Stabljika djeteline

Melilotus stabljika 1

Stabljika djeteline - Apion meliloti kby.

klasa: Insekti - Insecta

Redoslijed: Tvrdoglavi - Coleoptera
obitelj: Weevils - Curculionidae

Štetnost Melilotusa

Stabljika djeteline je prilično uobičajena vrsta. Uglavnom oštećuje melilot bijelu i žutu. Odrasli se hrane mladim lišćem i stabljikama, grizući male okrugle ili izdužene rupe i jame u njima. Ličinke se hrane unutar stabljike, jedući njihov sadržaj, što dovodi do njihovog razbijanja.

Morfologija stabljika djeteline

Odrasla osoba ima veličinu od 3,3-4,3 mm, tijelo je vrlo izduženo, oko dva puta duže od širine. Boja je crna, ali elytra je zelena ili crno-plava, pronotum je nešto širi od dugog i gusto prekriven točkicama.

Biologija razvoja djeteline

Stabljika djeteline prezimuje u odrasloj fazi u biljnim krhotinama, u bazalnom dijelu krmnih biljaka, kao i u površinskom sloju tla.

Oko sredine svibnja, odrasli počinju napuštati svoja zimovališta. U ovom trenutku hrane se mladim lišćem i rastućim stabljikama djeteline.

Ženke polažu jaja samo u stabljike djeteline druge godine razvoja. Ženka jajašca postavlja se najprije u blizini korijenske biljke, kasnije u ostalim dijelovima stabljika, pa čak i u blizini cvasti..

Prvo, ženka gnječi rupu u koju se jaje gura uz pomoć jajovoda. Rupe su brzo zarasle i na stabljici ostaje samo mali mrlja žutih.

Ličinke se razvijaju unutar stabljika, čineći prolaze u njima i puneći ih izmetima i nasjeckanim biljnim česticama. Duljina napravljenih poteza nije jako dugačka i iznosi oko 3-4 cm u gornjem dijelu stabljike, a u bazalnom dijelu - mnogo manje. Prije pušenja, ličinka pravi proširenu rupu u stabljici, a pritom ostavlja tanki film.

Pupation se javlja krajem lipnja. Nastanak mlade generacije promatran je u prvoj dekadi srpnja. Cijeli razvojni ciklus, od jajeta do imago, traje oko 35-45 dana.

Melilot proganja fotografiju

Melilotus jedec 2
Jelo stabljike djeteline - Apion meliloti
Melilotus jedec 3
Jelo stabljike djeteline - Apion meliloti

Zaštitne mjere protiv melilota su se zaustavile

Preventivne mjere

  • duboko oranje polja-
  • održavanje prostorne izolacije između usjeva prve i druge godine-
  • korištenje usjeva ne više od dvije godine.

Kemijske mjere kontrole

  • Actellik 500, ke. (a.i. 500 g / l perimifos-metil) - 1,0-1,5 l / ha, dvostruko prskanje, rok čekanja je 20 dana - sistemski pripravak, zahvaljujući kojem se lako nosi s ličinkama mikavica koje žive unutar stabljike - upotrebu lijeka preporučuje se započeti na temperaturi od + 10 ° C, ali ne većoj od + 25 ° C-
  • Dursban 480, ke. (d.v. 480 g / l klorpirifos) - 1,5 l / ha, jedan tretman tijekom vegetacije i van zimovanja odraslih insekata, vrijeme čekanja 25 dana - pri miješanju lijeka s dušičnim gnojivima može doći do pojave fitotoksičnosti na nekim usjevima-
  • Angio 247, cs. (AI 141 g / l tiametoksam, 106 g / l lambda-cigalotrina) - 0,18 l / ha, dvostruko tretiranje tijekom vegetacijske sezone, čekanje od 20 dana - lijek je dvokomponentan i učinkovit protiv širokog spektra štetočina, i to sprječava otpornost - učinkovita na niskim temperaturama.
Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako