Rajčice bez kasne blitve! 4 pravila protiv užasne bolesti našeg čitatelja

Rajčice bez kasne blitve! 4 pravila protiv užasne bolesti našeg čitatelja 1

Fitoftora je pravi bič naših vrtova. Kako toplina propada ili kiša počinje, to je već točno. A ako se bolest već probila do rajčice - vrlo ih je teško spasiti. Naša čitateljica Larisa Kornilova zna kako ne pustiti strašnu infekciju u vrt.

Kad svojim ljetnim kućnim prijateljima kažem da moja zgodna rajčica ne zna što je fitoftora, odmah nailazim na nevjerne osmijehe, skeptične slezene i čak na prigovore hvalisanja, kažu, to se ne događa. Navodno, na zemlji se još nije rodio vrtlar, koji na svom zemljištu nije upoznao ovog nepozvanog gosta zbog čega je manje strpljiv potpuno prestao uzgajati rajčicu. Smatram da je ova izjava pomalo arogantna.

Rajčice bez kasne blitve! 4 pravila protiv užasne bolesti našeg čitatelja 2

Pa, ne baš pretpostavljeno - uspio sam svojedobno posjetiti i ovu "podmuklu damu". Prilično je upropastila cijeli usjev, uništila sve sezonske napore i stoga je morala poduzeti hitne mjere. Naoružao sam se korisnim savjetima, određenom literaturom o ljetni vikendici, savladao sam nekoliko učinkovitih i jednostavnih trikova, a sada sa sigurnošću mogu reći da me fitoftora više ne gleda. U bilo kojoj sezoni, uključujući kišnu i hladnu. Budući da je borba protiv fitoftora praktički beskorisna, jednostavno je morate držati dalje od sebe. Ali prvo stvari.

Staklenik za rajčicu

Rajčice bez kasne blitve! 4 pravila protiv užasne bolesti našeg čitatelja 3

Rajčice uzgajam u filmskim plastenicima pod lukovima. Zašto u staklenicima? Prvo, naša je stranica mala, planirana je tako da se na njoj nalaze kupaonica, prostor za opuštanje sa slikovitim jezercem i bobice bobičastog voća te izvrsna sjenica upletena s divljim grožđem. Tu je desetak dobro opremljenih kreveta, napokon, kuća je osnova, ali nije bilo mjesta za čvrsti staklenik od polikarbonata.

Ili nisam htio pretraživati, jer moj supružnik poštuje mljeveno povrće, uključujući rajčicu. Dobri su za sve, sočni, slatko veliki, ali klima blizu Moskve počela je iznenađivati ​​ljetne stanovnike toliko potpuno nepredvidivo da je ostavljanje rajčice na otvorenom bez ikakvog skloništa izuzetno rizično zanimanje.Naš staklenik je visok, sam krevet je okružen jakom drvenom gredom, dodatno učvršćenom metalnim uglovima, a film za ojačani staklenik je 120 g po m2. Ova gustoća dovoljna je nekoliko sezona, dobro, naša rajčica savršeno štiti od hladnoće i lošeg vremena, pod njom se ništa ne sagorijeva, savršeno štiti biljke od štetnog ultraljubičastoga zračenja, ostavljajući dovoljno svjetla.

Pravilo 1. Svježi zrak

Rajčice bez kasne blitve! 4 pravila protiv užasne bolesti našeg čitatelja 4

Krajevi staklenika izrađeni su od lutrasila gustoće od 45 g po m2. Štoviše, oni su ušiveni tako da se slobodno otvaraju duž lukova, stvarajući svojevrsni tunel i potrebnu ventilaciju. Po lijepom vremenu, naš staklenik lako se naslanja s obje strane, a rajčice se izlijevaju na suncu.

U kiši staklenik je prikladno čvrsto zatvoren, ali ako je temperatura zraka prikladna, tada su krajevi otvoreni. Ali ja ne koristim lutrasil na rajčici - bez obzira s koje strane prekrivate i sve se pokušava natopiti, rajčice vole apsolutno suho lišće, i ovo je prvo pravilo protiv kasne pljuvačke.

Rajčice bez kasne blitve! 4 pravila protiv užasne bolesti našeg čitatelja 5

Što se tiče jutarnjeg kondenzata, on teče niz zidove staklenika, a moja je rajčica još uvijek suha. To je vrlo, vrlo važno, dodati ću samo da naš staklenik uvijek držimo zatvorenim noću po bilo kojem vremenu, ne stvaramo temperaturnu razliku, ne stavljamo biljke u stresne uvjete, a ujutro molim otvorite sunce i dobar dan. Jedna starica, plemenita vrtlarica koja se nikada nije bojala kasne mrlje, naučila me je da zatvorim staklenik na noć..

Pravilo 2. Biosigurnost

Rajčice bez kasne blitve! 4 pravila protiv užasne bolesti našeg čitatelja 6

I tada samo stalno profilaktički obrađujem rajčicu lijekovima Zaslon, Zircon i Epin Extra. Izmjenjujem ih, ponekad ih kombiniram s Cytovitom, ali prskam ih zavidnom postojanošću - svakih 5-7 dana! Ovo je važno. Čak i ako je lišće zeleno, čak i ako na njemu nema alarmantnih mjesta, čak i ako se čini da je sve u redu, a biljke dobro, apsolutno ništa ne prijeti.

Zapamtite - rajčicu morate obrađivati ​​svakih 5-7 dana! Ovo je drugo pravilo. Svi navedeni biološki proizvodi za vašu buduću žetvu apsolutno su bezopasni. Štoviše, svi oni uvelike doprinose povećanju imuniteta biljaka. Ta se sredstva koriste i u staklenicima na zrelim plodovima, koji se tada mogu sigurno jesti..

Pravilo 3. Korisni "tuš"

Rajčice bez kasne blitve! 4 pravila protiv užasne bolesti našeg čitatelja 7

Ako želite maziti svoje kućne ljubimce, možete ih pošpricati, recimo, kefirom kapljicama joda, kao što to čine mnogi vrtlari. U kantu od 10 litara razrijedite litru kefira, dodajte 30 kapi joda i - "tuš". Ali sve to kao ugodan dodatak. Sam kefir, kao i sirutka ili kiselo mlijeko protiv fitoftora, daleko su od oružja. Osobno mi je dosta gore navedenih lijekova.

Ponavljam, samo pravovremena i česta obrada neće dopustiti nikakvo kasno obolijevanje u vašem vrtu. Ja prskam po mirnom vremenu i, suprotno mišljenjima cijenjenih farmera, navečer, jer je dobro mirno poslijepodne rijetkost, s vremena na vrijeme takvi impulsi se samo zadržavaju. Prskanje se u ovom slučaju pretvara u potpuno uzaludne sitnice.

Navečer, kad vjetar utihne, a sunce nije zašlo dalje od horizonta, mirno započinjem hodati rajčicom raspršivačem, a kasnije, kad se malo osuše, zaklonim se za noć. Oni mi se mogu protiviti, kažu, posađeno je toliko rajčice da ne možete trčati u raspršivač svaki tjedan. Ali, dragi kolege ljetni stanovnici! Ako ste posadili veliki broj rajčica, znači da imate prilično kreativnog potencijala za brigu o tim bunarima - nimalo ćudljivim, kako se čini, plodovima.

Pravilo 4. Zaustavite "kemiju"!

Rajčice bez kasne blitve! 4 pravila protiv užasne bolesti našeg čitatelja 8

Zašto, kad se pojave prve grozne mrlje, žestoko pobijede svoje favorite teškom artiljerijom - Hom, Abiga-Peak ili, što je još gore, Bordeaux-ova smjesa? Šanse da pobijede kasnu muku, budući da vas je već posjetio, vrlo su beznačajne. Ali vodom darežljivo zalivati ​​bakrom četke koje su pale, vjerujte mi, vrlo je štetno. Napokon, toliko se borimo za čistoću naših bobica i povrća da mnogi ljudi, riječima „mineralna gnojiva“, prevrću očima i jednoglasno kažu da je „ne, ne“ samo blagoslovljena orgulja. Pa što onda može biti bakar za obradu?

Usput, nisam uopće protiv "mineralne vode" - magnezija, kalija, dušika, fosfora iz vreća i prskam rajčicu sa svime time samo po plahti. Nema štete za tijelo i užasne "kemije" za zemlju. Na listu se sve brže i bolje probavlja. A vaše rajčice rastu zdrave i jake. Pravilno se "hrani", obrađuje i zalijeva. Ne dopustite da neprijatelj uništi vašu žetvu! Glavna stvar je ne biti lijen. Tada će rezultat biti *.

Ne vjerujete da će sva ova pravila pomoći vašoj rajčici da izbjegne kasno bljedilo? Slijedeći primjer našeg čitatelja, pokušajte ih promatrati već sljedeće sezone i uvjerite se u sve.

* Položaj uredništva možda se ne podudara sa mišljenjem autora materijala.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako