Kućna njega cvjetne alokazije: presađivanje, razmnožavanje

U novije vrijeme alokazija je klasificirana kao rijetka biljka - praktički je nije pronašla na policama cvjećarnica. Danas njegovi ogromni listovi štitnjače s istaknutim venama privlače kupce "na svakom uglu". Prije nego što nabavite spektakularnu biljku, morate se pripremiti za zahtjeve poljoprivredne tehnologije, koje "pokazuju" alokaziju. Kućna njega za nju prilično je komplicirana. To uopće ne znači da trebate odbiti izuzetnu ljepotu - samo se upoznajte s osobinama njezina uzgoja.

Alokazija cvijeća kućne njege: presađivanje, razmnožavanje 1

Stabljika je zadebljana, obično vertikalna, ali kod nekih prirodnih vrsta može biti izdužena ili čak puzajuća. U svim kultiviranim biljkama stabljika je toliko kratka da se stvara izgled njene potpune odsutnosti. Na stabljici su od 4 do 8 vrlo ukrasnih listova. "Maksimalni" broj lišća određuje se raznolikošću alokazije. Ne može ih biti više - kad dosegnu količinu koju je odredila priroda, staro lišće počinje odmicati jednakom brzinom kojom rastu mladi..

Oblik lista može biti štitnjača, znojnica ili u obliku srca. Mladi listovi su više zaobljeni. Segmenti lisne ploče su asimetrični, rubovi su često čvrsti, mogu se precizno secirati. Duljina listova može varirati od 20 do 100 cm.

Jedan od ukrasa alokazije je boja lista koja može varirati od sjajne tamnozelene do svijetlo zelene. Pločicu s listom „izribaju“ velike konveksne vene obojene svjetlijim (ili tamnijim) bojama.

Stabljike listova, s povećanjem vlage, mogu otpustiti suvišnu vlagu: stvara osjećaj da alokazija plače. Često se „suze“ ističu prije kiše, pa se „popularno“ nazivaju meteorom.

Cvjetovi ove biljke su neprimjetni; predstavljaju zrnca zamotana u zelenu deku. Alocasia "pokazuje" cvjetanje samo u idealnim uvjetima zatvora, pa kod kuće često ne cvjeta.

Glavne vrste i sorte

Različite vrste alokazije razlikuju se u veličini, obliku i boji lišća. Nisu sve prikladne za uzgoj kod kuće, ali postoje i sorte koje su više prilagođene njima.
Cvijetna alokazija za kućnu njegu: presađivanje, reprodukcija 2
Sljedeće alokazije privlače pažnju:

 1. Alocasia od Sandera. Listovi su veliki (duljine do 50 cm), kovrčavi, šiljasti vrhovi, tamnozelene boje, obrisani obodom svjetlije nijanse. Vene su svijetlo zelene, gotovo bijele. Peteljke su visoke (do 60 cm), moćne.
 2. Alocasia Polly - razlikuje se od Sandera po više uzorkastim rubovima listova.
 3. Alocasia je amazonska. Još jedna sorta Sandersa s glatkim, bez zuba, oblika lišća. Razlikuje se u manjim dimenzijama (peteljke visine do 40 cm).
 4. Raznolikost Zmaj: listovi su svijetlo zeleni, u obliku srca, vene su tamno zelene boje. Biljka je kompaktna, peteljke narastu od 30 do 40 cm u visinu.
 5. Alocasia s velikim korijenom - jedna od najvećih sorti, doseže 2 m visine. Tamnozeleni listovi, dosežu metar u dužinu.
  Cvijet alokazije u kućnoj njezi: presađivanje, reprodukcija 3
 6. Alocasia napellus je još jedan veliki predstavnik obitelji, dostigavši ​​1 m visine. Listovi su u obliku srca, sa šiljastim rubom.
 7. Bakreno-crvena alokazija možda je najviše "kućni" izgled. Ima male (do 30 cm duljine) sjajne zeleno-bakrene listove sa zaobljenim rubovima i tamnozelene vene. Dno lisne ploče je ljubičasto.
 8. Alocasia Bambino - kompaktna (do 40 cm) biljka s tamnozelenim lišćem u obliku strelice i svijetlim žutosmeđim žilama.
 9. Alocasia Black Velvet jedna je od najneobičnijih sorti. Tamnozeleni baršun njegovih listova kontrast je velikim bijelim žilama.
 10. Alocasia of Kalidor je druga velika vrsta, njeni svijetlozeleni listovi u obliku srca gotovo lišeni vena narastu do 70 cm.

Cvijeće alokazije u kućnoj njezi: presađivanje, reprodukcija 4

Postoji mnogo više sorti koje su izrazito dekorativne..

Kućna njega

Briga za alokaziju svodi se na najtačniju rekreaciju uvjeta rodnih zemalja, tropske Azije. Kao i svaka biljka u tropima, alokazija se osjeća ugodno samo pri visokoj vlažnosti i temperaturi, što je posebno teško postići u apartmanima.

rasvjeta

Zimi je potrebna svijetla difuzna rasvjeta, ljeti se biljka stavlja u djelomičnu hladovinu.

Različite vrste alokazije imaju različite potrebe za osvjetljenjem. Raznoliko ili kontrastno, poput Sanderove alokazije, potrebno je više svjetla, u suprotnom će izblijediti. Sorte s monofonskim lišćem lakše podnose djelomičnu sjenu. Ovisi o potrebi za svjetlom i dobi: mladim biljkama treba više.

Vlažnost zraka

Velika vlaga - važno je redovito prskanje, po mogućnosti držati u stakleniku.

Kao i svaka kućna biljka koja nam je "stigla" iz tropa, alokazija je zahtjevna za vlagom zraka. Svakodnevno se prska, lišće se redovito čisti od prašine. Vlažnost možete povećati stavljanjem lonca na pladanj s vodom i ekspandiranom glinom. Najbolja opcija, posebno u razdoblju grijanja - staklenik.

Cvijeće alokazije u kućnoj njezi: presađivanje, reprodukcija 5Oni koji se žele nastaviti diviti biljci i istodobno osigurati dovoljnu vlažnost alokazije, mogu koristiti akvarij. Na dnu se stavlja ekspandirana glina, sfagnum ili pijesak, ulijeva se malo vode, unutra se stavi kućna ljepota.

Temperaturni način rada

Optimalna temperatura zraka je 18-25 stupnjeva.

Alocasia je termofilna, ne podnosi oštre temperaturne fluktuacije i hladne propuhe. Stoga se postavlja što dalje od prozora i prozora koji se otvaraju, posebno zimi. Ljeti je biljka, naprotiv, zaštićena od prekomjerne vrućine..

zalijevanje

Potrebno je obilno i istodobno pažljivo zalijevanje - biljka ne podnosi sušenje zemljane kome i zastoj vode.

Tijekom razdoblja aktivnog rasta, tlo u loncu stalno se održava vlažnim. Nakon nekoliko sati višak vlage mora se iscijediti iz tave: njezin višak neizbježno će dovesti do truljenja korijena. Zimi je zalijevanje malo smanjeno, što omogućuje da se podzemni vrh osuši. Voda se koristi stojeći, zagrijana do sobne temperature.

Cvijeće alokazije u kućnoj njezi: transplantacija, reprodukcija 6

Top dressing

Najbolje podmazati jednom mjesečno gnojivima s visokom količinom dušika.

Za potpunu njegu alokazije kod kuće bit će potrebni mjesečni dodaci minerala. Mladim biljkama treba dušik i kalij da dobiju zelenu masu i formiraju imunitet, pa dobro reagiraju na gnojiva za sadnice. Odrasli grmovi bit će dovoljni za svako hranjenje ukrasnih lišća.

reprodukcija

Razmnožavanje alokazije događa se u proljeće uz pomoć potomstva, reznica stabljike ili podjele gomolja. U uvjetima profesionalnih staklenika, možete dobiti sjeme, ali u zatvorenim uvjetima to je gotovo nemoguće. Osim toga, sortni se karakteri nekih oblika, kao što je, na primjer, Polly alocasia, ne prenose tijekom uzgoja sjemena.

Odvajanje kćernih gomolja ili odvajanje majki obično se provodi tijekom proljetnog presađivanja. U prvom slučaju, mladi potomci pažljivo se odvajaju, čuvaju u fungicidnoj otopini, zasađuju u tijesnoj posudi i stavljaju u staklenik. Prilikom dijeljenja grm se odreže tako da svaka polovica ima točke rasta i zdravo korijenje. Mjesto rezanja treba posipati ugljenom.

Alokazija cvijeća kućne njege: presađivanje, razmnožavanje 7

Reznice nastaju u skladu s uobičajenim pravilima za aroid:

 • stabljika je odabrana tako da ima nekoliko točaka rasta i korijen stabljike;
 • rez se obrađuje drvenim ugljenom;
 • za ukorjenjivanje koristiti jednaku mješavinu treseta i pijeska;
 • prisutnost staklenika je obavezna, visoka (20-25 stupnjeva) temperatura i niže grijanje.

Važno je da spavaći pupoljak ostane na stabljici ispod posjekotine, u protivnom matična biljka možda više neće početi rasti.

presađivanje

Uzgoj alokazije kod kuće, budite spremni na potrebu da ga transplantirate godišnje. Sav rad s biljkom obavlja se samo s rukavicama - otrovna je, pa čak i lagani dodir na lišću ili korijenu može izazvati iritaciju.

Odabir lonca i pogodno tlo

Kapacitet za alokaziju je izabran visok i umjereno prostran tako da između stabljike i bočnih strana ima 4-5 cm sa svake strane. Svake godine kućnu ljepoticu morate presaditi u novi lonac, koji je 2-3 veličine veći od prethodnog.

Ova biljka kategorički ne podnosi guste teške podloge - tlo za alokaziju treba biti blago kiselo, vlažno i prozračno, s dobrim mehaničkim svojstvima. Možete koristiti mješavinu lisnatog, mutnog tla (ne dodajte crnogorično - previše je kiselo), treseta i pijeska (2: 2: 1: 3).

Za poboljšanje mehaničkih svojstava u dobivenu smjesu dodaje se 1 dio kokosovih vlakana. Idealno tlo za alokaziju, kada se stisne u šaku, zadržava i zadržava oblik, ali se raspada na najmanji dodir.

Postupak transplantacije korak po korak i briga nakon njega

Pri presađivanju alokazije preporučljivo je ne ometati zemljani kvržicu, stoga se provodi metodom pretovarjenja:

 • 2-3 cm drenaže i mali sloj zemlje izlijevaju se u novi lonac;
 • biljka se pažljivo ekstrahira;
 • staviti u sredinu pripremljenog spremnika;
 • dodajte zemlju tako da vrat ospica ostane otvoren.

Cvijeće alokazije u kućnoj njezi: presađivanje, reprodukcija 8

Ponekad transplantacija zahtijeva uklanjanje dijela korijenskog sustava - na primjer, djelomičnim propadanjem. U ovom slučaju korijenje se potpuno očisti od tla, oštećeni dijelovi se uklanjaju, mjesta rezova obrađuju se drobljenim ugljenom. Suše se 15 minuta prije stavljanja u lonac..

Nakon transplantacije, briga o alokaziji svodi se na činjenicu da se biljka smješta u staklenik, koji se svakodnevno emitira. Vodu pažljivo, pokušavajući spriječiti isušivanje, a istodobno ne izlijevati alokaziju.

Ljekovita svojstva

Malo ljudi zna da alokazija ima ljekovita svojstva: od nje se pripremaju masti, infuzije, ponekad se koristi svježi sok. Ljekovita svojstva posjeduju svi dijelovi biljke. Pripravci iz matičnjaka ublažavaju zubobolju i bolove u želucu. Listovi se koriste u liječenju upale pluća i tuberkuloze. Gomolj ublažava tumore ako se primjenjuje lokalno.

Za pripremu infuzije jedan izrezani svježi list prelije se toplom vodom i drži 8 sati. Koristi se i alkoholna alkoholna tinktura. Za njegovu pripremu donji list se odreže peteljkom i prelije 100 ml alkohola (70). U dobi od 10 dana. Lijekovi se uzimaju pola sata prije jela, tri puta dnevno, 1 kapi razrijeđena u žlici vode.

Cvijeće alokazije u kućnoj njezi: presađivanje, reprodukcija 9

Kod bolesti zglobova i trofičnih čira koristi se gnojni listić koji se nanosi na oštećeno područje. Možete ga pomiješati s masnom kremom, i koristiti kao mast.

Lijekovi alokazije popularni su u kineskoj tradicionalnoj medicini. Ali vrijedi zapamtiti da su izrazito otrovni - samostalna primjena tečaja i doziranja, kao i nepravilna priprema, mogu dovesti do ozbiljnih posljedica..

Bolesti i štetočine

Među štetočinama koji parazitiraju na alokaziji nalaze se lisne uši, paukova grinja, grozdasti grčevi i insekti. Njihov izgled dovodi do žutila i prerane smrti lišća. Krpelj na njima ostavlja pastuh - brašno i krasta - ljepljive sjajne mrlje. Za borbu protiv njih koriste se odgovarajuće kemikalije. Zapamtite da se samo sistemski insekticidi na bazi organofosfornih spojeva (Fufanon, Inta-TsM) mogu u potpunosti riješiti kokcida. Za borbu protiv paučina, koriste se akaricidi (Kleschevit, Fitoverm, Neoron).

Alokazija također može biti pogođena gljivičnim bolestima, uključujući pepelnicu i razne truleži. U borbi protiv takvih bolesti fungicidi će pomoći - a mogu se spriječiti strogo slijedeći pravila poljoprivredne tehnologije.

Cvijeće alokazije u kućnoj njezi: presađivanje, reprodukcija 10

Mogući rastući problemi

Najčešće poteškoće s kojima se vlasnici alokazije moraju suočiti povezane su s nepravilnom njegom. Na primjer, žuto i suho lišće može ukazivati ​​na nedovoljno ili pretjerano zalijevanje, nisku vlažnost. Posušeno lišće također može ukazivati ​​na višak soli u tlu - u ovom slučaju treba više pažnje posvetiti sedimentaciji vode.

Usporeni rast signalizira nedostatak dušika. Redovito hranite biljku. Tamne trule mrlje pojavljuju se na alokaziji s naglim promjenama temperature, hladnim propuhom. Pojava ovih "simptoma" na prtljažniku jasno ukazuje da je započeo proces propadanja u korijenskom sustavu. To se često događa prekomjernim zalijevanjem hladnom vodom. Biljka se mora odmah spasiti. Ako zelena boja lišća izblijedi - alokazija nije dovoljno svjetla. To će u budućnosti utjecati na brzinu rasta, pa će biljka dobiti pozadinsko osvjetljenje ili prenijeti na svjetlije mjesto.


Unatoč prisutnosti određenih poteškoća, uzgoj alokazije kod kuće je moguć. Slijedeći poljoprivrednu tehnologiju i pružajući biljci uvjete bliske prirodnim, možete se diviti egzotičnoj ljepoti tijekom cijele godine.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako