Kako uzgajati gljive kamenica na panjevima?

Kako uzgajati gljive kamenica na panjevima? 1

Uzgoj gljiva kamenica nije teško. Reći ću vam koji su uvjeti potrebni za to..

Ubiram zdravo tvrdo drvo: topolu, aspen, jabuku, krušku, orah. Vidio sam je na panjevima visine 30-40 cm i promjera najmanje 18 cm. Uvijek bilježim svaki na sebi (male gnjide) na dijelu koji je bio sa strane vijenca. Nije potrebno uklanjati koru. Bušim rupe promjera 10-15 mm i dubine 7-10 cm na udaljenosti od 12-15 cm jedna od druge duž cijele bočne površine panjeva. Namočite praznine u vodi u bilo kojem spremniku (kupelji, bačvi) 2-3 dana. Svježe drvo se ne može natopiti.

Mjesto slijetanja

Na sjenovitom, vlažnom mjestu okućnice ili vrta (možete između grmlja i ribizla, malina i malina) iskopam rupe duboke 15–20 cm, nešto veće promjera od konoplje. U ovom je slučaju važno promatrati udaljenost između rupa - 30-35 cm. Na dnu svake prtljažne ploče navlažene piljevina (ili sitni čips, slama) slojem od 1-1,5 cm. Nalijem micelij sadnje gljiva slojem od 1 cm, a vrhove konoplje stavljam gore. Vrlo je važno.Kako uzgajati gljive kamenica na panjevima? 2

Uzgoj gljiva od kamenica na panjevima

Činjenica je da drvo ima sposobnost apsorbiranja vode samo u smjeru od korijena do krošnje. A ako panje ne stoji uspravno sa svojim korijenjem, neće upiti vodu iz tla i dat će vrlo mali urod gljiva (samo jedna berba, ali možda uopće neće biti po suhom vremenu).

Tehnologija uzgoja gljiva kamenica

Prije stavljanja panjeva u rupu napunim rupe izbušene u njima sadnjom micelija i izvana zatvaram voskom ili čepom od vlažne piljevine. Umjesto rupa, možete napraviti posjekotine, pukotine i popuniti na potpuno isti način..

Oko konoplje postavljene u rupama zbijam tlo - gazim ga nogama. Da biste uštedjeli prostor, drveni radni dijelovi mogu se složiti jedan na drugi, odabirom u promjeru. Svakog ili svega zajedno pokrijem na 2-3 tjedna komadom čistog plastičnog filma koji moram prethodno perforirati (probušiti) kroz 10-15 cm noktom.

U tu svrhu možete koristiti čiste plastične vrećice ili vrećice - stavite ih na konoplju i pričvrstite tako da ne odlete. Takvo sklonište štiti micelij i drvo od isušivanja i doprinosi boljem preživljavanju micelija iz sadnje.

Kako uzgajati gljive kamenica na panjevima? 3

Ostrige gljiva raste na panjevu

Kako se brinuti za gljive kamenica?

Na taj način sadim gljive kamenica u svibnju - početkom lipnja, tako da tijekom toplog ljetnog vremena micelij dobro raste u drvu. Pazite na održavanje tla oko panjeva vlažnim. Ako su vremenski uslovi, plodonosno počinje u rujnu-listopadu tekuće godine. Kada koristim visokokvalitetni micelij i određene sojeve (sorte), ubiram voćna tijela gljive kamenica godišnje od travnja do studenog 4-5 godina, ovisno o gustoći drva i promjeru panjeva..

Kao što vidite, uzgajanje gljiva kamenica u zemlji nije tako teško. Probajte i vjerojatno ćete uspjeti sakupiti dobar urod gljiva.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako