Kućna njega za stablo cvjetnog dolara (zamioculcas), reprodukcija

Zamioculcas ima jak ugled kao modna biljka. Govori o ovome i njegovom „popularnom“ imenu - stablu dolara. Zamioculcas izgleda zaista impresivno. Savršeno za ukrašavanje uredskih soba i stanova, posebno jer je briga o njemu kod kuće potpuno jednostavna..

Kućna njega za stablo cvjetnog dolara (Zamioculcas), reprodukcija 1

Drvo dolara razvija se sporo - to objašnjava visoku cijenu odraslih biljaka. "Srce" Zamioculcasa je veliki gomolj koji nakuplja rezerve vlage. Zahvaljujući njemu, biljka se u velikoj mjeri ponaša sočno. Cvjeta stablo dolara u starosti. Cvijet, koji opravdava pripadnost "obitelji", je kobra s velom. Cvatnje su malene, smještene blizu sinusa i ne predstavljaju ukrasnu vrijednost, pa se Zamioculcas ne smatra cvjetnicom. Popularne glasine pripisuju mogućnost „privlačenja“ ženske sreće na cvjetajućem dolarskom stablu. Pa, budući da to možete čekati samo pravilnom brigom o biljci dugi niz godina, zli jezici nazivaju Zamioculcas cvijetom celibata.

Kako se brinuti za stablo dolara

Briga o stablu dolara, zahvaljujući njegovoj nepretencioznosti i sposobnosti prilagođavanja okolišnim uvjetima, moći će čak i početnici vrtlari. Slijedeći nekoliko jednostavnih pravila, moguće je osigurati da biljka zadrži spektakularan izgled tijekom cijele godine.

rasvjeta

Optimum za zamiokulkas bit će obilje svijetle raspršene svjetlosti - to jest prozora zapadne ili istočne orijentacije. Međutim, on se osjeća sjajno na sjevernim prozorima, pa čak i na nekoj udaljenosti od njih. Sjenjenje će utjecati samo na stopu rasta stabla dolara, ali ne i na njegov izgled. Od izravne sunčeve svjetlosti, posebno kada ulični sadržaj, lišće štiti - s viškom svjetlosti, oni blijede.

Kućna njega za stablo cvjetnog dolara (Zamioculcas), reprodukcija 2

Temperaturni način rada

Sobna biljka Zamioculcas osjeća se ugodno u širokom temperaturnom rasponu. Zbog svog afričkog podrijetla, nije ga potrebno zaštititi od ljetnih vrućina. Drvo dolara je odano hladnoći, ali poželjno je da zimska temperatura sadržaja ne padne ispod 12 stupnjeva.

Vlažnost i zalijevanje

Zamiokulkas će se osjećati bolje ako se lišće periodično prska toplom vodom u toploj sezoni. Ali ovaj postupak nije potreban - vlaga zraka u našim apartmanima sasvim je prikladna za stablo od dolara. Ali da biste obrisali lišće za njega, očisteći ih od nakupljene prašine, trebate redovito. Za to možete koristiti meku, vlažnu krpu..

Briga za zamiokulkas neće uzrokovati probleme čak ni onima koji su stalno u pokretu. Biljka ne podnosi prekomjernu količinu vode, ali odana je svom nedostatku. Tijekom razdoblja aktivne vegetacije, površinski sloj mora se osušiti, zimi se količina vlage još više smanjuje, omogućavajući zemljani materijal da se potpuno osuši između navodnjavanja.

Kućna njega za stablo cvjetnog dolara (Zamioculcas), reprodukcija 3

Primjena gnojiva

Pravilna briga o zamiokulkasima kod kuće zahtijeva redovito hranjenje: od proljeća do jeseni dva puta, a zimi - jednom mjesečno. Korišteni aditivi s laganom prevlakom dušika u sastavu: univerzalni ili namijenjeni za sukulente. U prvom slučaju, doziranje od onoga navedenog na pakiranju je prepolovljeno. Preporučljivo je izmjenjivati ​​organska i mineralna gnojiva. Neki vrtlari preporučuju prskanje biljke „na listu“ slabom otopinom uree u proljeće kako bi se ubrzao rast..

Njega nakon kupnjeIndustrijski staklenici drže biljke u što je moguće zatvorenijim spremnicima, pa je nakon kupnje preporučljivo presaditi Zamioculcas u drugi lonac veći za nekoliko veličina. U procesu presađivanja treset, u kojem je biljka „sjedila“, nježno se sječe iz korijena, pazeći da ne ošteti gomolj. Obavezno ih pogledajte na prisutnost mekih zatamnjenih područja koja su izrezana na zdrava tkiva, a rane posipajte drobljenim ugljenom. Nakon presađivanja stablo dolara zalijeva se smrdljivim - ne trebate ga stavljati u staklenik.

obrezivanje

Zamiokulkas kod odlaska kod kuće lako se formira obrezivanjem. Ako se ukloni gornji pupoljak na listu, on prestaje rasti. Zbog ove osobine, rezanjem biljaka za odrasle, možete im dati razne oblike koji će trajati dugo. Obrezivanje se može obaviti samo u proljeće..

Kako razmnožavati zamiokulkas

Razmnožavanje stabla dolara kod kuće zahtijeva strpljenje - "mladi" rastu sporije od odraslih biljaka. Koristite za ovu metodu dijeljenja gomolja, sadnje reznica listova.

Kućna njega za stablo cvjetnog dolara (Zamioculcas), reprodukcija 4

Podjela gomolja koristi se ako je matična biljka narasla i apsolutno je zdrava. Bolje je kombinirati postupak s proljetnom transplantacijom. Obično je optimalno mjesto za rez lako pronaći: gomolj se razvija neravnomjerno, njegovi različiti dijelovi odvojeni su tankim pregradnim tkivom. Osigurajte da svaka dividenda ima svoju točku rasta. Kriške su nužno posute drobljenim ugljenom, osušene. Svaka delenka sjedi u uskom loncu - do pojave novih klica malo se zalije.

Zamioculcas ne voli povredu integriteta gomolja, stoga i mlade biljke i majka mogu umrijeti kao rezultat postupka.

Reprodukcija zamiokulkasa listom (zasebna ploča ploče) provodi se prema sljedećem algoritmu:

  1. Jedan od starih donjih segmenata prerezan je oštrim nožem zajedno s dijelom stabljike - "noga".
  2. Sjedi u mješavini treseta i pijeska bez dubokog prodiranja.
  3. Posude se postavljaju u staklenik s konstantnom ventilacijom (ili se stavljaju u plastičnu vrećicu, bez vezivanja na vrhu), zalijevaju umjereno.

Nakon nekog vremena, ploča će započeti s korijenjem i počet će formirati gomolj. Proći će do šest mjeseci, nakon čega umre. Ako se do ovog trenutka gomoljasti organ uspije dovoljno formirati, nakon nekog vremena počet će pucati. Apikalni dijelovi lišća sjede na isti način. Brže formiraju gomolj i rastu. Duljina reznica ne utječe na uspjeh ukorjenjivanja, ali što je manji dio potreban za razmnožavanje, to će više vremena trebati da ga pretvorimo u prekrasnu biljku. Materijal koji je ostao nakon obrezivanja možete koristiti.

Kako pravilno presaditi Zamioculcas

Presaditi zamiokulkas kod kuće nije teško, budući da korijenski sustav biljke dobro podnosi "invazije". Sam gomolj se tretira pažljivo, nastojeći ga ne oštetiti. Stablo mladog dolara se sadi jednom godišnje, odrasla osoba - svake 2-3 godine, dok ne naraste na vanjske kade. Tada se svakog proljeća gornji tlo zamjenjuje svježim.

Prikladno tlo i lonac za zamiokulkas

Najprikladnija zemlja za zamiokulkas je jednaka mješavina travnjaka, lišća, treseta i pijeska. Međutim, nezahtjevna je za sastav tla, pa s jednakim uspjehom možete koristiti gotove univerzalne ili dizajnirane za supkulente supstrat. Ključni zahtjevi: dobra prozračnost i neutralna kiselost. Pot za zamiokulkas odabrati nizak i širok. Nekoliko centimetara trebalo bi ostati između gomolja i strana.

Kućna njega za stablo cvjetnog dolara (Zamioculcas), reprodukcija 5

Postupak transplantacije korak po korak

Stablo dolara presaduje se na sljedeći način:

  1. Zemljani gnoj uklanja se iz starog spremnika, korijenje je djelomično oslobođeno iz tla.
  2. Gomolj se pažljivo skenira na trulež. Nakon otkrivanja, truli dijelovi se oštrim nožem prerezuju na zdrava tkiva, rane se posipaju drobljenim ugljenom - gomolj se suši u roku od pola sata.
  3. U novi lonac se sloj drenaže i svježeg tla stavi tako da gomolj nakon sadnje ne sjedne previše duboko.
  4. Odozgo i na bočnim stranama ispunjavaju zemlju, lagano natapajući zemlju.

Neki vrtlari radije ne prekrivaju gomolj tla, češći način sadnje je djelomičnim produbljivanjem, ne većim od 1 cm. Gomolj je malo toksičan, pa budite oprezni kada radite s njim..

Rastući problemi

Čak i uzgoj nepretencioznog stabla dolara može uzrokovati probleme. Ponekad zamiokulkas ne raste, prolijeva lišće ili gubi atraktivan izgled. U pravilu, takve manifestacije ukazuju na kršenja poljoprivredne tehnologije. Ako se problem pravovremeno utvrdi, najčešće ga se može otkloniti bez štete po život biljke..

Kućna njega za stablo cvjetnog dolara (Zamioculcas), reprodukcija 6

Vanjske manifestacije uzrokuju pravna sredstva
Listovi zamioculcasa požuteNajčešće je to prirodni proces starenja. Zamiokulkas također može reagirati na kritične poremećaje u poljoprivrednoj tehnologiji žutanjem i otpuštanjem lišća. Vrijedno je zabrinjavati utječe li postupak na mlado lišće.Pridržavajte se poljoprivredne tehnologije - nemojte pretjerivati ​​s zalijevanjem, ali imajte na umu da je ljeti preporučljivo ne dovoditi zemljanu komu da se potpuno osuši. Ne držite biljku u previše hladnim prostorijama..
Mrlje na lišćuRazlog za pojavu tamnih vlažnih mrlja je isušivanje vode, moguće u kombinaciji s niskom temperaturom ili propuhom. Žute suhe tragove označavaju izravnu sunčevu svjetlost ili previše suh zrak.Pridržavajte se poljoprivredne tehnologije, nemojte previše navlažiti zamiokulkase i zaštititi ih od prekomjernog snižavanja temperature.

Ne stavljajte lonac na južne prozore. Zapamtite da bi ljeti prskanje trebalo biti dio njege biljaka. Zimi ga držite podalje od akumulatora.

Deblo crni, a korijenje truliTo ukazuje na prekomjerno zalijevanje..

Tamne, ali suhe, kao da se „oslikane“ mrlje na središnjim venama lišća mogu prirodno pojaviti tijekom rasta.

Izvadite biljku iz lonca, odrežite sve oštećene dijelove, liječite zdravo tkivo drvenim ugljenom ili Fundazolom. Sadite u bliži spremnik - prije pojave novih izdanaka smanjite zalijevanje dok se zemljana koma potpuno ne osuši. Ne zaboravite da je stablo dolara izrazito negativno zbog viška vlage.
Dollar stablo ne daje nove izbojkeZamiokulkas raste sporo, ali ako iz mjeseca u mjesec nema novih izdanaka, to ukazuje da biljka nema dovoljno svjetla ili hranjivih sastojaka.Premjestite zamiokulkase na osvijetljenije mjesto, redovito ga hranite.
Zamioculcas plačePonekad se na lisnim pločama pojave kapljice vlage, koje izgledaju poput suza. Ovo je alarm koji ukazuje na mehanička oštećenja ili nepravilnu njegu..Slijedite poljoprivrednu tehnologiju.

Zamiokulkas može biti pogođen paukovim grinjama. Pojava štetočina može se odrediti tankim pastuhom i deformiranim gornjim lišćem koji zaostaju u razvoju. Za borbu protiv nje koriste se akaricidi, poput Neoron, Fitoverm, Aktofit. Biljka se tretira najmanje dva puta, s tjednim intervalom. Bez drugog tretmana nema smisla raditi prvo, isto se odnosi i na periodičnost.

Povremeno se stablo insekta može naseljavati na stablu dolara. Lako je primijetiti odrasle - to su voštani smeđi ili smeđe tuberkli na lišću i deblu. Uklanjaju se pamučnim brisom namočenim u slabu alkoholnu otopinu. Naravno, takav postupak neće pomoći riješiti se štetočina - krasta ima složenu fenologiju, u mnogim fazama je nerazlučiva oružanim okom - ali smanjit će njihov broj. Za potpuno zbrinjavanje koristite bilo koje sistemske insekticide, na primjer, Fufanon, Aktaru. Tanrek pokazuje dobre rezultate u borbi protiv kokcida.

Zamioculcas je popularna biljka zbog svog „skupog“ izgleda. Njegovi simetrični sjajni listovi postat će dostojan ukras bilo kojeg interijera. Još jedna prednost je nepretencioznost njege, jer da bi stablo dolara "procvjetalo" dovoljno je slijediti nekoliko jednostavnih pravila.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako