Uzgoj cvijeta eustoma iz sjemena kod kuće: kada i kako saditi, njegu

Među biljkama koje su u posljednje vrijeme postale popularne ističe se eustoma. Mnogi sanjaju kako bi ova biljka cvjetala u njihovom domu. Cvjećari prakticiraju uzgoj eustoma iz sjemena, što je lako učiniti, znajući kako saditi i kada posaditi. Dobivene biljke mogu ukrasiti i vrt i prozorsku dasku..

Uzgoj cvijeta eustoma iz sjemena kod kuće: kada i kako saditi, briga 1

Eustoma je impresivne veličine. Njegove stabljike dosežu metar visine, a pritom ne padaju. Dobro se odvojite. Listovi lanceolatno-ovalni, mat, sivkastozeleni. Cvjetovi mogu doseći promjera 8 cm u obliku lijevka različitog stupnja frotir. Boja je često monofona, ružičasta, lila nijanse. Može biti bijela - u nekim sortama rubovi latica istaknuti su kontrastnom obrubom. Lisianthus je dvogodišnja biljka, ali se uzgaja češće kao jednogodišnja.

Najbolje sorte eustoma za uzgoj iz sjemena

Od mnogih sorti u kulturi uzgajaju se dvije: eustoma s velikim cvjetovima i Russell. Hibridi dobiveni iz njih mogu se podijeliti na visoke i niže. Prve se uzgajaju u otvorenom tlu ili staklenicima, a potonje se mogu koristiti kao sobne biljke.

Visoki eustomi (lisianthus):

 1. Aurora - ranocvjetne sorte koje dosežu 120 cm. Terry cvjetovi ovog eustoma.
 2. Eho - skupina sorti različitih varijacija boja s visokim (do 70 cm) stabljikama i velikim cvjetovima.
 3. Flamenko - ne-kapriciozne biljke s dvostrukim cvjetovima koji dosežu 8 cm.

Uzgoj cvijeta eustoma iz sjemena kod kuće: kada i kako saditi, njegu 2

Među niže sortama prikladnim za uzgoj u zatvorenom prostoru ističu se:

 1. Niz Mermaida, predstavljen cvjetovima ružičaste i lila nijanse. Vrlo kompaktne, do 15 cm, biljke.
 2. Eustoma Carmen. Predstavlja se niskim, do 25 cm, biljkama, s cvjetovima plavih i ružičastih cvjetova.
 3. Eustoma Matador - niz frotirnih kompaktnih biljaka s cvjetovima bijele, plave ili ružičaste boje. Nepretenciozan i jednostavan za brigu.
 4. Seriju Mariachi predstavljene su biljkama svijetle - lila, snježnobijele, plave i ružičaste boje. Postoje hibridi s obrubom. Seriji Mariachi pripada eustoma karmina, rijetka nijansa.

Često su niže hibridi pozicionirani kao višegodišnji eustomi. To nije sasvim istina. Mogu rasti na prozorskim daskama pod određenim uvjetima, ali ne mogu tolerirati transplantaciju baš poput vrtnih "kolega".

Uzgoj cvijeta eustoma iz sjemena kod kuće: kada i kako saditi, njegu 3

Kako uzgajati eustom iz sjemena

Najlakši način za uzgoj eustoma kod kuće je uzgoj iz sjemena. To je mukotrpno, ali ne zahtijeva posebne vještine, zanimanje. Uspješna sadnja sjemena eustoma započinje odabirom odgovarajućeg materijala. Sjemenke Lysianthusa su prašnjave i brzo gube klijavost. Pri odabiru sorti imajte na umu da su hibridi (koji imaju naziv F1 pored naziva) obično tvrđi.

Uvjeti potrebni za uzgoj

Uzgoj eustoma iz sjemena zahtijeva određene materijale i uvjete:

 1. Supstrat s niskim dušikom. Možete koristiti mješavinu jednakih dijelova nizinskog treseta i pijeska. Neki uzgajivači dodaju kokosova vlakna kako bi poboljšali teksturu..
 2. Toplina (20-25 stupnjeva), visoka vlaga i zaštita od propuha.
 3. Dodatno osvjetljenje - snaga svjetlosnog toka ne manja od 1800 Lm.

Sjeme možete posaditi u tablete treseta. Oni su relativno sterilni. Uz to, većina proizvođača impregnira supstrat stimulansem i fungicidima, što povećava klijavost i smanjuje vjerojatnost pojave crnih bolesti nogu.

Kako i kada sijati sjeme

Vrijeme cvatnje ovisi o tome kada je eustoma posađena za sadnice. Sijano u veljači - ožujku, biljke cvjetaju sredinom ljeta. Ako želite uživati ​​u cvatnji zimi i rano proljeće, počnite rasti lisianthus od srpnja do rujna.Sjeme se sije površinski u unaprijed pripremljen i navlažen supstrat. Ako ste kupili pločasti sadni materijal, onda se granule malo pritisnu u zemlju. Kontejneri za slijetanje koriste se nisko - drenažni sloj nužno je položen na dno. Spremnici su prekriveni staklom, filmom ili smješteni u stakleniku. Ako je potrebno, navlažite tlo iz pištolja za prskanje, prethodno ostavljajući gornji sloj da se osuši.

Uzgoj cvijeta eustoma iz sjemena kod kuće: kada i kako saditi, briga 4

Pri korištenju tresetnih tableta natapaju se u vodi dok se volumen potpuno ne obnovi. Na gornji dio, koji je oslobođen od mreže, i malo usitnjen, stavljaju se 3-4 granule. Tablete se sastoje u paleti. Kad se počnu sušiti, dodaju vodu, za razliku od prve metode, izravno u tavu. Prikladno koristiti gotove mini staklenike.

Njega sadnica i sadnica

Do pojave prvih sadnica (2-3 tjedna), sadnice se čuvaju na umjetnom 12-satnom osvjetljenju. Briga o eustomima u ovom se razdoblju svodi na svakodnevno provjetravanje staklenika. Čim prvi izdanci počnu prolaziti, vrijeme prozračivanja povećava se za 10-15 minuta dnevno, postupno navikavajući ih na otvoreni zrak. Sadnice Eustoma ne podnose oštre promjene okolišnih uvjeta. Nakon otvrdnjavanja, spremnici s sadnicama prenose se na dobro osvijetljene prozorske klupice..

Korisno je prskati osjetljive klice jednom tjedno Fundazolom kako biste spriječili širenje gljivičnih bolesti, posebno crnih nogu. Nakon pojave drugog para pravih listova sadnice se dive. Korijeni i stabljike u ovoj su fazi vrlo krhki i tanki. Kako ih ne biste slomili, možete koristiti iglu.

Kao spremnici možete koristiti posude promjera 4 cm ili plastične šalice zapremine 50 ml. Kao supstrat koristi se mješavina treseta i pijeska uz dodatak male količine lisnog tla. Možete uroniti jednu po jednu u tablete treseta. Nakon presađivanja, posude s irskom ružom postavljaju se na svijetle prozorske klupice. Vodom se zalijeva malo, ostavljajući da se podloga dobro osuši. Da biste potaknuli rast, biljke možete tretirati Epin listom.

Uzgoj cvijeta eustoma iz sjemena kod kuće: kada i kako saditi, briga 5

Transplantacija Eustoma u posudama

Ako uzgajate eustomu kod kuće, sadnice će trebati drugi berba. Provodi se nakon pojave 3 para listova. Mlade biljke se sadi jedna po jedna na stalno "prebivalište". Posude se odabiru blizu, s volumenom ne većom od 0,45 litara. Supstrat treba sadržavati 2 dijela lisnog tla, 1 dio treseta i 1 dio pijeska.

Korijenski sustav eustoma vrlo je krhak i ne podnosi transplantaciju, posebno u odrasloj dobi. Stoga se u drugom ronjenju trude ne osloboditi korijenje iz tla, rukujući se s biljkom zajedno s zemljanom gnojnicom ili tresetnom tabletom. Na stranama dodaju zemlju, zalijevaju i stavljaju nekoliko dana u staklenik.

Eustoma u loncu počinje intenzivno dobivati ​​zelenu masu i uskoro polaže pupoljke. 2 tjedna nakon pretovara počinju se primjenjivati ​​mineralni dodaci za cvjetnice dva puta mjesečno. Vrhovi klica mogu se uboditi. To će odgoditi cvjetanje, ali pomoći će bujnom grmu. Rezervoari se postavljaju na južne prozore, lođe ili terase.

Uzgoj cvijeta eustoma iz sjemena kod kuće: kada i kako saditi, briga 6

Osnove kućne njege Eustoma

Briga za eustomu kod kuće nije lak zadatak, jer čak i podmlađenim sortama treba svjež zrak za pravilan rast i razvoj.

Zalijevanje i hranjenje

Lysianthus se zalije vodom štedljivo, omogućujući da se podzemni vrh osuši. Pretjerano vlaženje dovodi do truljenja korijenskog sustava. Manjak vlage također utječe na biljku negativno: odbacuje lišće i pupoljke. Voda koja se koristi je meka, ustaljena. Eustoma ne treba dodatno prskanje. Tijekom sezone rasta, grm se oplođuje dva puta mjesečno - tijekom pupoljenja - 1 put u 10 dana. Preferirajte gnojiva s visokim sadržajem fosfora i kalija.

Temperatura i osvjetljenje

Optimalna temperatura za irsku ružu je 18-23 stupnja. Eustoma treba jako difuzno svjetlo. Ako lonac s biljkom stoji na prozorskom pragu, za nju odabiru južnu stranu, ljeti zasjenjujući od podnevnih zraka. Na loži ili terasi odaberite polu sjenovito mjesto. Sobu s lisianthusom treba redovito provjetravati kako bi se osigurao dotok svježeg zraka. Idealno je da se nalazi u blizini otvorenih prozora.

Uzgoj cvijeta eustoma iz sjemena kod kuće: kada i kako saditi, briga 7

Razdoblje odmora sobnog eustoma: njega nakon cvatnje

Nakon cvatnje, eustoma kod kuće njeguje se na sljedeći način:

 1. Stabljike su izrezane, a ne ostavljaju više od 2-3 međunožja.
 2. Vrhunsko oblačenje je zaustavljeno. Povremeno zalijevajte, sprečavajući da se zemljana koma potpuno presuši..
 3. Lonac se prenosi u tamnu i hladnu (10-15 stupnjeva) sobu.

U proljeće bi grm trebao pustiti mlade izdanke. Biljka nije presađena - korijenski sustav to neće tolerirati. Možete je pokušati prenijeti zemljanom grudvom u otvoreni teren, ali čak je i u ovom slučaju vjerojatnost smrti velika. Zato se lisianthus obično uzgaja kao jednogodišnji: grm se nakon cvatnje baca, sjeme se ponovno sije.

Eustoma u vrtu

Zahvaljujući velikim originalnim cvjetovima i dugom cvatnji, lisianthus će postati dostojan ukras bilo kojeg vrtnog ili cvjetnog kreveta. Pogotovo kada uzmete u obzir da briga o ovoj biljci na otvorenom polju nije teška.

Kada i kako saditi sadnice u otvoreni teren. Njega sadnica

Sadnice Eustoma sadi se nakon što prijeđe rizik od povratka mraza. Transplantacija se obavlja krajem ožujka - svibnja. Korijenski sustav, pokušajte ne uznemiriti. Prije sadnje grmlja se nekoliko dana "navikne" na otvoreni zrak i izvadi ih nekoliko sati. Najbolje mjesto za ovaj cvijet je zaštićeno od propuha s umjerenom difuznom rasvjetom. Na suncu će biti vruće, a u hladu će se stabljike rastezati i posaditi manje pupoljaka.

Uzgoj cvijeta eustoma iz sjemena kod kuće: kada i kako saditi, njegu 8

Sadnice se pretovare, nastojeći da ne naruše zemljanu grudu, u unaprijed prokopane i obilno zalijevane rupe. Bolje je to učiniti navečer, tako da sadnice imaju vremena da se "dignu". Udaljenost između grmlja iznosi najmanje 15 cm. Nakon presađivanja biljku možete nekoliko dana prekriti bankama ili plastičnim bocama.

Njega sadnica svodi se na zalijevanje i redovito hranjenje. Eustoma ne podnosi i prekomjernu masu i nedostatak vlage, pa se zalijeva umjereno. Na početku rasta sadnice se jednom hrane gnojivom s visokim udjelom dušika, a zatim svaka dva tjedna smjesama za cvjetnice. Na početku rasta, stabljike se mogu prirezati kako bi se potaknulo grananje..

Njega nakon cvatnje

Cvatnja eustoma, posijana u studenom i prosincu, započinje sredinom ljeta i traje do listopada. Čak i mali rani mrazi neće postati prepreka. Da biste produžili cvatnju, važno je ukloniti zagušene pupoljke. Nakon što je eustoma procvjetala, stabljike su izrezane, ostavljajući 2-3 internodija, kao što je slučaj kod sobnih biljaka. Grm je zajedno sa zemljanom gnojem iskopan i prebačen u prostoriju s temperaturom koja ne prelazi 15 stupnjeva za zimovanje. U proljeće, nakon pojave klica, sadi se natrag u zemlju. U praksi je teško provesti takav postupak: korijen odraslog lisianthusa ne podnosi transplantaciju. Da bi biljka preživjela, trebate je ukloniti iz tla, a zatim je vratiti natrag bez ometanja korijenskog sustava, što je malo vjerojatno. Mnogo je lakše uzgajati nove sjemenske grmlje..

Štetnici i bolesti eustoma

Najčešće se eustom oštećuje bijelom mušicom i paukovim grinjama. U prvom slučaju sustavni insekticidi, poput Fufanon-a ili BI-58, pomoći će u suočavanju s parazitom. Za suzbijanje krpelja koriste se akaricidi, poput Neorona. Obrada se provodi na lišću, pažljivo navlaživši ih s obje strane. Važno je promatrati koncentraciju i vrijeme naznačeno na pakiranju..

Slugovi ili drvene uši mogu naštetiti lisianthusu. Za smanjenje broja štetočina u vrtu pomoći će pripravci koji sadrže metaldehid. Sjetite se da ovi rakovi više vole vlažna i tamna mjesta - pokušajte ne stvoriti povoljne uvjete za njih. Ponekad listne uši napadaju grmlje eustoma, koje se lako mogu kontrolirati bilo kojim sistemskim insekticidom..

Irske ruže i gljivične bolesti mogu utjecati na: fusarij, sivu trulež, pepelnicu. Kad se pojave, uklonjeni su svi pogođeni dijelovi. Sve biljke, čak i one koje izgledaju zdravo, prskaju se Fundazolom ili Bakrenim kloridom.


Prije nekoliko desetljeća, eustoma je bila poznata samo kao "buket" cvijet. Danas, pojavom hirovitih tvrdoće hibrida, ona aktivno dobiva položaj kućne ljubimce. Iako se lisianthus uzgaja samo kao jednogodišnja biljka, dovoljno je samo uzgajati ga iz sjemena.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako