Neka bude svjetlo! - 5 win-win ideja za osvjetljenje vrta

Neka bude svjetlo! - 5 win-win ideja za osvjetljenje vrta 1

Vrlo često je pokrivenost okućnice dodijeljena sporednim mjestom. Ova dekorativna tehnika često se podcjenjuje, ali pravi svjetlosni naglasci mogu dramatično promijeniti izgled mjesta..

Osvjetljavanje vrta potrebno je ne samo tako, da se u sumrak zalaska sunca može doći do štale i staviti lopatu na mjesto, bez naleta na grablje ostavljeno na stazi. Pravilno odabrana rasvjeta mjesta moći će oživjeti krajolik, naglasiti prednosti kompozicije i sakriti njegove očite nedostatke. Iako je organizacija cjelovitog sustava rasvjete vrlo složen proces i zahtijeva određene vještine i savjetovanja profesionalnih inženjera, neka učinkovita rješenja mogu biti moguća i za laika..

Rasvjeta vrtne staze

Neka bude svjetlo! - 5 win-win ideja za osvjetljenje vrta 2

Osvjetljenje vrtnih staza i staza ne samo da je praktična potreba, već je i velika korist za dekor mjesta. S gledišta funkcionalnosti, najuspješnija opcija za isticanje prilaznih staza je postavljanje svjetiljki na stupove koji u obliku nalikuju na kuku ili znak pitanja. Oni daju dobro nadzemno osvjetljenje ne samo staze, već i teritorija koji su uz nju. Postoje samo dvije značajne mane takvih svjetiljki: visoka cijena i poteškoće ugradnje i održavanja. Još jedna klasična opcija za isticanje staza je svjetiljka montirana na vrhu stupca. Gornja rasvjeta je malo lošija od one njegove nadvisne kolege, ali dovoljno je da osigura da su sama staza i okolni prostor jasno vidljivi.

Neka bude svjetlo! - 5 win-win ideja za osvjetljenje vrta 3U posljednje vrijeme, niske (do 60 cm) svjetiljke sa LED-om dobivaju sve veću popularnost. Prilikom stvaranja punopravnog sustava rasvjete koriste se za smanjenje svjetlosne buke i konture. A to je i optimalno rješenje problema isticanja staza na malim područjima, gdje su prioritet funkcionalnost i učinkovitost, a ne dekorativnost. Iako je s dizajnerskog stajališta "svjetlosni stupovi" prilično učinkovit način oživljavanja izgleda web mjesta.

Izvorno rješenje može biti upotreba kamenja i ukrasnih elemenata obojenih luminiscentnom bojom i položenih uz rubove staze.

Rasvjeta stubišta

Neka bude svjetlo! - 5 win-win ideja za vrtnu rasvjetu 4

Najspektakularnije je stubište, na kojem je svaki korak istaknut osvjetljenjem. Prvo, ova će tehnika učiniti porast sigurnijim, a drugo, stvorit će svijetle ukrasne elemente. Da bi postigli sličan učinak, koriste podjednako uobičajene reflektore i sve popularniju LED traku i cijev.

Garland rasvjeta

Neka bude svjetlo! - 5 win-win ideja za osvjetljenje vrta 5

Odmjerena svjetlost vijenaca ispunit će vrt obavijen večernjim sumrakom atmosferom topline i ugodnosti. Iako se uređaji ove vrste mogu upotrijebiti za osvjetljavanje gotovo bilo kojeg predmeta, oni se najo skladnije uklapaju u dizajn dvorišta, seoskih kuhinja i drugih mjesta za rekreaciju.

Posljednjih godina posebno su popularne biljke s solarnim pogonom. Nisu uvijek sjajni kao oni koji se napajaju električnom energijom, ali imaju niz neospornih prednosti. Prvo, stvaranje takvog pozadinskog osvjetljenja donosi manje problema: ne morate pustiti žice unutra i osigurati njihovu zaštitu od vanjskih utjecaja. Drugo, ovaj je sustav potpuno autonoman i ne ovisi o dostupnosti električne energije na mjestu. I treće, solarni vijenci mogu uštedjeti na električnoj energiji. Jedini značajan nedostatak takvih svjetiljki je taj što ih je moguće objesiti samo na dobro osvijetljenim mjestima..

Svjetlo svijeće

Neka bude svjetlo! - 5 win-win ideja za vrtnu rasvjetu 6

Meka svjetlost svijeća svidjet će se svima koji vole atmosferu antike. Svijeće se mogu postaviti i u skupinama i zasebno. Međutim, ne zaboravite da ljepota i dopadljivost svijeće krije opasnost. Otvorena vatra zahtijeva stalan nadzor, stoga je koristite u slučajevima kada možete zajamčiti odgovarajuću razinu zaštite od požara. Da biste spriječili požar, koristite svijeće kao uložak u staklenim i limenim lampicama.

Svjetla ribnjaka

Neka bude svjetlo! - 5 win-win ideja za osvjetljenje vrta 7

Ribnjak skladno uklopljen u dizajn mjesta privlači pogled sam. Ali ako tijekom dana njegova ljepota i jedinstvenost privlače pažnju, tada s početkom mraka kompozicija gubi svoj šarm i prestaje se isticati na općoj pozadini. Da bi šarm skladbe mogao i dalje ugoditi oku čak i s početkom sumraka, morat ćete raditi na njegovom laganom okviru. Klasično rješenje problema je postavljanje svjetala po obodu ribnjaka. Ako želite svu pažnju usmjeriti na površinu rezervoara, onda na obalu instalirajte reflektora, čija će svjetlost biti usmjerena na vodenu površinu. Osvjetljavanjem vodenog tijela iznutra postići ćete efekt mjesečeve staze, a oslobađanjem lebdećih ukrasnih svjetala na njenoj površini postići ćete atmosferu bajke i nestvarnost onoga što se događa.

Savjeti za osvjetljenje

Neka bude svjetlo! - 5 win-win ideja za vrtnu rasvjetu 8

  • Pri stvaranju sustava pozadinskog osvjetljenja sigurnost uvijek mora biti u prvom planu. Zaključak komunikacija i ugradnja rasvjete bolje je vjerovati stručnjacima.
  • Višak svjetlosti šteti izgledu vrta ni manje nego njegovom nedostatku.
  • Kad birate čvora za svoj vrt, dajte prednost materijalima otpornim na nepovoljne vremenske uvjete.
  • Kako se tijekom uređenja sustava pozadinskog osvjetljenja ne morate suočiti s dodatnim troškovima i nepremostivim poteškoćama, pažljivo razmislite o svim nijansama u fazi dizajna.  

Suvremene tehnologije omogućuju stvaranje pravih remek djela dizajnerske umjetnosti na osobnom planu. Važnu ulogu u tome igra rasvjeta. Kao što vidite, postizanje ravnoteže između učinkovitosti i učinkovitosti je lakše nego što se čini na prvi pogled.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako