sortama 2

Victor Uzhegov uzgajivač rajčice iz grada Berezniki permskog teritorija. Od djetinjstva roditelji su nasljedni seljaci u vrtlarskim temama. Vjeruje da je najvažnije pri uzgoju rajčice ne utapati se u razne sorte i hibride.S osvjetljenjem, sve je odlučeno jednostavno - do ovog trenutka već sam shvatio da nema potrebe za posebnim skupim fitolampsima. Sve lijepo raste pod običnim LED svjetiljkama. Potrebno je samo osigurati dovoljno osvjetljenja. Za unutarnju rajčicu u kulturi punog svjetla, to je samo 5-10 tisuća luka tople ili normalne bijele svjetlosti (2700-4500 K) uz dnevno osvjetljenje 14-16 sati.

 • Uzgoj rajčice u stanu zimi - osobno iskustvo sa zaključcima i sortama 3

  Stvarno jedinstven po kompaktnoj veličini i hibridi precocity. Grm ne viši od 15 cm, čučnite i širite. Ali to je njegov minus. Sobne biljke još uvijek trebaju izgledati ukrasno. Ne uzgajamo ih zbog hrane, zar ne? rajčica Have Bonsai Micro F1 mali i apsolutno bez okusa. Listovi brzo požute i odumiru. Nakon prve zimske sezone više je ne sadim.

  2. Grigorasik F1

  Uzgoj rajčice u stanu zimi - osobno iskustvo sa zaključcima i sortama 4

  Ovo je pravi zatvoreni ukrasni hibrid. Izgleda poput malog stabla s debelim stabljikom, ravnomjerno lisnatim, visokim 30-40 cm. Plod je dovoljan za Grigorasika F1 krupna i ukusna, ali prva sazrijeva relativno kasno - 80-90 dana nakon klijanja.

  3. Mini-F1

  Uzgoj rajčice u stanu zimi - osobno iskustvo sa zaključcima i sortama 5

  Radije bih je nazvao ne sobi, već balkonskom cherry rajčicom. Raste do metra, zahtijeva obavezne sigurnosne kopije i podvezice. Poželjno formacija prskanjem. ali Minibel F1 pokazalo se najproduktivnijim od svega što sam odrastao. Plodovi su sitni, ali okus je poput pune trešnje. Počnite sazrijevati u 75-80 dana nakon klijanja.

  4. Cerrinano F1

  Uzgoj rajčice u stanu zimi - osobno iskustvo sa zaključcima i sortama 6

  Iz nekog razloga, sve s nano prefiksom ispada da je čisto prevara. S deklariranih 30 cm maksimalnog rasta, iz sva tri zasađena sjemena izrastao je grmlje s gotovo neograničenim rastom.

  Ista stvar s brojnim sortama zvanim Balkonsko čudo. Čudo od juda raste, ali ne na balkonu, a pogotovo ne u sobi. U to sam se uvjerio dugo, ljeti uzgajam rajčice na balkonu.

  5. Srebrna smreka

  Uzgoj rajčice u stanu zimi - osobno iskustvo sa zaključcima i sortama 7

  Iznenađujuće je ova vrtna sorta pokazala izvrsne performanse kod kuće. Štoviše, u nadzemnoj rasvjeti Srebrna smreka tvori široku krošnju i više liči na bor nego na smreku. Plodovi, naravno, nisu toliko krupni kao ljeti, ali jednako su slatki i aromatični. Zbog svoje širenja zahtijeva potporu i podvezice. Ove zime posadio sam drugu domaću generaciju ove sorte. Prva rajčica sazrela je nakon 80 dana.

  Sva rajčica koja se uzgaja zimi nastavila je ljeti rasti na balkonu i u vrtu. Lijevo za drugu zimu Minibel F1. Sada stoji na hladnoj loži i osjeća se prilično dobro..

  Nažalost, u uvjetima stana male veličine, nije uvijek moguće testirati mnoge druge unutarnje sorte i hibride, ali volio bih. Zimske rajčice su zabavne. Probajte - svidjet će vam se.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako