Kućna njega, presađivanje i razmnožavanje cvijeta guzmania

Među tropskim biljkama nastanjenim na našim prozorima ističe se guzmanija. Kućna njega ove biljke, unatoč egzotičnom izgledu, nije teška. Naravno, za uspješan uzgoj guzmanije morate slijediti pravila poljoprivredne tehnologije koja su malo drugačija od uobičajenih.

Kućna njega za cvijet guzmanije, presađivanje i razmnožavanje 1

Listovi su dugi (do 45 cm), šiljasti, monofoni. Cvijet Guzmanije tvori gusti otvor u obliku lijevka s udubljenjem za sakupljanje vode. Istodobno, korijen praktički ne sudjeluje u prehrani i opskrbi biljke vlagom. Na prozorskim daskama biljka doseže maksimalno 50 cm visine.

Cvjetovi ovog epifita su mali, neopisani, bijeli ili žućkasti. Egzotična ljepotica privlači pažnju svojim svijetlim braktima, koji, ovisno o sorti, mogu biti smeđi, bordo, narančasti i grimizni. Bracts su kraći od ostatka lišća, zbog čega izgledaju poput crvenog cvijeta usred uredne zelene rozete..

Glavne vrste i sorte guzmanije

Od brojnih predstavnika bromelija u sobnoj cvjećarstvu, ukorijenile su se sljedeće sorte:

  1. Guzmania trska. U prirodi je biljka bez stabljike sa slabim korijenjem i crvenim skraćenim bracts. Na temelju ove vrste nastaju takve popularne skupine sorti guzmania kao što su Minor (Rondo minor), Mix i Tempo. To su niske biljke s različitim bojama bracts - žuta, ružičasta, zlatno zelena.
  2. Guzmanija je krv crvena. Njegovi lanceolatni listovi koji se savijaju prema dolje tvore gustu pepeljastu rozetu. Biljka je kompaktna, visoka oko 20 cm. Cvjetovi bez stabljika nalaze se izravno u listiću. Bracts su crveni ili žuti. Tijekom cvatnje svi su listovi izljeva obojeni, a boja je neujednačena.
  3. Guzmanija je mozaik. Naraste do 50 cm. Dugi, do 80 cm, listovi su ukrašeni poprečnim svjetlosnim prugama. Stabljike su niske, uspravne - cvjetovi su bijeli, mali, zaštićeni žutim školjkama. Cvatnje su velike i guste, privlačne. Bracts su svijetlo ružičaste boje.
  4. Guzmania Donnella-Smith. Kompaktna biljka s lijepim tamnozelenim lišćem i elegantnom rozetom. Cvat je cvjetnica. Kao sobna biljka, ova guzmanija počela je rasti relativno nedavno..

Uzgajivači aktivno rade na razvoju novih hibrida i sorti, poboljšavajući svoje kvalitete. Na primjer, Ostara guzmania, dobivena kao rezultat križanja različitih prirodnih vrsta, može držati cvjetne stabljike i do šest mjeseci bez gubitka dekorativnosti.

Kućna njega, presađivanje i razmnožavanje Guzmania 2

Kako se brinuti za guzmaniju

Briga za guzmaniju kod kuće, važno je točno stvoriti prirodne životne uvjete za to. Tada će biljka pravodobno formirati gustu lijepu rozetu i cvjetati.

Osvjetljenje, temperatura i vlaga

Guzmanija je zahtjevna za osvjetljenje, pa je za uspješno uzgoj važan pravilan položaj lonca. Biljci je potrebna svijetla, ali difuzna, bez izravne sunčeve svjetlosti. Prozori zapadne i istočne orijentacije bit će joj optimalni..

Važno je zapamtiti da su domovina guzmanije tropi, što znači da preferira visoku vlažnost i temperaturu. Optimalan raspon za ljetno razdoblje je 20-25 stupnjeva. Zimi zrak u zatvorenom prostoru ne bi trebao biti hladniji od 16 stupnjeva. Ljeti guzmanije potrebno je svakodnevno prskanje - možete je staviti na paletu s mokrom ekspandiranom glinom ili sfagnumu.

Kućna njega, presađivanje i razmnožavanje Guzmania 3

Kako zalijevati guzmaniju i kada gnojitiZa navodnjavanje guzmanije koriste se taloženu, zagrijanu do sobne temperature vode. Za razliku od većine biljaka, zalijeva se ne tlom, nego rozetom, ispunjavajući dekolte u obliku lijevka na njegovom vrhu za 2/3 vodom. Ljeti se ostavlja voda, svakodnevno obnavljajući zalihe. Zimi, uz smanjenje količine svjetlosti i snižavanje temperature, višak vode se odvodi nakon 30 minuta - biljka se "zalije" 2 puta tjedno. Tlo se može blago navlažiti samo za vrijeme ljetnih vrućina da dodatno poveća vlažnost oko otvora.

Guzmanija, u pravilu, ne treba dodatno hranjenje. U proljeće i ljeto gnojivo s visokim udjelom kalija može se primjenjivati ​​jednom mjesečno, što ubrzava pojavu stabljika. Gornji preljev s vodom izlije se u utičnicu.

Kućna njega, presađivanje i razmnožavanje Guzmania 4

Njega nakon kupnje, tijekom i nakon cvatnje

Cvatnja guzmanije javlja se u 3-5 godina života odljeva. Ova impresivna faza svog razvoja, kada su ribe obojene u svijetlim bojama, traje oko 4 mjeseca i pada u proljeće ili ljeto. Obično se biljka prodaje u cvatu. Nakon kupnje, preporučljivo je prenijeti je na prikladniju podlogu. Preporučuje se preventivno liječenje akaricidnim insekticidima..

Činjenica da je cvatnja završila, označava se sušenjem brakti. Nakon što je guzmanija izblijedjela, premješta se na tamnije mjesto kako bi potaknula izgled djece. Ako ne planirate sakupljati sjeme, stabljika se uklanja. Inače će biljka potrošiti većinu svoje energije na razvoj jajnika, brže će umrijeti i vjerojatnije je da će ostaviti slabu djecu. Nakon završetka cvatnje, prestanite s izlijevanjem vode u otvor, ograničavajući se na rijetko (sa potpunim sušenjem) vlaženje supstrata. Inače će se utičnica raspasti prije nego što ostavi potomstvo.

reprodukcija

Razmnožavanje Bromelijade kod kuće nije teško, ali zahtijeva priličnu strpljivost. Za uzgoj guzmanije koristite djecu ili sjeme.

Djeca se počinju oblikovati s početkom cvatnje. Do trenutka kada se matična biljka osuši, obično imaju 3-4 lišća i dobro razvijen korijenski sustav. Podnožja kćeri su presječena, pokušavajući ne „rastrgati“ korijenje, stavljena u mješavinu treseta, sfagnuma i pijeska, držana na toplom dok ne korijene. Cvjetaju 4-5 godina života. Cvjetanje se može ubrzati ostavljanjem jedne "kćeri" na majčinom grmu, odrezujući njezine osušene zračne dijelove. U ovom slučaju, mlada biljka može cvjetati već sljedeće godine.

Ako odlučite razmnožavati sjemenkama guzmanije, ne uklanjajte stabljiku i čekajte njihovo sazrijevanje. Sjeme se sije odmah nakon sakupljanja u mješavini treseta i pijeska. Prije sadnje, preporučljivo je sijanje supstrata kalijevim permanganatom za dezinfekciju. Sjeme se položi na površinu bez prskanja. Spremnici se postavljaju u staklenik. Važno je spriječiti presušivanje gornjeg tla, a redovito ga navlažiti iz pištolja za prskanje. Uz stabilnu temperaturu od 25 stupnjeva i prisutnost nižeg zagrijavanja, sadnice se izlegu nakon 3 tjedna. Mjesec dana kasnije sjede u zasebne kontejnere.

Kućna njega, presađivanje i razmnožavanje Guzmania 5

Kako presaditi guzmaniju

Transplantacija Guzmanije rijetko se provodi, samo ako postoji potreba za povećanjem volumena lonca. Postupak se provodi pažljivo, jer slab korijenski sustav ove biljke ne podnosi vanjske smetnje. Nije izuzeta od starog tla, ograničena na pretovar. Transplantacija djece, kao i odraslih biljaka, provodi se kako rastu.

Tlo guzmanije trebalo bi u jednakim dijelovima sadržavati travnjakovo tlo, treset, sfagnumu i riječni pijesak. Možete kupiti gotov supstrat za bromelije ili orhideje. Lonac treba biti tijesan i plitak. Prilikom presađivanja promjer se povećava za 5 cm. Novi spremnik se puni za 2/3 drenažom, te se ulije svježa podloga..

Biljka se uklanja iz starog lonca, pazeći da ne ošteti korijenski sustav. Stavljaju se u novi spremnik bez produbljivanja korijenskog grla. Po rubovima dodajte svježu zemljanu smjesu bez da je gutate.

Guzmaniju možete uzgajati bez lonca, pričvršćujući je na koru ili komad drveta. Za bazu odaberite staro labavo drvo, napravite malu depresiju u njemu. Biljka se uklanja iz lonca, nastoji ne ispustiti tlo iz korijena, zamota zemljanom grozdom sa sfagnumom i fiksira žicom. Dizajn je postavljen u udubljenje i fiksiran.

Pogreške u skrbi za guzmaniju i glavni problemi

Na Guzmaniju mogu utjecati insekti i groznice. Možete se nositi s štetočinama uz pomoć sistemskih insekticida, kao što su Fufanon, Aktara. Važno je prskati svaki list na vrhu i na dnu radnom otopinom, pazeći na spojeve. Obrada se provodi nekoliko puta - na pakiranju su navedeni odgovarajući interval i koncentracija.

Može se mrijestiti na guzmaniji i paukovim grinjama. Kada se pojavi paukova mreža ili tragovi ugriza, biljka se tretira akaricidima: Neoron, Fitoverm ili drugima. Gljivične bolesti često utječu na guzmaniju. Glavni razlog njihovog pojavljivanja je neusklađenost s poljoprivrednom tehnologijom, posebno prekomjernom vlagom ili niskim temperaturama. Kada postoje znakovi praškaste plijesni, sumpora ili druge truleži, ispust se tretira fungicidima, na primjer, Fundazol.

Ponekad se vlasnici tropskih ljepota susreću s poteškoćama uzrokovanim kršenjem poljoprivredne tehnologije.

Kućna njega, presađivanje i razmnožavanje cvijeta Guzmania 6

Vanjske manifestacije uzrokuju pravna sredstva
Guzmanija ne cvjetaNedostatak cvatnje ukazuje na poremećaje u poljoprivrednoj tehnologiji: nedostatak svjetla, topline ili suhog zraka.

Ako od djeteta uzgajate biljku, može cvjetati premlado.

Pridržavajte se poljoprivredne tehnologije. Cvjetanje možete potaknuti u proljeće, gnojiti vodom za navodnjavanje.
Listovi vešeAlarmantan simptom koji ukazuje na propadanje utičnice. To se događa kao rezultat viška ili stagnacije vlage..Iscijedite svu vodu iz lijevka i potpuno zaustavite zalijevanje. Ako se turgor lišća oporavi za nekoliko dana, možete ga nastaviti. Ako ne, guzmanija se uklanja iz podloge, korijenje se skenira na prisutnost truleži, rezanjem oštećenih područja i posipavanjem kriški drobljenim ugljenom. Pažljivo pregledajte prtljažnik. Biljku posadite u svježi supstrat s minimalnom količinom hranjivih sastojaka, stavite u staklenik do ukorjenjivanja.
Bush se polako razvijaGlavni razlog je nedostatak hranjivih sastojaka. To se češće događa ako biljka ostane u prisilnom tlu..

Manjak svjetla može usporiti i rast.

Nakon kupnje procijedite guzmaniju, stavite lonac na jarko osvijetljeno mjesto bez izravne sunčeve svjetlosti.

Zaštitite ruke rukavicama tijekom obrezivanja i presađivanja jer sok guzmanije može izazvati iritaciju.

Znakovi i praznovjerja o guzmaniji

U mnogim zemljama, tropska ljepota se voli ne samo zbog visoke dekorativnosti. Zaslužna je za sposobnost stvaranja oko sebe snažne pozitivne aure koja privlači sreću u kuću. Prema popularnim vjerovanjima, guzmanija pomaže u jačanju i harmonizaciji obiteljskih odnosa, pojačava seksualnu aktivnost muškaraca. Stoga se često nalazi u spavaćim sobama, bliže krevetu. Kod kuće guzmanija simbolizira sklad i blagostanje - vjeruje se da donosi mir uma vlasnicima.


Guzmanija, suprotno očekivanjima, nije kapriciozna u odlasku i lako se ukorijeni na našim prozorima. Da biste dugo uživali u svom svijetlom i egzotičnom izgledu, dovoljno je slijediti jednostavna pravila skrbi.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako