Kućna njega za cvijet anthurium: presađivanje, razmnožavanje

Anthurium je ukrasni cvijet rodom iz Južne Amerike. U svojoj domovini dobio je nadimak "vatreni jezik" i "cvijet flaminga". Takva zvučna imena izmišljena su zbog činjenice da su cvjetovi biljke u obliku srca obojeni u krv crveno i druge svijetle boje. Iako je ova biljka kapriciozna i izbirljiva u vezi s uvjetima uzgoja, ali kupujući je za svoj dom, nikada nećete požaliti zbog svoje odluke. Potrebne su vam informacije o tome što je ovaj zatvoreni cvijet, je li moguće držati ga kod kuće, što trebate znati o Anthuriumu i njegovati ga kod kuće, kako odabrati tlo za Anthurium, ispravno ga presaditi i zaštititi od bolesti i štetočina.

Cvijet za kućnu njegu Anthurium: presađivanje, reprodukcija 1
Možete se beskrajno diviti anthuriumu (cvijetu muške sreće), nemoguće je proći pored divnog cvijeta s tamnozelenim (ili drugom bojom) kožnatim ili baršunastim lišćem s venama malo svjetlije boje. Osim toga, ovi listovi mogu biti različitih oblika: u obliku srca, pravilno izduženi ili široko lanceolatni, a njihove ploče mogu biti potpuno cijele ili razrezane na rubovima..

Ali glavno bogatstvo cvijeća u zatvorenom obliku Anthurium su izvorni cvjetovi raznih boja - od bijele do bordo, gotovo crne. Struktura cvasti je također neobična - zatvorene su u gustom kopu u obliku uskog cilindra ili spirale. Pomalo podsjeća na rep, zbog čega je botanički rod, koji uključuje "mušku sreću", dobio ime ("anthos" je s grčkog preveden kao cvijet, a "oura" kao rep). Ovo je uho kao da je umetnuto u glatki, voštani veo pastelnih i svijetlih boja. Da biste cijenili šarm cvjetova, anturij se mora kupiti već cvjetajući.

Glavne vrste i sorte

Cvijet za kućnu njegu Anthurium: transplantacija, reprodukcija 2

Rod Anthurium ima stotine vrsta od kojih se najčešće koriste kućni cvjetovi:

 1. Anthurium Andre (drugo ime za Anthurium Andrianum). Ova biljka, koja doseže visinu od 1 m. Ima svijetlo zelene sjajne listove i veo ispravnog oblika u obliku srca. Može se slikati u raznim bojama: bijela, losos, ružičasta, crvena, ljubičasta, žuta i zelena. Ova vrsta cvjeta do 5 tjedana zaredom, u rezu košta 1 mjesec.
 2. Scherzer Anthurium je vrsta s kratkim stabljikama, prljavo zelenim duguljastim lišćem, na čijoj se površini nalaze crne mrlje. Uho u obliku spirale, prekrivač raznih boja u obliku elipse usmjeren je prema dolje. Pripada najjednostavnijem i najzahtjevnijem u uzgoju vrsta ove biljke.
 3. Kristalni Anthurium nije cvjetanje vrste s atraktivnim minijaturnim lišćem. Oni su u obliku srca, ljubičasto-brončani kod mladih cvjetova i maslinasto ili tamnozeleni, lepršavi, s mrežicama srebrnih pruga u starijih. Bracts su mali, ljubičasti ili smeđi.

Cvijet za kućnu njegu Anthurium: presađivanje, reprodukcija 3

Zauzvrat, postoji mnogo sorti ovih ukrasno cvjetnih biljaka koje se razlikuju u boji bracts:

 1. Crveni anturij klasik je žanra. Anthurium Turenza, Dakota, Adrios Red i drugi imaju takav ton brakteja.
 2. Bijeli Anthurium - Picasso, Silens, Akropolj, Marasol.
 3. Anthurium pink je Anthurium Pandola, sorte Andre Champion, Amalia Elegans, Favorit, Jolie, Leganza, Otazu, Mystic.

Anthurium također ima žute, narančaste i druge prekrivače (sorta Princess Alexia), kao i različite ljubičaste boje (Anthurium Black Queen, sorte Fiorino, Utah). Anthurium Mix se ističe jer njegovi bracts imaju potpuno drugačiju boju.

Kako se brinuti za anthurium

Ako želite dobiti zdravu, spremnu za veličanstvenu cvjetajuću biljku, trebali biste znati osnovna pravila za brigu o anturiju kod kuće. Ovaj egzotični gost mora organizirati uvjete koji su što bliži klimi tropa..

Temperaturni način rada

Svi stanovnici tropskih zemalja vole toplinu, a „muška sreća“ također nije iznimka. Za kućni cvijet anturijuma, najoptimalnija temperatura ljeti nije niža od + 20 ... + 25 ° C, a zimi ne niža od + 18 ° C, pa bi trebala stajati tijekom cijele godine u grijanoj prostoriji. Ovaj južni gost ne voli propuhe, pa odaberite mjesto za njega gdje nema jake cirkulacije zraka oko biljke, ali još uvijek ima pristup svježem zraku.

Cvijet za kućnu njegu Anthurium: transplantacija, reprodukcija 4

Vlažnost zraka

Kao i drugi epifiti, cvijet flaminga radije raste pri visokoj vlažnosti zraka (od 85 do 95). Ali u urbanim stanovima teško je ispuniti ovaj uvjet, jer je zrak u njima vrlo suh za ljude iz tropa. Stoga svaki dan obavezno prskajte svoja odjela toplom, ne tvrdom vodom, a također ne zaboravite obrisati sjajne listove vlažnom krpom. Bilo bi lijepo obložiti zračne korijene komadima bijele mahune sfanta. Prilikom prskanja pazite da tekućina ne padne na glatke brakteje - na njima se pod utjecajem vode pojavljuju ružne smeđe mrlje.

Jednom mjesečno uredite sobnu biljku anturija uz dobar topli tuš, ali prije nego što započnete postupak, njezino korijenje prekrijte filmom kako ne bi narušili režim zalijevanja. Također za povećanje vlažnosti, postavite saksije s "kućnim ljubimcima" na palete s navlaženim šljunkom ili ekspandiranom glinom.

rasvjeta

Omogućite svom ljubimcu biljke odgovarajuću rasvjetu. Vole svijetle, ali raspršene sunčeve zrake, pa je najbolje mjesto za ovu biljku tropika u stanu prozorska daska prozora okrenutih prema zapadu / istoku. Ljeti, na vrućini, uklonite biljku najmanje 1 m s prozora kako previše intenzivne zrake ne mogu spaliti lišće.Zimi preuredite lonac na južni prozor. Preporučljivo je ne ostavljati ovu domaću biljku na mjestu gdje je stajala ljeti, jer nedostatak sunčeve svjetlosti također negativno utječe na nju. Prestaje cvjetanje i venu, što je vidljivo kod osvjetljavanja i deformacije lišća.

Kako zalijevati anthurium

Budući da je vaš anthurium stanovnik tropika, morate ga velikodušno, ali ne često zalijevati. Ljeti je zalijevanje potrebno ne više od 1 puta u 3-4 dana, nakon čega pratite razinu tekućine u tavi. Osušite višak kako biste spriječili da se plijesan i gljivice razmnože i kako biste spriječili moguće korijensko truljenje cvijeta. Zimi, zalijevanje Anthurium-om smanjite na 1 put u 7 dana.

Cvijet za kućnu njegu Anthurium: transplantacija, reprodukcija 5

Primjena gnojiva

Tijekom razdoblja rasta, cvijet hranite gnojivima s učestalošću 1 puta u 2 tjedna. Zimi smanjite količinu gnojiva za Anthurium za 2 puta, tj. Hranite ga 1 puta u 7 dana.

Njega cvjetanja

Ako slijedite osnovna pravila poljoprivredne tehnologije, vaš kućni anturium moći će vam ugoditi s gotovo neprekidnim cvjetanjem tijekom cijele godine. Pratite temperaturu i vlažnost zraka u sobi u kojoj živi ovaj kućni cvijet. Ne smiju biti ispod 25 ° C i 85. Sperite ga svakodnevno, ali samo vodu jednom u 7 dana. Zaštitite se od jarkog sunca.

Razmnožavanje Anthurium

Za razmnožavanje anturijuma kod kuće, možete odabrati nekoliko opcija. Na primjer, možete ga širiti:

 • dijeljenje grma;
 • reznice;
 • sjemenke.

Razmnožavanje anthuriuma dijeljenjem, učinite to. Podijelite grm u nekoliko stabljika, tako da svako od njih mora imati korijenje i točke rasta, i posadite ih u poseban spremnik. Tako ćete odmah dobiti nekoliko novih mladih grmova koji mogu cvjetati već u istoj sezoni.

Stari grm se može razmnožavati i bočnim izbojcima. Ocijedite ih od matičnjaka i odmah ih posadite u posude. Izvadite izbojke duljine najmanje 15-20 cm. Ako još nemaju korijenje, izbojke stavite u vlažnu mješavinu riječnog pijeska i treseta (1 do 1) ili u perlit. Čuvajte ih u malom stakleniku ili pokrijte plastičnim omotačem kako se vlaga ne bi prebrzo uklonila iz tla. Svakodnevno provjetravajte. Nakon mjesec dana ispustite ih u veće saksije.

Cvijet za kućnu njegu Anthurium: presađivanje, reprodukcija 6

Anthurium možete uzgajati i iz sjemenki. Ovo je najduži i naporan proces, ali istovremeno i fascinantan, jer se može koristiti za dobivanje novih hibridnih opcija. Da biste sakupili vlastito sjeme, morate ručno oprašiti cvatnju mekim četkicama i pričekati dok ne sazriju (od 9 do 12 mjeseci). Sjemenke anturija izgledaju poput zrna kukuruza, ali manje.

Sjetite ih čim se pokupe, jer brzo gube klijavost. Za sjetvu uzmite male posude sa laganim, rastresitim tla, posadite sjeme u njih, prelijte i prekrijte folijom. Kad se pojave, presadite ih u druge posude sa sljedećim sastavom tla:

 • lisnata trula zemlja;
 • bijeli treset;
 • ugljen;
 • struganje borove kore.

Uzmi sve dijelove u jednakim dijelovima. Imajte na umu da takvi domaći anturiji mogu cvjetati tek nakon 2-2,5 godina nakon sadnje, pa čak i tada sitnim cvjetovima, a pune plodove cvasti mogu se dobiti tek za 4-5 godina života.

presađivanje

Mnogi neiskusni uzgajivači cvijeća ne znaju uvijek pravilno presaditi anturijum kod kuće. Ovdje nema ništa komplicirano. Prebacivanje mladog cvijeća u prostranije posude. Anthuriums u odrasloj dobi transplantiraju se tek nakon 3 ili 4 godine. Najbolje vrijeme za to je od veljače do kolovoza. Da biste presadili anturijum, pokupite prikladne volumene saksije za cvijeće, po mogućnosti plastične, a ne gline, i pripremite zemlju. Tlo za anturijum treba biti vrlo lagano, prozračno, ne može se peći. Možete ga sami kuhati ili kupiti u cvjećarnici.

Odabir lonaca

Uzmite mali, ali široki lonac za anturijum, uvijek malo veće veličine od prethodnog. Ali nemojte pretjerivati, ne bi trebao biti prevelik: u takvom svojstvu "muški cvijet" brzo će rasti, ali cvjetanje je loše. Bolje je uzeti plastični ili stakleni lonac, a ne gline - korijen anturijuma može narasti u njegove porozne zidove i ozlijediti se tijekom sljedeće transplantacije..

Prikladno tlo

Tlo za anthurium mora biti odabrano vrlo rastresito, porozno, da se ne lijepi i ne zbija. Trebao bi biti propusan za zrak i vlagu, sa niskom kiselošću (pH 5,5-6,5). Trebao bi uključivati:

 • lisni humus;
 • zemlja travnjaka;
 • svježi nestisnuti treset sphagnum;
 • grubi riječni pijesak;
 • borova kora ili kokosova vlakna;
 • drveni ugljen.

Cvijet kućne njege Anthurium: transplantacija, reprodukcija 7

Upravo takva mješavina komponenata stvara tlo po svojim karakteristikama što je bliže onima u kojima ove biljke rastu u svojoj domovini..

Postupak transplantacije

Prilikom presađivanja anturija kod kuće imajte na umu da ima izuzetno krhke debele korijene koje je vrlo jednostavno i lako slomiti, pa pokušajte pažljivo postupati s njima. Na samo dno lonca stavite debeli sloj ekspandirane gline kako bi se osigurala dobra drenaža. Udubite biljku u zemlju tako da su svi njeni korijeni potpuno uronjeni u nju, ali rozeta lišća je slobodna, sve iznad površine tla. Lagano namočite zemlju i zalijte presađenu biljku.

Sjetite se da je lijepi i spektakularni anturium otrovna biljka. Ako se pojavi na koži, njegov sok izaziva iritaciju, a ako se guta, izaziva poremećaj prehrane, stoga prilikom rukovanja nosite rukavice..

Transplantacija nakon kupnje

Upravo kupljeni anturium nakon kupnje ne žurite s presađivanjem. Pričekajte da završi cvatnja - za to vrijeme vaš će se novi cvijet moći naviknuti na neobične uvjete i ugodno se snaći. Nakon toga možete pokrenuti transplantaciju. Prebacite ga u drugu, malo veću posudu i ostavite 3 godine, a zatim ponovno presadite, ali s potpunom zamjenom supstrata. Presađivanje se često ne preporučuje, inače će cvijet razviti snažne korijene i bujnu zračnu masu, ali neće cvjetati.

Cvijet kućne njege Anthurium: transplantacija, reprodukcija 8

Presaditi tijekom cvatnje

Mnogi su svjesni da presađivanje cvjetova kućnog cvijeća nije preporučljivo, jer je za njih vrlo stresno. No ispada da "flamingo cvijet" nije nježan poput ostalih kućnih kućnih ljubimaca, tako da možete presaditi anturijum tijekom cvatnje, to neće utjecati na broj njegovih cvjetova niti na njihov izgled. Presadite cvjetajući "muški cvijet" prema istoj shemi kao i necvjetajući.

Njega transplantacije

Transplantirana biljka treba toplinu, vodu i rasvjetu. Stavite ga na prozor gdje će biti dobro osvijetljeno, ali pazite da ne budete izloženi izravnom suncu. Redovito zalijevajte i pršite anthurium, ali prvi preljev nanesite samo 2 tjedna nakon presađivanja. Pospite korijenje koje može biti izloženo, svježim tlom ili obloženo mahovinom. Ovlažite je po potrebi.

Bolesti i štetočine

Nedostatak dobre skrbi za anturijum razlog je za pojavu bolesti i širenje štetočina. Na ovu biljku mogu utjecati antracnoza, septorija, gnojna plijesan, siva, bijela i korijenska trulež. Posebno mjesto među bolestima anturija zauzimaju bolesti lišća:

 1. Ako primijetite da se grm nagnuo na jednu stranu, njegovi mladi listovi su spori, a na starim su se pojavile crno-smeđe mrlje, to znači da korijenje biljke trune (korijena trulež) od viška vlage. Presadite ga u novi lonac i smanjite zalijevanje.
 2. Ako donji listovi postanu smećkastiji, to znači da se anturijum prekomerno hrani gnojivima i njihova količina mora se smanjiti.
 3. Ako se lišće izvija, to znači da anturijum pati od propuha, izravne sunčeve svjetlosti ili niske vlažnosti.
 4. Ako lišće anturiuma postane crno, tada voda za navodnjavanje ne zadovoljava zahtjeve: ili je preteška (puno kalcijevih soli) ili hladna. Za navodnjavanje koristite filtriranu toplu vodu. Drugi uzrok ovog stanja lišća može biti siva trulež, koja se razvija na biljkama s prekomjernom vlagom..
 5. Ako se vrhovi lišća osuše kod anturijuma, razlog se krije u previše suhom zraku. Posebno često rubovi lišća počinju se sušiti u jesen, na početku sezone grijanja, kada zrak u sobi postaje oštrije suh. Češće raspršite biljku pištoljem za prskanje.

Cvijet za kućnu njegu Anthurium: presađivanje, reprodukcija 9

Osim bolesti, na štetočine mogu utjecati i anturiumi. To su paukove grinje, insekti, trzaji i lisne uši. Kad se pojave, tretirajte biljku insekticidima, a za prevenciju povremeno obrišite lišće sapunom.

Zašto Anthurium ne cvjeta i kako učiniti da cvjeta

Često možete primijetiti da biljka koja bi vas trebala oduševiti lijepim cvjetovima ne cvjeta, već ostavlja samo lišće. Anthurium ne cvjeta iz različitih razloga, na primjer zbog:

 • loše osvjetljenje;
 • nedostatak hranjivih tvari ili topline;
 • prekomjerna veličina lonca.

Da bi anturij cvjetao, presadite ga u novi, manji lonac, preuredite na svjetliji i topliji prozor i gnojite ga svaka dva tjedna preljevom za ukrasne cvjetnice..

Mogući rastući problemi

Kod uzgoja anturijuma mogući su i drugi problemi. Na primjer, lišće im može postati žuto. Razlozi za to mogu biti mnogi:

 • naizmjenično žutilo donjeg lišća normalan je fiziološki proces starenja listova;
 • kaotično žutilo - previše vode ili svjetla ili nedostatak topline ili dušika;
 • žute mrlje na lišću - antracnoza.
 • Uz to, razlog zašto lišće pozeleni u anturiumu može biti truljenje korijena kao rezultat prelijevanja ili bakterijske truleži. Također se događa da im veo cvjetova pozeleni. U ovom slučaju ne treba se brinuti - kod mnogih vrsta ove biljke svijetla boja bracts mijenja se u zelenu ili bjelkastu kad cvjeta. Takvo cvijeće treba rezati.


Uzgoj anthuriuma kod kuće problematičan je posao, ali zahvalan. Malo brige i pažnje s vaše strane, i ovaj južni stanovnik oduševit će vas lijepim i originalnim cvjetovima kojima se možete diviti od ranog proljeća do kasne jeseni.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako