Kućna njega za cvjetnu ljubičicu, presađivanje i razmnožavanje

Ljubitelji unutarnje cvjetnice često preferiraju obilno cvatnje i izbirljive biljke. Nije iznenađujuće da je najčešći i najomiljeniji "stanovnik" prozorske daske ljubičasta - njega u kući nije teško, a cvjetanje odrasle jake biljke traje većinu godine.

Kućna njega cvijeta ljubičice, presađivanje i razmnožavanje 1

Zahvaljujući Walteru i Ulrichu von Saint-Paulu, ocu i sinu, jedan je prikupio sjeme neobične i rijetke biljke, a drugi ih je predao poznatom botaničaru. Njegova masovna distribucija započela je nakon predstavljanja na međunarodnoj izložbi 1893. godine.

Afrička ljubičica kompaktna je zeljasta biljka sa skraćenom stabljikom. Listovi su u obliku srca, zaobljeni, ponekad sa šiljastim vrhom, mogu biti nazubljeni. Cvjetovi s pet latica. Od stabljika se mogu formirati dodatne latice, stvarajući frotirni efekt. Njihova veličina, boja, broj pupova na stabljici ovisi o sorti.

Sorte ljubičastih ljubičica

Trenutno broj sorti premašuje 32 tisuće. Uzambara unutarnje ljubičice razvrstane su prema veličini ispusta, karakteristikama lista, obliku i boji cvijeta.

Veličina izlazne utičnice:

 1. Standard je promjer otvora odrasle biljke od 20 do 40 cm - većina modernih sorti pripada ovoj skupini.
 2. Veliki standard - više od 40 cm. To uključuje Ward Brown ili Louisiana Lullaby..
 3. Semi-mini - od 15 do 20 cm. Na primjer, Aca`s Eloise, Emerald Pink. Kao primjere sorti domaće selekcije mogu se nazvati AV-omiljena igračka, BR-Provence.
 4. Minijaturni oblik - od 7 do 15 cm. Na primjer, LE Princess Leia, N-Aurora.
 5. Super-minijaturni oblik, ponekad se naziva i "micromini". Rozete ovih senpolija ne prelaze 7 cm u promjeru. Među njima su sorte poput Lil Periscope, H-Droplet.

Kućna njega za cvijet ljubičice, presađivanje i razmnožavanje 2

Suvremeni uzgojni rad provodi se u smjeru smanjenja veličine ispusta. U posljednje vrijeme postaju popularne ljubičice prikolice. Odlikuje ih izduženo stablo i tvore mnoštvo maćeha.

Listovi ljubičice razlikuju se kako slijedi:

 • dječak - običan ravni monofonski;
 • djevojka - obična ravna ploča sa svjetlijim mjestom u podnožju;
 • raznovrstan - sa raznolikom bojom (mrlje ili obruči bijele ili žućkasto-zelene boje);
 • žlica - rubovi lista su uvijeni prema gore;
 • holly - sa zakrivljenim zavojima;
 • nazubljen - nazubljen rub;
 • koplje - izduženi list.

Kućna njega cvijeta ljubičice, presađivanje i razmnožavanje 3

Cvjetovi ljubičice dijele se na:

 1. Nedvojni: 5 latica, tri donje više od dvije gornje.
 2. Zvijezda: 5 latica iste veličine.
 3. Pola dvostruko: dio stabljika pretvara se u dodatne latice, ali prašine su još uvijek vidljive.
 4. Terry: više od 10 latica koje u potpunosti prekrivaju prašine.
 5. Rebrasta: rubovi latica su valoviti ili obrubljeni.

Kućna njega za cvijet ljubičice, presađivanje i razmnožavanje 4

Po boji se mogu razlikovati jednobojne, dvobojne i višebojne ljubičice. U ovom se slučaju dodatne boje mogu nalaziti na glavnoj pozadini u obliku obruba, otisaka, poteza ili prskanja. Sami su ljubičaste himere. U ovoj sorti pruga kontrastne boje prolazi kroz središte svake latice. Ova se boja dobiva zbog prisutnosti u laticama dva sloja genetski različitih stanica. Kimerno obojenje je rijetko i prenosi se samo kad se razmnožava pastorkama ili stabljikama, tako da je cijena takvih ljubičica veća.

Kućna njega za cvijet ljubičice, presađivanje i razmnožavanje 5

Kako se brinuti za ljubičice

Briga za ljubičice kod kuće nije teška - nije razlog da se ova biljka smatra jednom od „najzapornijih“. Ali ako želite dobiti prekrasnu veličanstvenu rozetu s cvjetanjem "kape", trebate slijediti nekoliko jednostavnih pravila poljoprivredne tehnologije.

Rasvjeta i odijevanje

Saintpaulia treba jako difuzno svjetlo. Odnosno, zapadni i istočni prozori za nju će biti optimalni. Na sjevernoj strani peteljke, ljubičice će se produljiti, lišće će ispupčiti ili procvjetati ili neće biti rijetko. Ako nema drugog mjesta za biljku, osigurajte joj dodatno osvjetljenje.Izravna sunčeva svjetlost kontraindicirana je kod ljubičica: ostavljaju opekline. Čak i uz zasjenjenje na južnim prozorima, ima previše svjetla, zbog čega lišće počinje izblijediti. Da bi se to izbjeglo, cvijet se postavlja 1-1,5 m od prozora.

Za puni rast ljubičice se trebaju hraniti svaka dva tjedna. Za djecu i predjele koriste univerzalna gnojiva. Odraslim biljkama koje cvjetaju ili se pripremaju za cvjetanje potrebne su smjese s prevladavanjem fosfora i kalija.

Kućna njega za cvijet ljubičice, presađivanje i razmnožavanje 6

Njega ljubičice zimi razlikuje se ovisno o tome imate li dodatno osvjetljenje. Ako se Saintpaulia ponovo osvjetljava 12 sati, pobrinite se za nju na isti način kao u toploj sezoni. Pod prirodnom svjetlošću zimi se ljubičice zalijevaju rjeđe, gnojiva se primjenjuju samo jednom mjesečno.

Temperatura i vlaga

Optimalni temperaturni raspon za uzgoj ljubičica je od 18 do 24 stupnja. Saintpaulia može izdržati i niže temperature (10-12 stupnjeva), ali za kratko vrijeme i podložna sušenoj zemljanoj komi, inače će korijenje početi propadati. Na 30 stupnjeva i više započinje proces ćelijske smrti pa se na vrućini ljubičice uklanjaju s prozorskih prozora, preuređujući se na hladnije mjesto. Temperaturu možete sniziti raspršivanjem zraka u blizini biljaka. Violeta kategorički ne podnosi propuh, ne može se iznijeti na otvorenom ili ostaviti u blizini prozora lišća, posebno zimi.

Razina vlage u našim stanovima sasvim je prikladna za ljubičastu, nije joj potrebno dodatno prskanje. Postoji mišljenje da su vodeni postupci za afričku ljepoticu kontraindicirani - to nije sasvim točno. Leci se mogu i trebaju povremeno prskati toplom vodom iz boce sa sprejom, čisteći ih od nakupljene prašine. Opet, mokra obrada lima je neophodna u borbi protiv krpelja. Nakon vodenih postupaka dovoljno je izbrisati točku rasta novinskim ili pamučnim jastučićem kako biste uklonili velike kapi vode i pustili da se grm osuši na tamnom toplom mjestu bez propuha..

Koliko često zalijevati ljubičicu

Senpolia zahtijeva umjereno zalijevanje sušenjem gornjeg tla. Višak vode dovodi do truljenja korijena, a njegov nedostatak dovodi do gubitka izgleda. Nemoguće je reći s kojim intenzitetom će ljubičica isušiti zemljanu grozd - to ovisi o veličini lonca, sastavu tla i karakteristikama korijenskog sustava. Senpolije zahtijevaju individualni pristup u pogledu zalijevanja - dva grma iste veličine i starosti povući će vodu različitog intenziteta. Stoga prije zalijevanja obavezno osjetite tlo.

Kućna njega za cvijet ljubičice, presađivanje i razmnožavanje 7

Zalijevanje ljubičica može se učiniti:

 1. Kroz paletu. U tom se slučaju biljci daje 15-20 minuta da se "napije", višak vode se odvodi.
 2. Odozgo. U ovom slučaju koristite kantu za zalijevanje s tankim dugačkim nosom kako biste spriječili da kapljice vode padnu na lišće.
 3. Kroz pijesak. Ako je 1/3 lonca ukopana u pijesak i zadržana vlažna, ljubičica će sama povući potrebnu količinu vlage..

U svakom se slučaju voda koristi samo ako stoji i zagrijava se do sobne temperature. Drugi način je zalijevanje ljubičica ljubičicama. Prilikom sadnje postavlja se najlonska vrpca u loncima, čiji se dio izvodi kroz drenažne rupe. Lonac s ljubičastom postavljen je iznad spremnika vode, tako da je kabel uronjen u njega. Uz navodnjavanje fitiljima, podloga bi trebala biti lakša nego kod uobičajene.

Kako razmnožavati ljubičicu

Uzgoj ljubičica kod kuće jednostavan je i uzbudljiv proces. Za razmnožavanje koriste se lisnati reznice, kćeri, sjemenke. Ljubitelji ljubičice preferiraju prvu metodu: mlade biljke dobivene iz lista u pravilu prenose sortne karakteristike majčinog izljeva i cvjetaju u godinu i pol dana.

Ključ uspjeha pri rezanju je pravilno odabran list. Mora biti netaknut, bez oštećenja i žut, izrezan iz središnjeg dijela utičnice. Peteljka se skraćuje na 2-3 cm. Rez se izrađuje oštrim nožem na 45 stupnjeva, posipa se drobljenim ugljenom. Za sadnju odaberite usku posudu i lagano prozračno tlo. Možete koristiti mješavinu nizinskog treseta i perlita. Nakon sadnje, reznice se moraju staviti u staklenik mjesec dana, sve dok se korijeni ne pojave. Ako je potrebno, zalivamo - staklenici se svakodnevno provjetravaju.

Mjesec dana nakon ukorijenjenja počinju se pojavljivati ​​djeca. Kad lišće mladog rasta naraste na 1 cm, sadi se u zasebne posude. Koristite plastične čaše ili posude promjera 5 cm. Nakon sjedenja stavite u staklenike još 2 tjedna. Mlade biljke prelaze u velike kontejnere dok rozeta raste.

Kućna njega cvijeta ljubičice, transplantacija i razmnožavanje 8

Širenje ljubičica utičnicama odvija se po istom principu:

 1. Pastorci se razdvajaju, pazeći da ne oštete točku rasta, kada im listovi dosegnu 1 cm.
 2. Stavljaju se u unaprijed pripremljeni spremnik sa svijetlom podlogom bez produbljivanja.
 3. Držite u stakleniku do korijena.

Biljke izrasle iz maćeha razvijaju se i cvjetaju brže.

Sjemenke ljubičice rijetko se uzgajaju kod kuće iz sjemena: sortni se likovi ne prenose ovom metodom. Ali možete pokušati razviti „svoje“ sorte prašanjem različitih biljaka. Senpolia nosi testise 6 mjeseci. Za to vrijeme, grm nije presađen i zaštićen od bilo kakvog stresa. Nakon zrenja sjeme se sije u mješavinu treseta, perlita i pijeska bez prskanja. Spremnici se stavljaju u staklenik, ako je potrebno, navlaženi iz boce s raspršivačem. Sadnice rone u fazi 3-4 lišća, a kad dosegnu veličinu standardnog djeteta, sadi se u zasebne posude.

Kako presaditi ljubičicu kod kuće - upute za korak po korak

Ljubičice se transplantiraju kod kuće godišnje u proljeće. Ako postoji pozadinsko osvjetljenje, postupak se može provesti u studenom, tada će utičnice cvjetati u ožujku - travnju. Tlo senpolije treba biti rastresito i prozračno. Smjesa lisnatog tla, treseta, pijeska i perlita (4: 3: 1: 1) je idealna. Sjeckani mahovina sphagnum (ne više od 10 ukupnog volumena), drobljeni ugljen, vermikulit može se dodati u supstrat u malim količinama. Važno je uzeti u obzir kiselost svih komponenti tako da gotova smjesa ima Ph od 5,5-6,5.

Lonac je odabran tako da bude otprilike 1/3 promjera otvora. U širim posudama, ljubičice se "zadebljaju", dobivaju lisnu masu na štetu cvatnje - korijenski sustav je skloniji propadanju. Potrebna je drenaža.

Ako je utičnica narasla i trebate je presaditi u veći lonac, biljka se uklanja iz starog spremnika, stavlja se u novi i tlo se doda na strane.

Ako nema potrebe za većim loncem, postupite na sljedeći način:

 1. Biljka se uklanja iz lonca, 1/3 zemljane kome zajedno s korijenjem se reže škarama ili oštrim nožem.
 2. Uklonite donji sloj lišća (dva po potrebi), posipajući kriške zdrobljenim ugljenom.
 3. Lonac se temeljito ispere ili uzme novi iste veličine.
 4. Na dno položite sloj drenaže i svježeg tla, postavite biljku tako da je golo stablo ispod razine tla.
 5. Zalijevajte ljubičicu i stavite je u staklenik na nekoliko tjedana..

Ovaj postupak pridonosi pomlađivanju otvora i nastanku novih korijena. Ljubičice na fitilju presaduju se po istom principu..

Rastući problemi

Uzgoj ljubičica nije bez poteškoća uzrokovanih kršenjem poljoprivredne tehnologije.

Vanjske manifestacije uzrokuju pravna sredstva
Žute mrlje na lišćuIzravna sunčeva svjetlostPremjestite senpoliju na pogodnije mjesto
Smeđe mrljePojavljuju se na lišću nakon zalijevanja hladnom vodomKoristite vodu zagrijanu na sobnu temperaturu
Žuti lišćeDonji listovi senpolije požute tijekom prirodne smrti. Ako postupak utječe na cijelu utičnicu, uzrok može biti prekomjerna snaga ili nepravilno zalijevanje.Slijedite poljoprivrednu tehnologiju
Ledeno lišće s vlažnim tlomPropadanje korijena najvjerojatnije uzrokovano pretjeranim zalijevanjem ili niskom temperaturom.Ako lišće na točki rasta nije izgubilo turgor, biljka će oživjeti. Korijeni su potpuno oslobođeni tla. Lateralni korijen je lakše ukloniti - središnji korijen traži se trulim područjima, izrezanima za zdrava tkiva. U naprednim slučajevima, kada je trulež već počeo penjati stabljiku, morate ga ukloniti zajedno s lišćem. Ostatak biljke tretira se fungicidom i sadi se poput maćeha.

Ako su listovi na mjestu rasta spori s znakovima propadanja, ispust se odbacuje. Lišće za reznice od njega je bolje ne uzimati - oni će istrunuti.

Saintpaulia ne cvjetaRazloga može biti nekoliko: nedostatak rasvjete ili hranjivih sastojaka, niska temperatura zraka, prevelika posuda.Slijedite poljoprivrednu tehnologiju

Kućna njega za cvijet ljubičice, presađivanje i razmnožavanje 9

Većina problema s rastućom senpolijom može se izbjeći strogim pridržavanjem pravila skrbi..

Bolesti i njihovo liječenje

Među bolestima ljubičica češće se javljaju one uzrokovane raznim gljivicama: siva i korijenska trulež, pepelasta plijesan, fusarium. Njihov izgled odmah utječe na stanje lišća: gube turgor, mogu poprimiti neprirodnu boju, prekriti se mokrim trulim mrljama ili bjelkastim cvatom.

Liječenje takvih bolesti svodi se na tretmane fungicidima, na primjer, Fundazol. Ljubičice koje se uzgajaju bez kršenja poljoprivrednih propisa manje se mogu razboljeti. Korisno je obraditi utičnice Epina prije početka zimske hladne ili ljetne vrućine: to će pomoći biljkama da lakše prežive nepovoljno razdoblje.

Štetočine i borba protiv njih

Na Senpoliju utječu lišće i cvjetovi trpota, ciklama i lažni krpelj, trbušnjak. Kad se pojavi krpelj od ciklame, središte ispusnog otvora se zadebljava, a vilice na mladom lišću produžuju se. Ploskotelka (lažni krpelj) „daje“ sebe kao ugrize na lišću. Akaricidi, na primjer, Kleschevit ili Fitoverm, pomoći će da ih se riješite. Provedite 2-3 tretmana u razmacima od tjedan dana, temeljito vlažeći svaki list odozgo i odozdo iz pištolja za prskanje.

Thrips su krupni insekti koje je lako uočiti. Za borbu protiv njih koriste se odgovarajući insekticidi, slijedeći upute na pakovanju. Kad se pojave paraziti, važno je ukloniti sve stabljike. Mealybug izgleda kao bijeli pahuljasti "plak". Može se nalaziti u korijenu (tada ga je teže detektirati) ili na stabljici. Za uništavanje parazita tlo se nekoliko puta prosipa koncentriranom otopinom Actare.


Ljubičica je plemenita i brza biljka koja može oduševiti domaćine cvjetanjem gotovo cijele godine. "Upoznavanje" s njim je jednostavno: samo slijedite pravila poljoprivredne tehnologije.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako