Kućna njega za cvijet dracaena, razmnožavanje i presađivanje

Dracaena je jedno od najčešćih ukrasnih i listopadnih biljaka. Može ga se naći svugdje - i u stanovima i u javnim ustanovama. Takva popularnost dracene, kućna njega za koju nije teško, zaslužila je svoju nepretencioznost i egzotičan izgled.

Kućna njega za cvijet dracene, razmnožavanje i transplantacija 1

Vrste Dracaena

Rod Dracenovih obuhvaća oko 150 vrsta, monofonih i raznobojnih, samo jedan dio ih se uzgaja u zatvorenom cvjetnjaku. Najraširenija je bila dracaena Borced (Marginata), koja se ponekad naziva i Magenta ili Magenta. Izgled je svima poznat: tanko golo deblo i dugi uski listovi koji ostaju samo na vrhu. Boja lišća ovisi o sorti. Može biti zelena s tankom crvenom prugom duž ruba, imati dodatni zlatni obrub (trobojnica). Colorama je širokih ivica, tako da lišće izgleda ružičasto ili crveno.

Kućna njega za cvijet Dracaena, razmnožavanje i presađivanje 2

Dracaena Dragon razlikuje se od prethodnih vrsta u masivnijem deblu - listovi su joj širi, obojeni u tamno zelenu boju s crvenkastim tonom. Još šira bačva krasi crnocrvenu draceenu. Ova vrsta se rijetko nalazi u zatvorenom cvjetnjaku - zbog impresivne veličine pogodnija je za zimske vrtove.

Široko rasprostranjena bila je dracaena Sander ili Sanderian. Odlikuje ga mesnat dio stabljike, koji vam omogućuje da "pletenice" izdanke u različitim oblicima. Listovi su kratki, ne veći od 20 cm, sivkastozelene boje. Zbog svog karakterističnog izgleda, ova dracena naziva se "bambus".

Dracaena Compacta odlikuje se skraćenom stabljikom, zbog koje izgleda „pahuljasto“. Listovi su sjajni, kratki i zakrivljeni. Čvrsto raspoređeni.

Dracaena Hooker karakterizira gusta gola stabljika i svijetlozeleni dugi valoviti listovi s bijelim rubom, skupljeni u gustom grozdu na vrhu.

Kućna njega za cvijet dracene, razmnožavanje i presađivanje 3

Dracaena mirisna (Fragrans), zvana Deremskaya, ima lučno zakrivljene sjajne listove impresivnih (do 60 cm duljine i 10 cm širine) veličine. Prtljažnik, kako raste, izložen, jako vilice. Ime je dobila po velikim mirisnim cvjetovima. Cvjeta u zatvorenim uvjetima. Na temelju ove sorte uzgajane su mnoge sorte različitih boja listova. Na primjer, limun limuna ima uzdužne zelene i žute pruge. Malaya se razlikuje po skraćenim listovima s bjelkasto-zelenim središtem. Varneski - s bijelim uzdužnim prugama. Listovi Massangeana imaju žutu prugu u sredini..

Dracaena Godsef (ili Surculose) je grm s tankim, visoko razgranatim izbojcima. Listovi lanceolatni, šiljasti, s valovitim rubovima, skupljeni u grozdove. Uzgajaju se sorte s žutom, bijelom i čak ružičastom raznolikom. Ova dracena cvjeta u sobnim uvjetima, poštujući sva pravila poljoprivredne tehnologije.

Dracaena Bent (Reflex) je još jedan predstavnik roda s nestandardnim tankim izdancima. Listovi su lanceolatni, dugi, suženi, masline. Postoje raznoliki hibridi. U zatvorenom cvjetnjaku ne raste više od metra, zahtijeva podršku.

Kućna njega za cvijet Dracaena, razmnožavanje i presađivanje 4

Kako se brinuti o draceni kod kuće

Briga o draceni kod kuće nije teška zbog njene nepretencioznosti i velike prilagodljivosti. Glavni problem je odabrati mjesto pogodno za zelenog kućnog ljubimca, uzimajući u obzir činjenicu da će s vremenom postići impresivnu veličinu. Ne bojte se raznolikosti vrsta - pravila kućne njege za Dracaena Dushistaya ili Marginata nisu drugačija.

rasvjetaUnatoč činjenici da je biljka dom tropa, dracaena ne podnosi sunčevu svjetlost na lišću. Dovoljno je osjetljiv na sjenu da bi se mogao smjestiti na sjeverne prozore, ali s redovitim nedostatkom svjetlosti, vremenom će se početi istezati. Idealni bi bili prozori okrenuti zapadu ili istoku. Raznoliki oblici zahtijevaju veći intenzitet svjetla. Ako im nije moguće osigurati dovoljnu količinu prirodne svjetlosti tijekom cijele godine, pobrinite se za umjetnu rasvjetu. S vremenom, kad se biljka prestane postavljati na prozorsku dasku i "sjedi" u vanjskoj kadi, postavlja se ne više od 2 metra od prozora. Lonac se redovno okreće (u idealnom slučaju pri svakom zalijevanju) tako da deblo ravnomjerno raste.

Temperaturni način rada

Ugodna temperatura za dracenu je 20-25 stupnjeva. Biljka podnosi ljetne vrućine stoički, ali se negativno odnosi na razlike. Poželjno je da razlika između dnevnih i noćnih pokazatelja ne smije biti veća od 5 stupnjeva. Skice su također date biljci. Iz tih razloga ne mogu ga iznijeti čak ni u toploj sezoni. Donja granica tolerancije je 12 stupnjeva, ali biljka ga neće moći dugo „izdržati“. Iskusni uzgajivači cvijeća ne preporučuju zimi da sadrže Draceenu pri temperaturama ispod 15.

Vlažnost zraka

Jedan od najvažnijih aspekata njege draceena je održavanje visoke vlažnosti u sobi. Ovaj stanovnik tropa treba redovito prskanje. Obožava "kupanje" pod toplim tušem. Tijekom sezone grijanja, lonac se postavlja daleko od baterija, jer struje suhog, vrućeg zraka mogu oštetiti lišće..

Kako zalijevati draceenu

Dracaena se zalijeva obilno, a ne dopušta prekomjernu vlažnost tla. Kako bi se spriječilo propadanje korijena, dopušteno je da se gornji sloj tla osuši, a višak vode ispušta se iz palete. Kad se zemlja zemlja potpuno osuši, biljka može umrijeti. Učestalost navodnjavanja ovisi o temperaturi okoline: ako je soba zimi vruća, biljka će „piti“ ne manje nego ljeti. Voda se mora braniti u širokom spremniku 3 dana - dracaena ne podnosi prisutnost klora u njoj.

Primjena gnojiva

Dracaena se hrani dva puta mjesečno tijekom razdoblja aktivnog rasta i jednom mjesečno zimi. Prikladne su sve mješavine za listopadne biljke. Imajte na umu da gnojivo za dracenu ne smije sadržavati klor i fluor koji inhibiraju njegov rast.

Kako obrezati dracenu

Mnogi se vlasnici dracene žale kako s godinama gubi izgled. Doista, tanka „palma“ koja raste do stropa s hrpom lišća na vrhu glave teško da se može nazvati privlačnom. Ali ova se biljka može i treba oblikovati - čak i najkompaktniji i najučinkovitiji primjerak, bez obzira na kvalitetu njege, raste s vremenom.

Obrezivanje dracene provodi se u proljeće. Stabljika se skraćuje na visinu koja vam je potrebna. Bubrezi koji spavaju nalaze se po cijeloj njegovoj dužini - nakon šišanja jedan će se od njih probuditi i otpustiti novu „krunu“. Možete pomoći biljci tako što ne dopuštate sušenje mjesta rezanja - za to se nakon uklanjanja vrha podmazuje parafinom. Za razgranavanje (buđenje više bubrega), trup ispod reza omotan je krpom umočenom u Epinovu otopinu. Čuva se vlažno dok se ne pojave nove klice. Jaki i zdravi primjerci ponekad se mogu sami razgranati, ali to je rijetko.

Njega nakon kupnje

Novonabavljenoj draceni trebat će nekoliko tjedana da se prilagodi novom okruženju. Tijekom tog razdoblja, bolje je ne stavljati ga pored drugih biljaka kako bi se izbjegla moguća infekcija. Nakon prolaska „karantene“ lišće bi trebalo izgledati zdravo, bez paukova, ranjavanja i ugriza. Inače, trebate niz tretmana.

Nakon kupnje transplantacija dracene obvezna je jer dugo vremena neće moći živjeti u hranjivoj tresetnoj smjesi. Naravno, postupak se provodi tek nakon što se zeleni kućni ljubimac prilagodi.

reprodukcija

Razmnožavanje dracena kod kuće jednostavan je postupak. Da biste to učinili, koristite reznice ili sjemenke preostale nakon obrezivanja. Razmnožavanje dracene apikalnim reznicama koristi se češće, zbog brzine i praktičnosti ove metode..

Kućna njega za cvijet dracene, razmnožavanje i presađivanje 5

Za reznice koristite dio stabljike, koji nije potpuno lignificiran - lako je razlikovati sivkasto-zelenu nijansu. Poželjno je da je duljina ručke bila najmanje 10 cm. Stavlja se na ukorjenjivanje u spremniku s vodom. Kako bi se spriječilo propadanje, dodaje se komad drvenog ugljena. Reznice možete korijeniti u pijesku. Važno je osigurati da u svakom trenutku ostane mokro. Mora imati staklenik.

Prvi korijeni pojavljuju se nakon 2 mjeseca - kada dosegnu 5 cm, biljku možete presaditi u usku zdjelu u mješavini treseta, lima i pijeska. Još 2 tjedna nakon transplantacije, mlada dracena čuva se u stakleniku. Prvo možete "narasti" korijenje, a zatim odrezati vrh. Da biste to učinili, napravljen je rez na deblu (u obliku slova T ili kružnog oblika), omotan je vlažnim tresetom i zamotan u polietilen dok se korijeni ne pojave. Nakon rezanja, ako je potrebno, uzmite u vodu i posadite kao u prethodnoj metodi. Neke se sorte, na primjer, dracaena Sander i Marginata, razmnožavaju u dijelovima stabljike. Ukorijenjeni su u pijesku. Sok biljke je malo otrovan, stoga nakon rada operite ruke.

Sjemenke dracene mogu se kupiti u specijaliziranim prodavaonicama. Prije sadnje na dan se natapaju u otopini Epina ili Kornevina. Posijano u pijesak. Za izbacivanje sadnica potrebni su staklenički uvjeti i visoka (ne niža od 25 stupnjeva) temperatura. Poželjna je prisutnost grijanja dna. Pucnjevi se pojavljuju nakon nekoliko mjeseci. Zaronite ih kad dosegnete 5 cm. Ovom se metodom može razmnožavati mirisna Dracaena koja uz pravilnu njegu cvjeta u sobnim uvjetima..

presađivanje

Transplantirana dracena kod kuće u proljeće. Kako rastu, mlade biljke se iskrcavaju kako rastu, tako i odrasle biljke - jednom u 2-3 godine, dok ne narastu u vanjske kade. Tada je dovoljno svake godine gornji sloj zamijeniti novim.

Odabir pravog lonca i tla

Posuda s dracenom mora biti prostran - korijenov sustav se razvija brzo - i širok. Optimalno tlo za dracenu treba sadržavati lisno tlo, treset i pijesak (3: 1: 1). Posljednji sastojak se mora dodati - sprječava stagnaciju vlage. Kada sami izrađujete smjesu, obavezno je komponente podvrgnuti toplinskoj obradi. Tlo se prije zagrijavanja navlaži, pijesak se suši kalciniran. Prikladno i specijalizirano zemljište za draceenu, koje se može kupiti u cvjećarnicama.

Kućna njega za cvijet dracene, razmnožavanje i transplantacija 6

Postupak transplantacije korak po korak

Dracaena se pretovarom transplantira u drugi lonac, pokušavajući ne uznemiriti zemljanu kvržicu. Ova biljka ne voli kada joj je korijenski sustav "poremećen".

Transplantacija se provodi prema sljedećem algoritmu:

  1. Pripremite novi spremnik. Promjer se godišnje povećava za 2-3 veličine.
  2. U novi lonac treba položiti sloj drenaže i malo tla.
  3. Zemljani gnoj pažljivo se uklanja i postavlja u novi spremnik, tako da deblo ne bi trebalo zakopati.
  4. Sa strane dodajte svježe tlo, lagano ga namočite.
  5. Biljku obilno zalijte tako da korijenje "leži" na zemlji.

Nakon pravilnog pretovara, nije potrebno održavanje u stakleniku.

Rastući problemi

Na Draceenu mogu utjecati jajovodi, skale i insekti. Povremeno ga mogu napasti listovi trzaji ili lisne uši. Ako se pronađu štetočine, biljka se tretira insekticidima (ili akaricidima, ako je krpelj) u skladu s uputama na pakiranju.

Bez obzira koji se parazit naselio na biljci, potrebna su 2-3 tretmana. Ne pokušavajte povećati ili smanjiti koncentraciju otrova ili intervale između prskanja - to će ih učiniti beskorisnim. Čak i ako je na pakiranju naveden treći razred opasnosti, koristite osobnu zaštitnu opremu.

Gljivične bolesti draceena pojavljuju se u obliku smeđe mrlje sa svijetlim obrubom ili žutom sredini na lišću. Ako se ne poduzmu hitne mjere, njihov se broj povećava i biljka umire. Kada se pojave prvi znakovi, lišće se tretira Fundazolom.

Kućna njega za cvijet Dracaena, razmnožavanje i presađivanje 7

Često se "blagostanje" dracena pogoršava zbog poremećaja u poljoprivrednoj tehnologiji. Ispravljanje nedostataka na vremenu može joj spasiti život.

Vanjske manifestacije uzrokuju pravna sredstva
Dracaena izbaci lišćeU draceni lišće postupno opada kako raste - to je normalan proces. Ako biljka intenzivno gubi lišće, to ukazuje na previše vruć zrak, suhu zemlju ili pojavu štetočina.Raspršite biljku, ne dopustite da se osuši zemljana koma. Ako se pronađu paraziti, tretirajte insekticidima..
Listovi dracene požute i suhuZrak je previše suhRedovito prskajte biljku
Listovi se uvijaju, na njima se pojavljuju vlažne smeđe mrljeBiljka je hladna. Ako je zemljana gnoj bila previše vlažna, mogao bi započeti proces truljenja korijenskog sustavaDrakaenu možete oživjeti liječenjem Fundazolom i premještanjem u topliju sobu. Preporučljivo je pregledati korijenje za područja truljenja, obrezati ih i rane posipati drobljenim ugljenom. Nakon ovog postupka, biljci će trebati staklenik
Smeđe suhe mrlje na lišćuDracaena pati od nedostatka vlageNemojte pretjerano sušiti zemljanu komu, posebno tijekom vruće sezone
Dim listovi prekriveni svijetlim mrljamaVišak suncaBiljka ne treba svijetlu rasvjetu, preuredite je na sjenovitom mjestu


Dracaena nije raspoložena biljka, a da bi zadržala svoj spektakularni izgled, dovoljno je slijediti nekoliko jednostavnih pravila poljoprivredne tehnologije. Odlično se uklapa u unutrašnjost modernih stanova i uredskog prostora. Prema legendama koje su došle iz njezine domovine, dracaena je, između ostalih prednosti, talisman sreće i ljubavi.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako