Korisna svojstva kalanchoe

Korisna svojstva Kalanchoe 1

Kalanchoe popularno zovu "stablo života" ili "kućni ginseng", jer ima mnoga korisna i ljekovita svojstva. U samoj biljci nalazi se mnogo korisnih kemijskih elemenata (magnezij, kalcij, bakar, željezo i drugi), organske kiseline (octena, oksalna, jabučna, itd.) I vitamini A, B, C, E. Stoga, kalanchoe ima baktericidne, protuupalne i ljekovita svojstva.

Za liječenje različitih bolesti u tradicionalnoj medicini koristite sok od aloje, tinkture, dekocije, masti i svježe lišće.

Ima ih mnogo sorte Kalanchoe, ali samo dvije sorte posjeduju najkorisnija i ljekovita svojstva:
  • Degremon (Ima prilično mesnato tamnozeleno lišće, na rubovima je denticles, a na krajevima ovih zubića raste mala djeca s malim korijenjem)
  • pernat (ima sočne, guste listove, uz čije su rubove zublje).

Da bi se iz Kalanchoe izdvojio maksimalni broj korisnih svojstava, mora se pripremiti. Kako to učiniti? Jednostavno je, jer ovo ne trebate zalijevati otprilike tjedan dana (ali imajte na umu da je vrlo važno da biljka ne osušite ljeti i jako vruće), zatim odrežite potreban broj listova, stavite ih na tamno i hladno mjesto (hladnjak je prikladan za ovo) tjedan dana. Gotovi pripravci čuvaju se na tamnom mjestu gdje temperatura neće prelaziti +10 ˚S.

Kako bi se kalanchoe sok zadržao duže, dodajte malo votke u hladnjak ili na neko drugo hladno mjesto..

Ako želite dobiti tinkturu, tada trebate samljeti lišće i stabljike biljke (gdje je oko jedne čaše) i sipati votku (pola litre). Inzistirajte na tjedan dana, a zatim je potrebno procijediti i čuvati na hladnom mjestu.

Da biste napravili mast, trebate koristiti svježi sok, miješajući ga s masnom bazom (vazelin, ghee ili lanolin). Potrebno je smjesu zagrijati u vodenoj kupelji (20-30 minuta), a zatim uliti u posude i čuvati u hladnjaku.

Sok od kalanchoe koristi se kao vanjski lijek za posjekotine, opekline i ponekad smrzavanje. Da biste to učinili, napravite kompres i nanesite na oštećena mjesta. A također kalanchoe sok zaustavlja dobro krvarenje.

Svi su odavno znali da se sok koristi kod prehlade (razrijeđen malo s vodom i ukapava ga u nos, nekoliko puta dnevno). Treba napomenuti da takav postupak uzrokuje snažno kihanje, jer lijek izaziva iritaciju nosne sluznice. Ovdje morate biti oprezni, ako ljudi imaju slabe žile, tada može doći do krvarenja.

Kalanchoe je divna biljka i široko se koristi zbog svojih korisnih svojstava. Ali postoje kontraindikacije! Ne možete koristiti Kalanchoe tijekom trudnoće, s bolestima jetre, niskim krvnim tlakom i ako ste skloni alergijama.

Ako imate netoleranciju na lijekove na bazi Kalanchoe, znakove žgaravice, peckanja ili alergijske reakcije.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako