Kuća za njegu, presađivanje, razmnožavanje, cvjetanje gloxinia

Zahvaljujući izvornim cvjetovima u obliku zvona, synningia je čvrsto osvojila mjesto među najspektakularnijim cvjetnim sobnim biljkama. Poznatiji mu je naziv gloxinia. Njega u kući zahtijevat će određenu vještinu i točnost. Ali ovaj cvijet ne postavlja teške zahtjeve za svoje vlasnike, a zahvaljujući obilnom i produljenom cvatnji na pravilnoj njezi i pažnji.

Kuća za njegu, presađivanje, razmnožavanje, cvjetanje gloxinia 1

Gloxinia je travnata trajnica koja je "stigla" na naše prozorske klupice iz tropskog Brazila. Većina sorti ima gomolj, bež u mladoj dobi, a zatim potamni do smeđe boje, au nekim prirodnim oblicima zamjenjuje ih ljuskavi rizom. Stabljika je sočna, uspravna, prekrivena rijetkim dlačicama. Listovi su jajoliki, baršunasti, tamnozeleni - zbog istaknutih vena izgledaju "prešani". Smješten nasuprot. Veličina lisne ploče ovisi o sorti i može doseći 20 cm. Povremeno se pojavljuju oblici s neobrađenim lišćem.

Cvjetovi su zvonasti - boja, veličina i stupanj frotira ovise o sorti i razlikuju se u zavidnoj sorti. Latice su obično obojene neravnomjerno: ždrijelo je svjetlije od rubova. Može se obojiti u bjelkaste ili žućkaste boje čak i s tamnim laticama - ponekad je dodatno „ukrašen“ mrljama ili potezima tamnije nijanse. Peduncles solitarni, formirani u sinusima. Lako oprašivati. Sitne sjemenke.

Uobičajene sorte

Mnogo je sorti gloxinia koje nam je priroda dala. Dvije od njih ukorijenile su se u sobnoj cvjećarstvu: kraljevska gloxinia (Gloxinia regina) i prekrasna gloxinia (Sinningia speciosa). Zahvaljujući aktivnom uzgojnom radu, u okviru svake vrste pojavile su se mnoge sorte i hibridi.

Kuća za njegu, presađivanje, razmnožavanje, cvjetanje gloxinia 2

Gloksinije su podijeljene po veličini na standardne (25–35 cm), kompaktne (15–25 cm), minijaturne (5–15 cm) i mikrominijaturne vrste (5 cm ili manje). Na primjer, popularna Avanti gloxinia je niz hibrida sa kompaktnim, ne podložnim istezanju i istodobno obilno cvjetajućim grmljem..

Prema položaju latica u pupoljku gloxinia je podijeljena na frotirnu i jednostavnu. Terry gloxinia je privlačnija, ali teže joj je otvoriti pupoljke. Zbog potražnje sve je više frotirnih sorti. Na primjer, crnac, karakteriziran dubokom ljubičastom bojom latica. Među bijelim frotirima sorte pamte velikocvjetno visoko svjetlo i trijumfni nježni marshmallow..

Esenia gloxinia, standardni nizozemski hibrid s laticama boje maline, stekla je široko prihvaćanje velikog dvostrukog cvijeta. Jednostavne sorte nisu inferiorne u ljepoti i popularnosti. Na primjer, gloxinia Kaiser Wilhelm s tamno ljubičastim laticama obrubljenim jasnom bijelom prugom. Rosalind gloxinia također ne gubi zemlju - sorta s jednostavnim snježnobijelim laticama obrubljenim širokim prugama maline.

Prema boji latica razlikuju se monophonic, chintz i tigrova gloxinia. Gloxinia Madonna - primjer jednolike boje - biljka s velikim cvjetovima snježno bijela. Gloxinia Empress, sorta s jednostavnim cvijetom, popularna u zatvorenom cvjetnjaku, može se svrstati u kint. Njegove bijele latice prekrivene su malim ljubičastim mrljama. Veća pjega ukrasila je još jednu chintz gloxinia - Gnocchi. Gloxinia Shagane je primjer obojenja tigra. Osim mrlje, ima široku traku uz rub latica.

Gloxinia se također razlikuje po obliku cvjetnih pupova, ističući čašaste, cjevaste, lijevkaste oblike, gramofone i neobične majice koje imaju oblik cipela. Među mnoštvom sorti, svatko će moći odabrati prikladnog "kućnog ljubimca".

Kuća za njegu, presađivanje, razmnožavanje, cvjetanje gloxinia 3

Kako se brinuti za gloxinia

Briga o gloksiniji kod kuće je jednostavna, dovoljno je strogo slijediti pravila poljoprivredne tehnologije, ali oni zahtijevaju pažnju. Iznenađujuće, čak i u idealnim uvjetima, biljka kojoj se rijetko približava razvija se lošije. No ponosna brazilska ljepotica vodi ljubav i njegu sa "zahvalnošću".

rasvjeta

Optimalna briga za grijeh zahtijeva svijetlo, ali difuzno svjetlo. Štoviše, intenzitet osvjetljenja utječe samo na izgled grma. Stabljika će biti deblji na zapadnoj i istočnoj strani, a međupodnosi su kraći, odnosno biljka će biti kompaktnija.

Na sjevernim prozorima formira se tanja stabljika, podvlači se pod težinom lišća i pupoljaka, a lišće se polaže rjeđe: u ovom slučaju gloksiniji će trebati podrška. Možete oblikovati grm tako da zalijepite točku rasta na željenoj visini: ovaj postupak će ga učiniti veličanstvenijim i kompaktnijim, ali će odgoditi cvjetanje za mjesec i pol. Na prozorskim daskama južne orijentacije, bez sjenčanja, synningia se osjeća nelagodno.

Pupoljci, bez obzira na mjesto lonca, sadi se kad duljina dnevne svjetlosti dosegne 12 sati. Neke sorte imaju samo 10 sati. Stoga iskusni uzgajivači cvijeća organiziraju osvjetljavanje svojih cvjetova pomoću fluorescentnih ili LED svjetiljki, umjetno produžujući dnevno svjetlo i simulirajući pupoljke.

Kuća za njegu, presađivanje, razmnožavanje, cvjetanje gloxinia 4

Temperatura i vlaga

Poput ostalih zatvorenih cvjetova koji su nam stigli iz tropa, gloxinia je termofilna. Optimalan raspon njege za nju je 20-25 stupnjeva. Donja granica izdržljivosti je 17 stupnjeva. Biljka mirno podnosi razdoblje ljetnih vrućina, ali negativno reagira na temperaturne promjene. Gloxinia također ne voli propuhe i vjetar. Stoga se ovaj predstavnik obitelji Gesneria ne može iznijeti na otvorenom: čak i ako preživi, ​​neće uspjeti vratiti izgled ove sezone.Gloxinia je sasvim pogodna za vlažnost zraka u našim stanovima, tako da ne poduzimaju dodatne mjere za povećanje.

Prskanje je strogo kontraindicirano: listovi koji se puše ne suše se dobro, dakle, ulazak vlage na njih izaziva razvoj gljivičnih bolesti.

Kako zalijevati gloxinia

Briga o gloksiniji uključuje umjereno zalijevanje bez isušivanja ili presušivanja zemljane kome. U prvom slučaju gomolj truli, u drugom - lišće izumire i cvjetanje prestaje. Glavna smjernica je gornji tlo - trebao bi se osušiti između zalijevanja. Blago prekomjerno sušenje syningije donosi bolje rezultate, pa ako niste sigurni je li koma dovoljno suha, pričekajte još jedan dan. Novije vrtlare bolje je dodavati vodu češće, ali malo po malo.

Gloxinia se može zalijevati i odozdo i odozdo. U prvoj metodi lakše je kontrolirati količinu vlage koju tlo "uzima" - druga metoda omogućuje vam izbjegavanje kapljica koje padaju na lišće i gomolj..

Ne zaboravite da iz tave ispusti višak vode! Tijekom odmora, navodnjavanje nije potrebno - dovoljno je prskati tlo jednom mjesečno iz pištolja.

Primjena gnojiva

Gloxinia je prilično "bezglutenska": potpuno cvjetanje ne nastaje sve dok gomolji nisu nagomilali potrebnu količinu hranjivih sastojaka. Tijekom sezone rasta, gloxinia se hrani svaka dva tjedna, nakon pojave stabljika - jednom u 10 dana. Štoviše, tijekom aktivnog skupa zelene mase koriste se aditivi s prevladavajućim sadržajem dušika i kalija - nakon sadnje pupoljka biljci treba više fosfora. Koncentracija navedenih na ambalaži prepolovljena je. Vrhunsko oblačenje započinje 2 tjedna nakon sadnje gomolja i prestaje čim se počne pripremati za odmor.

Njega nakon kupnje

Briga o gloksiniji nakon kupnje može se razlikovati ovisno o namjeni. Gomolji gloxinia koji se uzgajaju u industrijskim staklenicima prisilno su "dovedeni" uz obilno cvjetanje pomoću hormona. Potrošivši sve svoje snage na stvaranje sve više i više pupoljaka, biljka ili umire odmah nakon cvatnje, ili odlazi na počinak i ne probudi se. Sinningia obično proizvodi manje boja uz održavanje snage..

Kuća za njegu, presađivanje, razmnožavanje, presađivanje, reprodukcija 5

Ako želite uživati ​​u cvjetanju što je dulje moguće, grm se zalijeva i oplođuje na uobičajen način. Ako je vaš zadatak dugoročno sačuvati sortu, bolje je ukloniti cvjetne stabljike i supstrat zamijeniti hranjivim. U procesu presađivanja, gomolj se pažljivo skenira na prisustvo gile; nakon otkrivanja, oštećena područja su izrezana, rane su posipane drobljenim drvenim ugljenom..

Tijekom i nakon cvatnje

Gloxinia cvjeta u proljeće i ljeto. Specifično vrijeme pupoljaka ovisi o vrsti i raznolikosti.

Tijekom cvatnje važno je:

 1. Pažljivo pazite da se zemljana kvrga ne presuši.
 2. Svakih 10 dana gnojiti biljku gnojivom za cvjetanje.
 3. Pravovremeno uklonite izblijedjele pupoljke zajedno sa stabljikama: ostajući na grmu „povuku“ se iz biljke onoliko snage koliko tijekom cvatnje.

Nakon što je gloxinia procvjetala, može se natjerati da ponovno procvjeta - ali samo pod uvjetom da je gomolj zdrav, odrastao i jak. Da biste to učinili, stabljike su izrezane tako da svaka ostavlja 2-3 para listova. Grm se i dalje redovito hrani. Na pastorima koji su se pojavili može se formirati drugi val pupova - oni će se otvoriti na jesen.

Minimalna briga o gloksiniji nakon cvatnje potrebna je: tijekom tog razdoblja hranjenje, a zatim potpuno prestanak hranjenja. Listovi postaju žuti i venu u biljci, vraćajući nakupljene hranjive tvari u gomolj. Ne trebate ih obrezati. Sinningia pije manje vode: nastavlja se zalijevati malo po malo dok nadzemni dio potpuno ne umre.

Period odmora

Nakon što je gomolj zaspao, može ga se ostaviti u istom loncu, koji se čisti na tamnom, hladnom mjestu. Neki vrtlari radije ga ekstrahiraju iz starog tla i stavljaju ga u piljevinu ili kokosova vlakna. Bez obzira na odabranu opciju, podloga se lagano navlaži raspršivačem jednom mjesečno. Tri mjeseca su dovoljna za potpuno odmaranje u Sinningiji. U prvoj godini života mladim biljkama nije dopušteno da zaspe - njihovi čvorovi su preslabi i neće se moći probuditi! I dalje se zalijevaju i hrane kao i obično tijekom cijele zime.

Reprodukcija gloksinije

Razmnožavanje gloxinia kod kuće nije teško. Možete dobiti mlade biljke vegetativno (apikalno ili lisnato reznice, stabljike), sjeme i podjelu gomolja..

Između ostalih metoda razmnožavanja gloksinije, preferira se vegetativna. Djeca dobivena na ovaj način cvjetaju šest mjeseci i zadržavaju boju cvijeta karakterističnog za matičnu biljku. Neki znakovi (na primjer, kompaktnost grma gloxinia Avanti) sačuvani su samo kada se gloxinia razmnožava stabljikom.

Kuća za njegu, presađivanje, razmnožavanje, cvjetanje gloxinia 6

Razmnožavanje lista gloksinije:

 1. Zdravi list.
 2. Ako je namjeravate posaditi cijelu, stabljika se reže pod kutom od 45 stupnjeva.
 3. Prilikom sadnje tosterom metoda ploča s listovima se reže na nekoliko dijelova, tako da na svakom segmentu duž linije rezanja ima nekoliko vena - oni će osloboditi djecu.
 4. Sadni materijal se suši, mjesta rezanja posipaju se drobljenim ugljenom.
 5. Za sadnju koristite mješavinu treseta, perlita, vermikulita i pijeska (3: 1: 1: 1: 1), sadni materijal je ukopan za 1 cm, obilno zalijevati.
 6. Možete pričekati da se korijenje pojavi u vodi, ali u ovom se slučaju sadni materijal često truli.
 7. Spremnici se postavljaju u staklenicima, redovito se prozračuju i zalijevaju.
 8. Nakon 1,5-2 mjeseca pojavljuju se bebe.
 9. Mladi rast se sadi u zasebne posude u fazi dva istinska lista.

Kad se gloksinija razmnožava, reznicama se odsječe gornji dio stabljike s 2–4 lišća i sjedi kao u prvoj metodi. Da bi se korijen stabljike podnio, njegova se baza dodatno tretira korijenskim stimulansima. Pupoljci se uklanjaju prije sadnje.

Uzgoj gloksinije iz sjemena kod kuće je zanimljiva aktivnost. Za oprašivanje se pelud nanosi na štetočinje mekom četkom. Možete ih sakupljati iz drugih pupoljaka iste biljke ili iz syningije drugih boja. U prvom slučaju većina sadnica će biti slične boje matičnoj biljci, u drugom možete dobiti neočekivane i originalne boje. Ali budite spremni na činjenicu da će se izgubiti većina najboljih sortnih osobina - većina biljaka će biti neprivlačna, posebno kada se opraštaju hibridi.

Nakon punog zrenja (oko 3 mjeseca), sjeme gloxinije se sije u prethodno navlaženu smjesu treseta i pijeska. Nema potrebe kopati. Spremnici se stavljaju u staklenik, ako je potrebno, navlaženi iz boce s raspršivačem. Pucnjevi rone dva puta, a kad dosegnu 6-8 cm, sjede u zasebnim spremnicima.

Velika i jaka gomolji gloxinia mogu se podijeliti. Učinite to nakon što se novi klice ubadaju oštrim čistim nožem. Na svakom dijelu trebaju postojati točke rasta. Mjesta rezanja moraju se tretirati drobljenim ugljenom - delenki se suše i sadi na uobičajen način.

presađivanje

Gloksinija se transplantira svake godine nakon buđenja gomolja. Postupak nije težak - čak se i početnici vrtlari lako nose s tim.

Prikladno tlo i gloxinia lonac

Tlo za gloksiniju treba biti lagano, prozračno i istodobno otporno na vlagu. Stoga se za bazu koriste lisnato tlo, treset i pijesak (2: 3: 1). Treset mora biti nizinski ili neutraliziran - gloxinia ne opstaje u kiselim supstratima. U smjesu se moraju dodati perlit i vermikulit kako bi se poboljšao kapacitet vlage..

Korijenski sustav Sinningia površan je, pa bi lonac trebao biti nizak. Kao i svaka kućna biljka, gloxinia cvjeta tek nakon što je u potpunosti prekrivena korijenom zemljane kvržice, tako da udaljenost između strana lonca i gomolja ne smije prelaziti 3-4 cm.

Postupak transplantacije korak po korak

Za gloksiniju transplantacija započinje buđenjem. Ako posadite uspavani gomolj i prekrivate ga zemljom, morat ćete dugo čekati na klice.

Gomolj će biti kako slijedi:

 • krajem veljače - početkom ožujka uklonjen je iz podloge u kojoj je spavao;
 • inkubira se nekoliko sati u slaboj otopini Fundazola;
 • možete ga tretirati s Epinom ili cirkonom;
 • U pripremljeni spremnik izlijevaju se drenaža i sloj svježeg tla, tako da se gomolj naknadno pokaže dubokim 1-2 cm;
 • gomolj se položi na zemlju, zalijeva, nije potrebno zaspati dok se ne pojavi željeni broj klica;
 • stavite spremnik na toplo, dobro osvijetljeno mjesto;
 • nakon pojave 2-3 klice dodajte tlo tako da je gomolj prekriven;
 • nakon što klice narastu, dodajte još tla kako bi se malo produbio gomolj.

Dok gloxinia gomolj nije pokriven, bolje je koristiti niže zalijevanje - vlaga na njemu nije poželjna.

Bolesti i štetočine

Bolesti koje su najznačajnije za gloksiniju uzrokuju razne gljivice. Ovo je siva trulež, pepelnica, kasna mrlja, koja se pojavljuju najčešće zbog kršenja poljoprivredne tehnologije.

Liječenje znakova i uzroka bolesti
Siva truležSmeđe mrlje na lišću. Pojavljuje se zbog prekomjernog zalijevanja ili upotrebe hladne vode.Lišće tretiramo fungicidom (Fundazole, bakreni klorid) iz pištolja za prskanje, a zatim ih lagano protrljamo ubrusom za bolje sušenje.
Praškasta plijesanBjelkast premaz na lišću. Gljiva parazitira na oslabljenoj biljci. Obilje dušika u lišću izaziva njegov razvoj..Liječite fungicidom. Koristite uravnoteženo gnojivo s dominacijom kalcija i fosfora, ne prekoračite doziranje.
Kasni zahvatProzirne mrlje pojavljuju se u središtu lišća. Bolest se ponekad manifestira u vrućoj sezoni, kada se u lišću nakuplja velika količina amonijaka..Tretirajte fungicidom, biljku preuredite na hladnije mjesto. Gloxinia će vam pomoći preživjeti vrućinu..
Crna nogaPojavljuje se na sadnicama u prvim mjesecima života, sve dok nemaju imunitet.Do zaraze dolazi samo infektivnim padom - dodajte pijesak u tlo kako biste izbjegli zastoj vlage na površini tla.

Kuća za njegu, presađivanje, razmnožavanje, cvjetanje gloxinia 7

Glavni štetočina gloxinia je ciklama krpelj. Kad se pojavi, mladi listovi se deformiraju, ne rastu do željene veličine. Biljka se tretira akaricidima (Neoron, Kleschevit, Fitoverm) najmanje tri puta. Ponekad na gloksiniju utječu trpoti - zanima ih pelud. Lako je uočiti ove štetočine - to su mali crni kukci s vilinskim repom. Za odlaganje koristite sustavne insekticide (Fufanon, Aktara) - svi se stabljike uklanjaju bez greške.

Mogući rastući problemi

Prilikom skrbi o gloksiniji važno je slijediti sva pravila poljoprivredne tehnologije. Njihova kršenja očituju se brojnim vanjskim znakovima. Ako se ne eliminiraju na vrijeme, biljka može umrijeti.

Vanjska manifestacija Uzrok i lijek
Listovi se uvijajuMogući uzrok je krpelj ciklama. Osim toga, na ovaj način gloxinia može reagirati na hladne propuhe, ispražnjenje ili prekomjerni dušik u tlu. Slijedite poljoprivrednu tehnologiju.
Kod gloxinia, pupoljci se ne sušeManjak hranjivih sastojaka ili mladi gomolj. Cvjetajuću biljku redovito gnojite fosfornim gnojivom. Ako mlada biljka ima mnogo pupova, uklonite neke.
Vrhovi lišća su suhiNedovoljna ili prekomjerna vlaga, temperatura zraka iznad 35 stupnjeva. Promijenite način zalijevanja ili premjestite lonac na hladnije mjesto. Donji listovi se mogu osušiti iz prirodnih razloga: stari su i umiru.
Mrlje na lišćuAko su mrlje vlažne - to je gljivična infekcija. Tretirajte biljku fungicidom i uklonite uzroke koji su do nje doveli. Ako su mrlje suhe, najvjerojatnije ih uzrokuju izravna sunčeva svjetlost ili previsoka temperatura..
Listovi blijedeNajvjerojatnije, razlog je nedostatak vlage. Nemojte pretjerano sušiti zemljanu komu. Ako se to dogodi na vlažnom tlu, gomolj počne truliti. Uklonite ga iz zemlje, odrežite oštećene dijelove. Većina trupa morat će se ukloniti. Nakon presađivanja u svježe tlo, biljka se stavlja u staklenik.


Gloxinia, s prividnom složenošću poljoprivredne tehnologije, biljka je nepretenciozna. Izvrsno odgovara uvjetima naših prozora, a uz pravilnu njegu, brazilska ljepotica oduševit će vlasnike obilnim i dugim cvjetanjem.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako