Kako očistiti pribor za jelo: 10 provjerenih načina

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih načina 1

Na vašem mjestu, zasigurno, leži naslijeđeni set žlica, vilica i noževa. Ili negdje stara zdjela sa šećerom i čajnik skupljaju prašinu, koja je s vremena na vrijeme izgubila svoj izvorni izgled. Nudimo vam da naučite kako očistiti pribor za jelo od crne boje.

Zašto srebro i cupronickel propadaju tamno? 

Glavni razlog za potamnjivanje i crnjenje srebrnog posuđa i kupronikela je nepravilno skladištenje. Za prevenciju i nakon što se riješite onečišćenja, potrebno je ograničiti kontakt pribora za jelo sa zrakom i drugim metalima ako je moguće - čuvajte ih u zasebnoj kutiji i po mogućnosti umotane u plastičnu ambalažu, foliju ili papirnati ručnik. Čuvajte posude s Cupronickelom i srebrom na hladnom i suhom mjestu..

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih načina 2

Nikada ne perite takve uređaje i pribor u perilici posuđa i ne čistite grubim materijalima ili abrazivnim sredstvima za čišćenje. Nakon pranja obavezno obrišite srebro i ne uklanjajte dok se potpuno ne osuši (vlaga može ostaviti mrlje na metalu).

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih metoda 3

Ne preporučuje se upotreba uređaja s cupronickelom i srebrom za posluživanje vrlo hladnih ili vrlo vrućih jela, kao i ribljeg kavijara - sve to može uzrokovati tamnjenje metala.

Kako očistiti uređaje s cupronickelom i srebrom?

Prije nego što počnete čistiti pribor za jelo od srebra i cupronickela, operite ih toplom sapunom. To će ukloniti masnoću, čađ i prljavštinu i učiniti daljnje postupke čišćenja učinkovitijima..

Drveni pepeo

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih metoda 4

Pepeo je nezamjenjiv ne samo u vrtu, već i u kuhinji kada je riječ o čišćenju crnog posuđa. Ovo je vrlo blag, ali učinkovit lijek. U malu količinu drvnog pepela (ili na primjer duhanskog pepela) dodajte malo vode da napravite pastu. Stavite ga na meku vunenu krpu i protrljajte proizvode od srebra i kupronjela. Nakon čišćenja, isperite ih pod tekućom vodom i obrišite na suhom..

Soda ili sol 

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih metoda 5

Jedan od najpristupačnijih i najlakših načina je upotreba sode ili soli. Preklopite pribor za jelo u tavi i ulijte otopinu sode ili soli (u 1 litri vode 3-4 žlice sode ili 5 žlica soli). Od aluminijske folije razvaljajte nekoliko malih kuglica i stavite ih u istu tavu. Staviti na vatru i pirjati na laganoj vatri 10-15 minuta. Zatim instrumente isperite tekućom vodom i obrišite suhom mekom krpom.U otopini sode ili soli, srebro i cupronickel mogu se jednostavno namočiti 1-2 sata: pokriti dno posude folijom, staviti aparate na nju i napuniti kipućom otopinom.

pasta za zube

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih metoda 6

Za čišćenje pribora za jelo od nikl srebra i srebra pomoću paste za zube trebat će vam komad tkanine (to će učiniti gusta mekana, lepršava salveta). Na tkaninu nanesite malo paste za zube (ili razrijeđeni zubni prah) i lagano trljajte proizvod kružnim pokretima. Potom aparate operite u vodi i ostavite da se osuše..

Zubna pasta treba biti bijela, bez nečistoća koje bi mogle ogrebati srebro ili kupronikel.

amonijak

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih metoda 7

Otopina amonijaka, poznata kao amonijak, vjerojatno se nalazi u vašoj kućnoj ljekarni. Da biste ga koristili kao sredstvo za čišćenje jela od srebra ili kupronjela, pripremite otopinu (za 1 dio alkohola 10 dijelova vode) i uronite u njega pribor za jelo. Ostavite da se natapaju, povremeno promatrajući promjene, a čim vidite da se metal očistio (trebat će vam oko sat vremena), uklonite instrumente iz otopine i obrišite ih krpom.

Ako je proizvod srebra ili kupronikela jako prljav, namočite ga u nerazrijeđenom amonijaku (10) 10-15 minuta, a zatim isperite i osušite.

krumpir

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih metoda 8

Škrob sadržan u krumpiru pomoći će očistiti nikl srebro i srebro od plaka. Postoje dva načina:

1. Sirovi krumpir naribajte (ili sitno nasjeckajte) i stavite u zdjelu ili tavu, napunite vodom i stavite onečišćene uređaje u spremnik. Ostavite 2-3 sata, zatim isperite i obrišite suhom.

2. Skuhajte krumpir i izlijte juhu u posudu, čije je dno prethodno obloženo folijom. Preklopite pribor za jelo u spremnik, nakon 5-10 minuta pažljivo ispustite tekućinu i isperite srebro i kupronekal u tekućoj vodi. Dobro osušite.

Limunska kiselina

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih metoda 9

Ne zaboravite na jednostavan lijek neophodan u domaćinstvu - limunsku kiselinu. Pripremite jaku otopinu limunske kiseline: u 1 litri vode razrijedite 100 g kristala limuna i spremnik stavite u vodenu kupelj. Stavite otopinu proizvoda, kao i mali komad bakrene žice. Kuhajte 20-30 minuta, isperite tekućom vodom, obrišite i ostavite da se osuši.

ocat

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih metoda 10

Očistiti kućno srebro i cupronickel od ucjenjivanja pomoći će 9. stolni ocat. Postoje dvije mogućnosti za korištenje:

1. Nosite gumene rukavice, uzmite komad meke, guste krpe i na nju nalijte malo octa. Proizvod temeljito obrišite, a zatim isperite vodom. Obrišite srebro s ocatom može se koristiti i kao preventivna mjera, jer čisti metal od organskih nečistoća i sprječava plijesan.

2. Ulijte potrebnu količinu octa u posudu, zagrijte na 40-50 ° C i stavite pribor za jelo u nju 15 minuta. Isperite i obrišite suhom krpom..

aeracija

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih načina 11

Neka gazirana pića (Coca-Cola, Sprite, 7Up itd.) Izvrsno rade na čišćenju crnog metalnog pribora. Ulijte potrebnu količinu pića u tavu, dodajte srebro i cupronickel, stavite na laganoj vatri 7-10 minuta. Nakon toga, ne zaboravite oprati i osušiti uređaje..

Kiselo mlijeko

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih metoda 12

Ne žurite sa bacanjem skuhanog ili kiselog mlijeka - to se može koristiti i na farmi. Namočite se u kiselom mlijeku neko vrijeme (30-40 minuta) posuđenim priborom od srebra i kupronele. Zatim isperite u vodi bez sapuna i ostavite da se osuši..

Kiselo mlijeko koristi se i u preventivnoj njezi posuđa od srebra i kupronikela: za to se malo mlijeka izlije na krpu, obriše aparatima i ostavi pola sata. Zatim isperite i osušite.

ljuska od jajeta

Kako očistiti pribor za jelo: 10 dokazanih metoda 13

U zdjeli pomiješajte nasjeckane školjke od 2-3 pileća jaja i 2 žlice. sol. Ulijte 1 litru vode, dovedite do vrenja i maknite s vatre. Potopite pribor za jelo u dobivenu juhu 20-30 sekundi, izvadite, obrišite.

Ako se ne želite uroniti u sitnice preporučenih narodnih metoda, kupite poseban proizvod u hardverskoj ili nakitnoj trgovini za čišćenje srebrnih i cupronickel predmeta.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako