Uzgoj i briga o fuksiji kod kuće, presađivanje i razmnožavanje

Novi vrhunac popularnosti doživljava drevna i sveprisutna biljka sa svijetlim originalnim cvjetovima nalik plesnim balerinkama - fuksiji. Njezin uzgoj i briga kod kuće nisu osobito teški - biljka nije kapriciozna. Da biste se redovito divili njegovom čarobnom cvjetanju, dovoljno je slijediti nekoliko jednostavnih pravila poljoprivredne tehnologije.

Uzgoj i briga kod kuće za fuksiju, transplantaciju i razmnožavanje 1

Fuksija je zimzeleni grm poput drveća. Listovi nisu duži od 5 cm, zeleni, ponekad crvenkasti, jajoliki ili ovalni, s malim denticama i istaknutim venama. Smješten nasuprot. Cvjetovi fuksije su solitarni, opušteni, formirani u sinusima. Sastoje se od četiri savijena grba i zvonasti obod. Posljednji uzgajivači cvijeća nježno se nazivaju "suknja", ispod koje vise tikvice i štetočine, upotpunjavajući sličnost balerini u bujnoj tutu. Nakon oprašivanja formira se jestiva bobica..

Sorte i sorte

Tijekom uzgoja na osnovi prirodnih vrsta uzgajivači su uzgajali mnoge hibride različitih oblika cvijeća i grmlja. Svaka od njih, zauzvrat, podijeljena je na sorte s različitim bojama latica i sepala.

Uzgoj i briga kod kuće za fuksiju, transplantaciju i razmnožavanje 2

Fuchsia Magellan je visoki zimzeleni grm s ljubičastim lišćem. Grbovi su izduženi i šiljasti. Ovaj hibrid može podnijeti male mrazeve, pa ga nakon prekrivanja lonca može ostaviti za zimovanje na ostakljenim balkonima.

Bolivijska fuksija je visok grm s baršunastim lišćem, cvjeta velikim crvenim ili bijelim cvjetovima prikupljenim u četku. Najčešće se hibrid fuksije nalazi na prozorima. Ovo je jedna od unutarnjih ukrasnih vrsta ampeloznog ili piramidalnog oblika grma, na temelju koje se uzgajaju mnoge sorte. Njezin je vrhunac veliki cvjetovi u kontrastnoj boji.

Uzgoj i njega u kući za fuksiju, transplantaciju i razmnožavanje 3

Ampel fuksija je hibridni oblik s fleksibilnim, tekućim stabljikama. Predstavnici sorte otporniji su na hladovinu, nezahtjevni su za zalijevanje i sastav zemljane smjese.

Najpopularnije vrste ampula u obliku fuksije:

Uzgoj i briga kod kuće za fuksiju, transplantaciju i razmnožavanje 4

 • plavi anđeo s lila suknjom ispod sepala;
 • bella rosella s ružičastom suknjom u svijetlo ljubičastoj "ivici";
 • dvjestogodišnjak - „veličanstvena“ crvena suknja s izrazitim potezima lososa, mekim narančastim čebulicama;
 • tamne oči - svijetla raznolikost s crvenim "rubom" i tamno ljubičastim dnom;
 • veenlust je atraktivan s grimiznom frotirnom suknjom kontrastnom snježno bijelim šavovima;
 • kvazar - latice su obojene nježnom bojom lavande, češeri su bijeli ili blijedoplavi sa zelenim rubovima;
 • tausendschon i zlatni swingtime - poluampelski oblici s bijelim suknjama u crvenom obrubu;
 • niedersachsen je u boji slična prethodnoj sorti, ali se razlikuje po ogromnoj veličini pupova;
 • el camino - ružičasta fuksija sa svjetlijom nijansom latica;
 • annabel - prilično rijetka kombinacija snježno bijelih latica i blijedo ružičastih grmova;
 • breskvasto - ružičasto prskanje po bijelim čebulicama, svijetlo ružičaste latice s potezima breskve;
 • plave oči - kompaktna i nepristojna pol-ampelska sorta s jarko crvenim grimasama i plavo-ljubičastim laticama.

Uzgoj i briga kod kuće za fuksiju, transplantaciju i razmnožavanje 5

Grmljasti oblici hibridne fuksije odlikuju se izdržljivijim stabljikama odrastanjem. Mogu se oblikovati kao grm ili stablo..

Među popularnim predstavnicima ističu se:

Uzgoj i briga kod kuće za fuksiju, transplantaciju i razmnožavanje 6

 1. Mood indigo je samorazgranava sorta s frotirno ljubičastom suknjom koja tijekom zrenja mijenja boju u tamno crvenu. Trstenjaci su bijeli, sa zelenim rubovima.
 2. Adalbert bogner je obilno cvjetna sorta s velikim, zaobljenim, gustim ljubičastim cvjetovima tamno ljubičaste boje, prekrivenim crvenim fantasy kistima. Šipke od maline.
 3. Voodoo se odlikuje golemim cvjetovima zasićene ljubičaste boje ispod crvenih čestica..
 4. Swingtime se često opisuje kao pol-ampel sorta, ali ispravnije je pripisati ga sorti grma. Snježno bijele latice, s lagano crvenim potezima u podnožju - grimizne grmovi.
 5. Vatrena raketa - obilno cvjetajuća biljka s velikim izduženim cvjetovima. Trstenjaci su duboko ružičaste, ljubičaste latice s maštovito ružičastim potezima.
 6. Maxima odlikuje tamno ljubičasta, gotovo crna boja suknje ispod svijetlih tamno ružičastih četkica.

Uzgoj i briga kod kuće za fuksiju, transplantaciju i razmnožavanje 7

Značajke uzgoja i suptilnosti skrbi

Jedan od razloga popularnosti fuksije je taj što briga o njoj kod kuće ne zahtijeva posebne vještine, pa čak i početnici uzgajivači to mogu učiniti..Jedini „štih“ ljepotice - nakon početka cvjetanja lonac se ne može zakretati ili pomicati, inače se pupoljci mogu raspasti.

Lokacija i temperatura

Fuksija je jedna od rijetkih biljaka koja može cvjetati na slabo osvijetljenim sjevernim prozorima. Naravno, za obilne pupoljke bolje je biljku postaviti na prozore istočne ili zapadne orijentacije, ali također će se osjećati ugodno na polu sjenivom mjestu. Višak sunčeve svjetlosti, da ne spominjemo izravne zrake, naprotiv, negativno utječe na fuziju: lišće postaje manje i žuto, stabljike su izložene.

U toploj sezoni grmlje možete odvesti na svježi zrak, smještajući ih u sjenu stabala i grmlja i štiteći od jakih vjetrova. To, poput nacrta, fuksija ne podnosi.

Važno je zapamtiti da je biljka "delicija" za mnoge štetočine, posebno bjelanjke. Ako ste sreli ovog insekta u vrtu, najbolje je ostaviti "ciganske naušnice" u zatvorenom ili na terasi prekrivenoj mrežama protiv komaraca.

Fuksija se osjeća ugodno u rasponu temperature od 18 do 25 stupnjeva. Kod viših stopa grm može izgubiti svoj dekorativni učinak, a nižim stopama povećava se rizik od infekcije gljivičnim bolestima. S padom temperature i skraćivanjem dnevne svjetlosti, biljka se počinje pripremati za zimski odmor. Ovisno o uvjetima zadržavanja tijekom odmora, temperatura se može sniziti na 10 stupnjeva.

Vlažnost, zalijevanje i hranjenje

Količina vlage koju će biljka „popiti“ ovisi o temperaturi zraka, izloženosti svjetlu, volumenu posude i sastavu zemljišne smjese, a određuje se pojedinačno. Fuksiji je potrebno umjereno zalijevanje sušenjem gornjeg tla.

Uzgoj i briga kod kuće za fuksiju, transplantaciju i razmnožavanje 8

U vrućini i tijekom cvatnje povećava se potreba za vodom, a zimskim mirovanjem, odnosno, smanjuje se. Stoga prije zalijevanja biljku osjetite tlo i provjerite je li dovoljno suho.

Zapamtite da je ljeti fuksiji lakše prenijeti višak vlage nego njezin nedostatak. Ako biljku ne možete zalijevati neko vrijeme, bolje je ostaviti vodu u tavi. U ostalim slučajevima, njegov višak se isušuje.

Već veći dio godine fuksija je prilično ugodna s razinom vlage u našim stanovima. Tijekom ljetnih vrućina, svakodnevno prskanje je korisno kako bi se spriječilo gubitak listova. Svaka dva tjedna, osim uspavanog razdoblja, grm se zalijeva mineralnim gnojivima za cvjetnice. U proljeće je za poticanje cvatnje korisno gnojiti fuziju „na listu“ mješavinama s prevladavanjem fosfora i kalija..

Zimska njega za fuksiju

S početkom hladnog vremena zalijevanje se smanjuje, a prekrivanje i prskanje se potpuno zaustavlja. Fuksija se reže za zimu, pola rezanjem izdanaka i uklanjanjem svih grana koje rastu unutar grma. Idealno za zimski odmor bilo bi svijetlo i cool (oko 10 stupnjeva) mjesto.

Iz očitih razloga, teško je pružiti takvu njegu fuksije kod kuće. Stoga je biljka najčešće jednostavno ostavljena na prozorskom prozoru, odabirom hladnijeg kuta - rijetko se zalijeva kako bi se tlo potpuno presušilo. S ovim zimskim sadržajem biljka intenzivno otpušta lišće, ali u proljeće se umjesto svakog od njih pojavljuju bočni izdanci. U ožujku i travnju zakvačite najjače grane da formiraju bujni grm, a ostale se uklanjaju. Fuksija se savršeno oblikuje obrezivanjem - može se uzgajati u obliku stabla ili grma.

Širenje fuksije kod kuće

Čak se i neiskusni uzgajivači cvijeća mogu nositi s širenjem fuksije. Mlade biljke možete dobiti sjemenskim ili vegetativnim sredstvom.

Sjeme način

Uzgoj fuksije iz sjemena kod kuće rijetko se koristi - ovaj postupak je dugotrajniji od reznica. Njegova je prednost u tome što, pokupivši različite roditeljske parove, možete dobiti vlastite hibride. Najbolje vrijeme za klijanje sjemena je rano proljeće.

Uzgoj i briga kod kuće za fuksiju, transplantaciju i razmnožavanje 9

Dobivanje sjemena fuksije je jednostavno. Kako bi se isključila mogućnost samopražnjenja, prašine se uklanjaju na neobrijanim cvjetovima. Nakon što se otvori, pelud prikupljen iz drugih cvjetova nanosi se na njezinu stigmu mekom četkom. Pupoljak je pažljivo omotan gazom, popravljajući je niti. Važno je biljku ne pomicati ili okretati nekoliko tjedana prije zrenja. Gotova kutija pažljivo se otvara, sjeme se ekstrahira i suši nekoliko dana..

Idealna za klijanje bit će mješavina jednakih dijelova treseta i pijeska. Vlaži se, lagano potamni, a sjeme se rasprši po površini. Kontejneri se postavljaju u stakleničke uvjete, osiguravajući jarko svjetlo i temperaturu od oko 20 stupnjeva. Usjevi se redovito provjetravaju, ako je potrebno, tlo se navlaži iz prskalice.

Pucnjevi se pojavljuju za nekoliko tjedana. Nakon pojave drugog para pravih listova, zaronjavaju se u prostranije posude, ostavljajući u stakleniku. U zasebnim loncima biljke se mogu saditi za dva mjeseca. Prvi put nakon presađivanja stavljaju se u djelomičnu hladovinu, održavajući visoku vlažnost oko mladih grmlja. Kad mlade biljke ojačaju, mogu se preurediti na stalno mjesto. Ne zaboravite povremeno zalijevati izbojke kako biste oblikovali prekrasne bujne grmlje.

Vegetativni način

Za vegetativno razmnožavanje prikladne su reznice bez lignizacije preostale nakon proljetnog obrezivanja. Oni bi trebali biti dovoljno veliki - duljine 7-10 cm. Odrežite odmah ispod bubrega, uklanjaju se donji listovi. Mogu se ukorijeniti u vodi, ali profesionalni uzgajivači cvijeća preferiraju mješavinu treseta i perlita. Korijenje proklijalo u takvom okruženju bit će jače, a graf će se brže ukorijeniti prilikom presađivanja.

Uzgoj i briga kod kuće za fuksiju, transplantaciju i razmnožavanje 10

Odrezani materijal se sadi odmah - što više stabljika provode vani, to je manja vjerojatnost uspješnog ukorjenjivanja. Spremnici trebaju biti mali, imati rupe za drenažu. Na dnu položite sloj drenaže i tla, navlažite. Reznice se zakopaju za 1 cm, obilno zalijevaju i stavljaju u dobro zatvorene staklenike. Posude možete pokriti plastičnom vrećicom ili limenkom.

Optimalno za ukorjenjivanje bit će polu sjenovito toplo mjesto. Ako se zidovi staklenika ne zamagljuju, ne trebate ga ventilirati. Tlo se povremeno zalijeva kako bi se spriječilo isušivanje. Korijeni se pojavljuju za 2-3 tjedna, nakon čega se mlade biljke mogu postupno naviknuti na otvoreni zrak. Nakon još tjedan dana počinju prhnuti kako bi potaknuli pojavu bočnih izdanaka. Nakon još mjesec dana, mlade životinje mogu se presađivati ​​u posude s volumenom 0,35 litara i premjestiti na stalno mjesto. Reznice cvjetaju iste godine.

presađivanje

Fuksija brzo raste, pa se transplantira svake godine, povećavajući volumen lonca za 3-4 cm. Najbolje vrijeme za to je rano proljeće. Zemljana smjesa treba sadržavati 2 dijela lisnatog tla i 1 dio treseta i pijeska.

Korijenski sustav biljke dobro podnosi intervencije, pa je staro tlo djelomično uklonjeno.

Transplantacija se vrši na sljedeći način:

 1. U novi lonac se zalije sloj drenažne i mješavine tla.
 2. Zemljani gnoj postavljen je tako da se ne zakopa trup.
 3. Na stranama ispunjavaju zemlju, lagano udubljuju.
 4. Još jednom obilno zalijevati.

Uzgoj i briga kod kuće za fuksiju, transplantaciju i razmnožavanje 11

Zdrave odrasle fuksije nakon transplantacije u stakleničkim uvjetima ne trebaju, ali je bolje prvih nekoliko tjedana držati ih u djelomičnoj hladovini. Hranjenje može započeti za 2 tjedna.

Rastući problemi

Gljivične bolesti utječu na fuksiju samo ozbiljnim kršenjima poljoprivredne tehnologije: pretjeranim navodnjavanjem ili prskanjem pri niskim temperaturama zraka, stagnacijom vode u tavi. Ako se pronađu znakovi, biljka se tretira sustavnim fungicidima, smanjite zalijevanje.

Ljeti štetočine poput paukova grinja ili bijelih muha žive s užitkom na "ciganskim naušnicama". U prvom slučaju mladi listovi počinju izblijediti i postaju prekriveni tankim koprivom. Da bi se riješio problem, dovoljno je 3-4 tretmana bilo kojim akaricidom s razmakom od tjedan dana.

Teže je nositi se sa staklenikom staklenika - naime, ova vrsta najčešće pogađa fuksije. Insekti se aktivno razmnožavaju, a njihove ličinke pouzdano su zaštićene od prodora otrova. Stoga se bijelokosa može riješiti samo „otrovanjem“ same biljke, tako da ličinke umiru čim se počnu hraniti. U tu svrhu koristite sistemske insekticide, kao što su Fufanon, Aktara. Provedite 6-7 tretmana u razmaku od tri dana.

Često biljka pati od nedostatka skrbi.

Vanjske manifestacije Vjerojatni uzroci Lijekovi
Fuksija uvija lišćeTopla je za biljkuStavite lonac na zasjenjeno mjesto
Listovi fuksije padajuFuksija odbacuje donje lišće s nedostatkom svjetla ili vlage. Masivno ispadanje lišća može uzrokovati pretjeranu suhoću zraka.Pridržavajte se poljoprivredne tehnologije. Ne zaboravite prskati biljku u vrućim danima
Padaju pupoljciAko otpušteni pupoljci otpadaju, to ukazuje na nedostatak ili višak vlage, nedostatak svjetla ili hranjivih sastojaka. Često fuksija ispušta pupoljke ako se premješta tijekom cvatnjeNe ometajte grm s izlijevanjem pupova. Slijedite režim zalijevanja i ne zaboravite na vrijeme oploditi biljku
Kratko razdoblje cvatnje, mali cvjetoviTako fuksija reagira na previše topao sadržaj zimiDržite biljku na hladnom tijekom mirovanja
Smeđe mrlje na lišćuOvaj simptom ukazuje na višak vlage u hladnoj sezoni.Zimi se rijetko zalijeva fuksija


Fuchsia je lijepa i obilno cvatnja biljka koja će ukrasiti i stan i ured. Obilje boja zadovoljit će i najfinjeniji okus. Istodobno, briga o fuksiji je lagana. Te prednosti omogućuju ovoj biljci da pouzdano održava vodeću poziciju u srcima vrtlara.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako